Adsuara: «Els alcaldes necessiten protocols de el Consell i la Diputació per ser més eficaços en les fases de desescalada»

Juan Ramón Adsuara junto a la portavoz del PP de Llíria, Reme Mazzolari.
Juan Ramón Adsuara junto a la portavoz del PP de Llíria, Reme Mazzolari.

Post també disponible en: Castellano

El president de la gestora provincial de l’PP de València i portaveu de el Grup Popular a la Diputació, Juan Ramón Adsuara, ha advertit avui que «els alcaldes i les alcaldesses necessiten protocols i coordinació de el Consell i la Diputació per ser més eficaços en les fases de desescalada de el confinament derivat de la crisi sanitària de l’COVID-19 ».

Adsuara ha transmès així el «malestar de tots els alcaldes de l’PP a la província» que, segons ha indicat, «no tenen informació per part de Govern autonòmic i de l’provincial» el que dificulta la manera d’encarar les properes fases previstes pel Govern d’Espanya perquè la població vagi sortint de manera més nombrosa als espais públics i centres de treball en les setmanes vinents.

Una de les qüestions que han transmès els primers edils i portaveus del PP a la província és la necessitat de saber com es va a protocol·litzar la realització de test massius als centres de salut a l’passar a la fase 1 i 2 de la desescalada.

L’objectiu és que la Generalitat procedeixi a la «realització de l’major nombre de proves diagnòstiques a la població» per poder afrontar amb certes garanties la sortida escalonada dels valencians durant les properes setmanes.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), al costat de la Societat Espanyola d’Immunologia, han recomanat la necessitat de fer proves d’anticossos COVID-19 massius i específics (IgG i IgM) el més aviat possible per anar recuperant a poc a poc una volta a la normalitat.

Per afrontar el que s’ha denominat desescalada i la sortida progressiva de la població, la pròpia OMS ja va recomanar des del passat 12 de febrer que és prioritari reforçar la detecció precoç, per la qual cosa caldrà impulsar una campanya de test massius per evitar que els contagiats asimptomàtics siguin un focus de propagació, ha explicat Adsuara.

Els alcaldes temen que la sortida progressiva dels ciutadans sense un control sanitari pugui provocar un rebrot en l’extensió de la pandèmia i resti efectivitat a l’esforç que tots els valencians han realitzat durant aquest confinament prolongat.

Les proves s’han de fer de manera massiva per detectar els positius asimptomàtics per COVID-19 prioritzant aquells col·lectius que estan a primera línia de contagi. Parlem dels sanitaris i el personal de les residències de gent gran; els empleats de farmàcies; treballadors de supermercats; personal de neteja; agricultors; repartidors; autònoms que estiguin en actiu; així com tots els empleats públics que presten els seus serveis de manera presencial exposant-se en major grau.

Conèixer evolució de la pandèmia

Adsuara també ha reclamat que el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, contribueixi a l’exigència a el Govern autonòmic de la realització d’aquests tests que semblen la font més fiable per conèixer quin és l’estat real d’evolució de la pandèmia i de el grau d’immunitat de la població, en aquest cas, de la província de València.

De la mateixa manera, el president provincial de el PP ha insistit a reclamar a la Generalitat -com ja va fer el Grup Popular a la Diputació- un protocol detallat perquè els alcaldes puguin decidir sobre la conveniència o no de la celebració de les festes majors de les seves municipis durant els propers mesos atenent a l’extensió de la pandèmia per coronavirus a la província.

Són moltes les festes patronals que se celebren en els 266 municipis de València coincidint amb el final de la primavera i el període estiuenc. A dia d’avui els alcaldes estan havent de prendre decisions sobre la cancel·lació d’actes festius «a cegues» i gairebé sense indicacions oficials.

A l’escenari actual tots els responsables municipals es plantegen seriosos dubtes sobre la possibilitat o no de dur a terme la celebració de les festes patronals, ja que el primer és garantir la seguretat dels veïns.

Són les autoritats sanitàries les que han de marcar la pauta de les restriccions imposades i sent conscients que el final de l’estat d’alarma «no suposarà un retorn a la normalitat» Adsuara ha demanat els detalls de les mesures que es van a adoptar en relació a actes multitudinaris i la celebració condicionada dels mateixos.

Manca de protocols necessaris

En el mateix sentit, ha instat a la Generalitat que ofereixi un protocol als ajuntaments per saber si, amb l’estiu ja a l’horitzó, podran obrir o no les seves instal·lacions municipals. Habitualment al voltant de la primera quinzena de juny començaven les obertures de les piscines públiques i, encara que tot indica que aquest any es va a haver de retardar a conseqüència de la pandèmia de l’coronavirus, encara no hi ha instruccions a l’respecte.

En relació a l’ús de piscines públiques, en cas que poguessin obrir-se, el que està clar és que caldrà establir mesures noves d’higiene a les zones comunes, com realitzar la desinfecció diària i les normes de distanciament social. L’autorització de la seva obertura, encara que amb restriccions, implica un treball administratiu intern a tots els ajuntaments que en les pròximes setmanes haurien d’estar contemplant la contractació de personal i serveis per posar les piscines en funcionament.

«Cal avançar-se i regular com cal gestionar aquest servei el proper estiu», de manera que en tots els municipis se segueixin les mateixes pautes i criteris sobre obertura, condicions i durant quant de temps, a l’igual que en els poliesportius. I per això la Generalitat ha de comunicar quin és el pla a seguir, ha indicat Adsuara.

En situació idèntica, és a dir, «a l’espera d’informació», es troben aquells alcaldes que governen en municipis costaners i que no saben com han d’actuar amb l’arribada de l’estiu i com procedir a l’obertura de les platges a el públic en unes condicions tan especials com les actuals.

I també els alcaldes es queixen de la manca de claredat a l’hora d’establir uns protocols per a la gestió dels cementiris. En definitiva, es tracta segons ha indicat Juan Ramón Adsuara que la Generalitat i la Diputació «coordinin i maquen protocols i normes clares perquè no es creï una major confusió entre la població».

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*