Continua Unisocietat Requena amb una xerrada sobre la pintura paisatgista valenciana

Continúa Unisocietat Requena con una charla sobre la pintura paisajista valenciana.
Continúa Unisocietat Requena con una charla sobre la pintura paisajista valenciana.

Post també disponible en: Castellano

Tindrà lloc este dijous 27 de febrer a les 19 hores en La Sala d’Actes de l’Espai Cultural Feliciano Antonio Yeves amb entrada lliure

Aquest dijous 27 de febrer a les 19 hores al Saló d’Actes de l’Espai Cultural Feliciano Antonio Yeves s’impartirà la xerrada “Descobrint la muntanya: la pintura de paisatge valenciana”, a càrrec de la professora d’Història de l’Art de la Universitat de València Ester Alba Pagán. Aquesta xerrada forma part de el programa Unisocietat Requena i l’entrada és lliure i gratuïta.

El text Paisatge de Giner dels Rius (1885) va suposar una de les lectures fonamentals per als paisatgistes de finals de l’XIX, un cant a les qualitats geogràfiques peninsulars, a les seves planes, muntanyes, serres, etc. La modernitat estètica trobava una bellesa moral i espiritual, superior a la sensualitat d’altres paisatges. Aquesta mirada de la Institució Lliure d’Ensenyament atorgava un alt valor educatiu a la naturalesa, capaç d’ennoblir la vida humana a través del esteticisme de la contemplació de l’paisatge. Aquesta mirada dual de la naturalesa va ser habitual entre els primers paisatgistes de l’Escola de Belles Arts de Sant Carles com Rafael Monleón, Muñoz Degrain o Ramon Stolz entre d’altres, sent el seu introductor Rafael Montesinos Ramiro, que va obrir un nou camí a la pintura de paisatge . Un dels primers artistes a realitzar excursions per a pintar a l’aire lliure va ser Salvador Abril. Sorolla, Palau, Rusiñol i altres tants apareixen sovint retratats en fotografies, o en llenços, pintant a l’natural. La recerca de paisatges emblemàtics a València va centrar primer la mirada en l’Horta i en l’Albufera, però aviat la muntanya va adquirir força: serres, valls, congosts, barrancs o cascades es van convertir en els protagonistes de les obres, al costat de llocs emblemàtics per la seva sacralitat.

Ester Alba Pagán és professora titular d’Història de l’Art a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i directora de l’Arxiu Valencià de l’Disseny. Experta en la gestió d’objectes de patrimoni digitalitzats i en la imatge artística, la representació de el poder, des de la perspectiva dels estudis visuals i la perspectiva de gènere, la crítica d’art, la museologia i el patrimoni cultural.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*