Mi banner

EU reclama la paralització del projecte de magatzem de residus nuclears a Cofrents tras que la CE assenyale que cal un estudi radiològic

A pregunta de la portaveu d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, la Comissió Europea ha assenyalat que el projecte de construcció d’un magatzem temporal individualitzat per als residus nuclears de la central nuclear de Cofrents necessita un estudi dels riscos radiològics, el qual no ha estat realitzat per l’empresa que porta a terme el projecte, Iberdrola. Segons Albiol, “malgrat que la Comissió afirma desconèixer el projecte (tot i que ja està recollint al·legacions), en la resposta ens diu que d’acord amb la Directiva europea d’Avaluació d’Impacte Ambiental, el projecte hauria de necessitar un estudi per avaluar l’efecte dels riscos radiològics per avaluar adequadament les repercussions que el projecte tindria sobre el seu entorn; i això ens porta a preguntar-nos per què l’ampresa Iberdrola no fa aquest estudi. Tal com ja han assenyalat col·lectius ecologistes, aquest nefast magatzem, innecessari perquè a Cofrents només li queda fins el 2021 de funcionament, comença a caminar incomplint directives clau per a l’avaluació dels riscos de la seua àrea d’influència”.

Marina Albiol anuncia que requerirà a la Comissió que paralitze el projecte, davant aquesta greu mancança que a més afecta a una zona protegida dins la Xarxa Natura 2000 europea: “En la seua resposta la Comissió Europea també apel·la al compliment de la Directiva Hàbitat per a la preservació de les àrees incloses a la Xarxa Natura 2000, per això és encara més indignant que el Ministeri done llum verda a un projecte amb tants riscos per al medi i per a la salut de les persones. No sabem què és més aterridor: si el fet que l’Administració es mostre negligent en la supervisió d’un magatzem de combustible nuclear que podria allargar l’ús d’una central nuclear envellida, o comprovar que darrere d’aquest projecte hi ha una empresa com Iberdrola, tan exquisidament tractada pels successius governs espanyols gràcies a les consabudes portes giratòries”.

 

Deja un comentario