Dia Internacional del Llibre, la Biblioteca de Missions Pedagògiques de Cortes de Pallàs

Post també disponible en: Castellano

Aquest any, des de la Biblioteca de Cortes de Pallàs, celebrem el Dia de l’Llibre, presentant la recent recuperació d’un tresor bibliogràfic que passarà a formar part de la col·lecció de la nostra biblioteca. Hem d’agrair la col·laboració de professorat del CRA Alt Xúquer de Cortes de Pallás.

Es tracta d’un conjunt de 18 llibres publicats a la tres primeres dècades de segle XX i que són part de les dues biblioteques que el Patronat de Missions Pedagògiques de la Segona República va lliurar a el poble de Cortes de Pallàs, per la seua ubicació en el propi Cortes i en Venta Gaeta, segons vam comprovar en els encunys dels llibres.

Les Missions Pedagògiques tenien com a objectiu difondre la cultura general i modernitzar les tècniques educatives en l’àmbit rural. Una de les activitats més importants de les Missions Pedagògiques va ser la creació de nombroses biblioteques en pobles petits. L’enviament solia constar d’uns cent volums, pensats per satisfer els diferents gustos lectors. A l’càrrec de les biblioteques quedaven els mestres, que ho feien d’una manera voluntària i no remunerada, encara que els procurava algun incentiu de cara a la seua carrera. Amb els llibres s’incloïen fulls de paper per folrar, indicacions per a la seua cura i conservació i fitxes per a la realització de préstecs. El mestre que gestionava la col·lecció bibliogràfica podia indicar deu títols més per completar la col·lecció. Aquest fons era complementat amb col·leccions de discos de música clàssica i lírica tradicional.

Com demostren els llibres que s’han conservat en Corts, els lots enviats a les biblioteques conjugaven lectures amenes dels clàssics amb obres divulgatives de cultura general i de coneixements d’aplicació tècnica en la vida rural. L’objectiu era oferir llibres atractius i interessants per a tots els públics, estenent l’hàbit lector entra tota la població. Els lots bibliogràfics van ser per primera vegada en la història bibliotecària espanyola escollits amb criteris tècnics.

Una de les principals responsables de l’naixement i bon funcionament de les biblioteques de les missions pedagògiques va ser María Moliner. Més coneguda per l’elaboració del famós diccionari que porta el seu nom, abans de la seua depuració política per la dictadura franquista, María Moliner va ser una figura clau de la modernització de la biblioteconomia espanyola.

María Moliner va treballar com a delegada de les Missions Pedagògiques a la regió valenciana. Va organitzar en 1935 una xarxa de biblioteques amb les 115 col·leccions lliurades pel Patronat a diferents pobles valencians i amb una biblioteca central que coordinava i unificava els serveis. A més, va dur a terme rigoroses inspeccions per totes aquestes petites biblioteques rurals.

Per els números de registre sabem que les biblioteques de Cortes de Pallás van comptar amb al menys 67 obres. Part dels llibres eren “Lectures per a xiquets”, segons indiquen l’encuny d’alguns d’ells. Us deixem un llistat complet de les obres:

Alemany, José. La Fuente. Diccionario Enciclopédico Ilustrado. Ramón Sopena, 1935

Andreiev, Leónidas. Los siete ahorcados. Biblioteca Nueva, 1934

Lampérez y Romea, Vicente. Historia de la arquitectura cristiana. Espasa-Calpe, 1930

Lapazarán, José C. Cómo se elige un arado (Catecismos del agricultur y del ganadero). Espasa-Calpe, 1933

Lope de Vega: selección, estudio y notas de Americo Castro. Instituto Escuela, Junta para la Ampliación de Estudios, 1933

Quevedo y Villegas, Francisco de. Historia de la vida del buscón. Compañía Ibero-Americana de Publicaciones, s.a.

Sterne, Lorenzo. Viaje sentimental de un inglés a Francia. Compañía Ibero-Americana de publicaciones, s.a.

“Lectures per a xiquets”

Cabrera, Ángel. Animales extinguidos. Espasa-Calpe, 1933.

Cabrera, Ángel. Industrias de la alimentación, Calpe, 1923 (2 ejemplares)

Fabre, J. H. La vida de los insectos: trozos escogidos de los “souvenirs entomologiques”. Espasa-Calpe, 1934 (2 ejemplares)

Herbertson, A.J. y F.D. Geografía Humana. Industrias Gráficas Seix y Barral Hermanos, 1933

Palau Vera, Juan. Geografía de España y Portugal (estudiada a base de las grandes regiones naturales). Industrias Gráficas Seix y Barral Hermanos, 1933

Poetas de los siglos XVI y XVII. Selección hecha por P. Blanco Suárez. Instituto Escuela, Junta para la Ampliación de Estudios, 1933

Stevenson, Roberto Luis. La isla del tesoro. Editorial Juventud, 2ª ed. 1934

Swift, J. Viajes de Gulliver Tomo II y último. Calpe, 1921

Vázquez, Juan. Nuestro organismo (anatomía, fisiología e higiene). Industrias Gráficas Seix y Barral Hermanos, 1934.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*