22 professionals de Manises perfeccionen els seus coneixements en l’Atenció al Pacient politraumatitzat

Los traumatismos son uno de los motivos más frecuentes en las consultas de urgencias.
Los traumatismos son uno de los motivos más frecuentes en las consultas de urgencias.

Post també disponible en: Castellano

Los traumatismos son uno de los motivos más frecuentes en las consultas de urgencias.
Els traumatismes són un dels motius més freqüents en les consultes d’urgències.

Els traumatismes són un dels motius més freqüents en les consultes d’urgències

L’Hospital de Manises és l’únic centre hospitalari de la Comunitat Valenciana que ofereix aquest curs als seus professionals

Un dels motius més freqüents que es troben els professionals sanitaris en les consultes d’urgència dels centres hospitalaris són les fractures. I és que aquestes poden succeir en qualsevol moment com a conseqüència d’accidents, caigudes o cops severs pel que els traumatismes són un dels pilars fonamentals en què s’assenten l’activitat dels serveis d’emergències mèdiques.

En aquesta línia, el Departament de Salut de Manises ha fet una segona edició del curs de Suport Vital Avançat Traumatològic en què han participat 22 professionals del centre hospitalari que en el seu treball diari realitzen l’atenció inicial a pacients politraumatitzats amb la finalitat de reduir riscos i les seqüeles posteriors que puguin patir la persona atesa.

“Amb aquestes iniciatives teoricopràctiques aconseguim que els professionals adquireixin i perfeccionin coneixements, habilitats clíniques i les actituds necessàries per a l’avaluació i tractament del pacient que hagi patit algun tipus de traumatisme en una situació d’urgència ja sigui intra o prehospitalari”, explica Juan García Fortunato, cap del servei d’Urgències de l’Hospital de Manises. El doctor García destaca que “aquest curs està dirigit a professionals mèdics i d’infermeria per crear una visió d’equip i perfeccionar la coordinació entre els dos per tal d’oferir la millor atenció al pacient”.

Únic hospital de la Comunitat Valenciana

L’Hospital de Manises és l’únic hospital de la Comunitat Valenciana que ofereix aquest curs per als diferents professionals (metges, infermers / es, auxiliars i zeladors) d’un mateix Servei d’Urgències i en les mateixes boxes del Servei d’Urgències de l’Hospital on es van a atendre els pacients, amb la finalitat de “actualitzar els coneixements i habilitats de l’equip, claus per a la seguretat del pacient i per poder oferir un diagnòstic precoç que activi la cadena assistencial”, indica el gerent del Departament de Salut de Manises, Ricardo Trujillo.

“Aquesta formació és finançada íntegrament per l’Hospital de Manises perquè els nostres professionals perfeccionin els seus coneixements en el seu espai físic de treball i les seves habilitats amb l’equip amb el qual treballen habitualment”, assenyala Ricardo Trujillo, qui afegeix que “aquesta actuació s’emmarca en l’objectiu del Departament de Salut de Manises de millorar el servei d’Urgències a través de la creació del circuit de politraumatismes que agilitzi l’atenció al pacient en aquests casos.

Formació teoricopràctica

Aquest curs, avalat per la Societat Espanyola de Medicina d’Urgències, Societat Espanyola de Cures Intensives i Unitats Coronàries i el Pla Nacional de RCP, té com a objectiu instruir en les tècniques necessàries a l’hora de realitzar una primera atenció qualificada a les víctimes de diferents tipus de traumatismes, així com dotar de les habilitats bàsiques que es necessiten per al tractament de la malaltia traumàtica greu.

El curs consisteix en una formació teoricopràctica en la qual es treballa amb imatges i maniquís per aproximar-se el màxim possible a una situació real. Els participants porten a terme simulacions on aprenen no només les habilitats tècniques necessàries per atendre una víctima, sinó també a com avaluar una situació d’urgència i a mantenir la calma durant un accident. Es aprofundeix en tècniques com les immobilitzacions, l’aprenentatge de puncions com la traqueal, toràcica, abdominal, pericàrdica i via venosa. A més, s’ofereixen pràctiques en triatge, com diagnosticar i tractar el xoc en pacient traumatitzat o com actuar davant traumes cranioencefàlic o pediàtric. També s’explica als assistents exemples de com immobilitzar la columna o extremitats, els traumatismes relacionats amb agents físics com cremades o electricitat, o el sistema de treball en una UVI mòbil.

“Durant el curs s’explica l’atenció de traumatismes tant en nens com en adults i es donen a conèixer les últimes novetats en fàrmacs i l’actualització de les tècniques per al tractament dels diferents traumatismes”, explica el doctor Juan García, que destaca que “es potencien les habilitats tècniques com la realització d’ecografies, però també no tècniques com el perfeccionament en àrees de comunicació, lideratge o treball en equip”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*