Cultura de la Generalitat presenta el Pla de gestió d’art rupestre en el territori valencià amb una actualització de jaciments rupestres

El Plan realiza un diagnóstico de los espacios rupestres, recoge protocolos para su conservación y un programa de acción territorial.
El Plan realiza un diagnóstico de los espacios rupestres, recoge protocolos para su conservación y un programa de acción territorial.

Post també disponible en: Castellano

La Generalitat ha publicat el Pla de gestió de l’art rupestre al territori valencià, que conté una actualització dels jaciments i marca les línies d’actuació i condicions que ha de regir per a la seva adequada conservació i posada en valor.

La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i el director de Belles Arts de el Ministeri de Cultura, Román Fernández-Baca, han presentat el document a professors, investigadors i alcaldes de les tres províncies que tenen restes d’art rupestre en els seus termes municipals.

El Pla de gestió s’estructura en tres parts: Anàlisi diagnòstic detallat on s’exposen les seves característiques, gestió actual, fortaleses i amenaces; Objectius i estratègiques que recull els protocols i actuacions sobre recerca, conservació, protecció i difusió; i un Programa d’acció territorial que planteja una estratègia global enfocada en accions de protecció de el bé que contribueixi al seu torn a el desenvolupament territorial de l’entorn.

En el document s’actualitza l’inventari de jaciments rupestres. El nostre territori té comptabilitzats 610 jaciments rupestres, que superen els 302 que es van identificar en 1998 quan es va declarar a l’art rupestre de l’Arc Mediterrani com a patrimoni de la humanitat. Les manifestacions artístiques estan classificades en Paleolític, Macroesquemàtic, Llevantí, Esquemàtic i Arts històrics.

El Pla de gestió dedica un ampli apartat a establir com deu estar recollit l’inventari rupestre i per això proposa elaborar unes fitxes que han de recollir la descripció detallada de l’jaciment, enclavament, titularitat, dades documentals dels descobridors, protecció física i legal, factors de risc natural i patologies, factors de risc antròpics i patologies i grau d’afectació.

S’estableixen els protocols d’actuació destinats tant a les accions de conservació que poden ser directes sobre el propi jaciment com la neteja, restauració, etc, i preventives, referides als sistemes de tancaments i tanques, condicionament dels accessos i normes d’actuació davant emergències produïdes per efectes naturals i incendis forestals.

També es proposa l’adequada difusió i posada en valor dels jaciments amb itineraris, museïtzació dels entorns, didàctica i visites segons la categoria de cada lloc que pot ser visitat pel públic, d’accés restringit al públic però obert als investigadors o tancat a públic i investigadors.

Un altre dels apartats és el Programa d’acció territorial que considera necessari que s’estableixin accions d’àmbit global que beneficiïn a tot el territori en general.

Per això, es proposa una major transversalitat entre les lleis mediambientals i de patrimoni, millor control dels usos dels llocs amb art rupestre i els seus entorns, rigorosos protocols perquè facin eficaces les propostes de el Pla de gestió, incentivar mesures d’investigació, conservació , posada en valor i educatives i impulsar programes de cooperació territorial i entre administracions per establir les competències de cada institució i millorar l’efectivitat dels protocols, lleis i reglaments sobre l’art rupestre.

El valencià és el primer territori de l’Estat que compta amb art rupestre a la Mediterrània que elabora i respon a el compromís adquirit per la Generalitat en el Consell d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica (CARAMPI) celebrat a València el 15 de maig de 2018 i d’acord amb les indicacions de el Consell de l’Patrimoni Mundial.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*