Arcadi Espanya: “Protegir els nostres paisatges impulsarà la nostra economia i la creació d’ocupació”

La Generalitat abre el proceso de información pública al documento para la ordenación y gestión de los Paisajes de Relevancia Regional de la Comunitat
La Generalitat abre el proceso de información pública al documento para la ordenación y gestión de los Paisajes de Relevancia Regional de la Comunitat

Post també disponible en: Castellano

La Generalitat abre el proceso de información pública al documento para la ordenación y gestión de los Paisajes de Relevancia Regional de la Comunitat
La Generalitat obre el procés d’informació pública al document per a l’ordenació i gestió dels paisatges de rellevància regional de la Comunitat

El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya, ha informat que la Generalitat ha iniciat el procés d’informació pública perquè els ciutadans i institucions puguin aportar propostes i suggeriments al document elaborat per la Conselleria per a l’ordenació i gestió de els Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat. En aquest context ha defensat que l ‘ “protegir els nostres paisatges impulsem la nostra economia i la creació d’ocupació”.

Pel conseller, es tracta d’una iniciativa que ajudarà a gestionar millor i protegir millor el paisatge de tota la Comunitat d’interès paisatgístic regional, “fonamental per a les comarques, sobretot de l’interior, perquè tenir cura del paisatge és tenir cura del territori i el medi ambient, com també és tenir cura del creixement econòmic des del punt de vista turístic i empresarial “.

En aquest sentit, ha subratllat que la proposta que avui presenta la Conselleria als alcaldes i ciutadans de la comarca de Requena-Utiel “permetrà millorar i tenir cura del paisatge, que és una forma de cuidar el nostre futur i el nostre creixement econòmic”.

Millorar la gestió dels paisatges

Arcadi Espanya ha argumentat que, amb l’aprovació d’aquestes directrius, s’aconseguirà “una millor gestió dels paisatges de rellevància regional i una homogeneïtzació de criteris que facilitarà l’elaboració de plans i informes i es reduiran els temps administratius i càrregues burocràtiques”.

Per a això, s’establirà un marc de referència clar a l’hora d’adoptar decisions que puguin afectés la integritat dels paisatges, tant per part del sector públic com privat.

A més, la seva elaboració comptarà amb la necessària participació pública des de la primera versió del document que avui es presenta “podent millorar-se a través del procés de consulta a la ciutadania. Es tracta, en definitiva, de posar en valor els paisatges de rellevància de la Comunitat “.

El conseller, acompanyat per la secretària autonòmica, Inmaculada Orozco i la directora general de Política Territoria, Rosa Pardo, ha presidit a Requena la presentació dels objectius i directrius dels Paisatges de Rellevància Regional de la Comunitat Valenciana a què han estat convidats els ajuntaments de la comarca, com ara Torre Baixa, Ademús, Ares dels Oms, Casa Altes, Zarra, Benagéber, Andilla, Chulilla, Villargordo del Cabriel, Xera i Aiora així com diferents associacions involucrades en aquests temes.

En la seva intervenció, ha qualificat aquests paisatges com “fruit de la interacció històrica de l’home amb la natura que arriben a un grau d’excel·lència per la seva singularitat, identitat, representativitat, valors, estat de conservació i estima social”.

Catalogats 40 paisatges de rellevància

En explicacions del conseller, aquests paisatges ocupen més de la meitat de la superfície de la Comunitat i més del 85% dels ciutadans es troben a menys de 15 minuts d’un paisatge de rellevància regional. A la Comunitat s’han catalogat un total de 40 Paisatges de Rellevància Regional, agrupats en 14 grans conjunts paisatgístics, “amb una àmplia representació de les tres províncies”.

Entre ells, ha destacat els paisatges relacionats amb la cultura i identitat de la Comunitat Valenciana com els paisatges de les oliveres mil·lenàries; els paisatges de pedra seca; els associats als cursos fluvials del Xúquer, Cabriel, Túria i Serpis; els arrossars de l’Albufera i la marjal de Pego-Oliva; el Mondúver i el Benicadell; les hortes històriques de València i el Segura, les vinyes d’Utiel-Requena, Alcusses i Alforins; Columbretes i Tabarca, etc.

En el cas concret de la comarques de l’interior de la província de València destaquen, al costat de les vinyes d’Utiel-Requena, l’entorn d’Ademús i savinars de la Pobla de Sant Miquel, els plans d’Alpuente, Titaguas i Serra d’Andilla, les goles del Túria i l’entorn de Xera, les Hoces del Cabriel, Mola de Cortes i Massís del Caroig, i els secans de l’entorn de Carcelén i Alpera.

Ordenació dels paisatges

En aquest sentit, el document presentat acull la matèria relacionada amb l’ordenació i gestió dels grans conjunts paisatgístics, així com les directrius específiques per a cada un dels paisatges de rellevància regional, agrupats en tres punts: els elements que defineixen les grans estructures i patrons del paisatge, els elements significatius en l’articulació del territori que s’han d’integrar en la infraestructura verda i les directrius específiques per a la conservació activa d’aquests paisatges i el seu coneixement i divulgació.

El procés d’informació pública estarà obert en període de tres mesos, durant el qual la ciutadania i les institucions interessades en aportar propostes i suggeriments les podran remetre a la Subdirecció General de Política Territorial i Paisatge o al correu electrònic planificación_territorial@gva.es.

Els paisatges de rellevància regional de la Comunitat han de ser reconeguts en la pròxima modificació de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge.

L’ordenació i gestió d’aquests paisatges segueix les determinacions, entre d’altres, del Conveni europeu del paisatge, l’Agenda Territorial Europea, el Llibre Verd de la Cohesió Territorial a Europa o l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*