El cinema d’animació i els robots actors tornen a l’IES Ricardo Marín de Xest

El cine de animación y los robots actores regresan al IES Ricardo Marín.
El cine de animación y los robots actores regresan al IES Ricardo Marín.

Post també disponible en: Castellano

El cinema, l’stop motion i la impressió 3D arriben per segon any consecutiu a les aules de l’IES Ricardo Marín de la mà de el projecte d’innovació educativa MOMO, engegat per El Calidoscopi, startup de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, i finançat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Xest.
“Després de veure el treball desenvolupat l’any passat, considero que donar suport econòmic a aquest tipus de projectes, en els quals es facilita el desenvolupament de la creativitat, el maneig de tecnologies diferents i es promouen valors, ha de ser una de la prioritats de la regidoria d’Educació “, apunta la regidora Mª Ángeles Llorente. “Vull felicitar el professorat que s’ha prestat voluntàriament per fer aquesta feina amb el seu alumnat i a l’equip directiu per la col·laboració i receptivitat cap a aquest tipus de projectes”.

Durant aquest curs l’alumnat crearà un curtmetratge d’animació en stop motion que haurà de tenir una finalitat social o mediambiental, encarregant-se de el disseny i la creació de la seva pròpia maquinària cinematogràfica a partir de la impressió 3D. Amb ajuda d’un arduino, un sistema de control d’electrònica analògica i digital, li programaran moviments precisos a aquesta maquinària per poder rodar el curt. A més escriuran el guió i construiran els decorats i personatges de l’curtmetratge. Tal com expliquen des del Calidoscopi, “es tracta d’un projecte amb doble valor, ja que ensenya a l’alumnat a construir i treballar amb la tecnologia més puntera i, a través d’ella, adquireixen una major consciència social”. La iniciativa MOMO es treballa de manera transversal, ja que participen professors de diferents departaments dins de la mateixa centre i l’alumnat treballa en diferents disciplines acadèmiques, com són l’aprenentatge de noves tecnologies, la redacció de guions, la creativitat i les arts plàstiques. El professorat implicat va començar la seva formació al novembre i, un cop finalitzada, seran ells i elles els que guiaran a l’alumnat en el desenvolupament de el projecte.
En aquest curs el projecte compta amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el servei de formació de professorat de la Conselleria d’Educació, CEFIRE; i el de la Comunitat de Madrid, CTIF, i un total de 70 ajuntaments. Ja són més de 1.500 estudiants de Primària, ESO i Batxiller i 90 centres educatius de les províncies de València i Alacant i de la Comunitat de Madrid els que formen part de el projecte MOMO.

“El despertar de la consciència verda”

El curs passat els estudiants van realitzar el curt d’animació El despertar de la consciència verda, un treball de denúncia sobre com la contaminació afecta l’entorn i a l’ecosistema. La protagonista de la història és la garrofa Garrofina, qui al llarg de l’curt viu l’evolució de la vida i va ficant a la seva petita motxilla tots els esdeveniments viscuts. “El fet que decidissin que la protagonista fos femenina és perquè van voler destacar el paper de la dona en la transmissió d’hàbits de vida saludables per a la cura de la planeta”, expliquen des del Calidoscopi. El curtmetratge es pot veure al canal de Youtube de la startup dedicat a el projecte MOMO.

Esdeveniment MOMO

Al maig l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València a Burjassot acollirà l’esdeveniment MOMO, en el qual tots els centres participants presentaran els seus treballs. Cada centre comptarà amb un estand on exposaran la màquina cinematogràfica que han creat així com els decorats i personatges. Hi haurà una zona de presentacions orals on serà l’alumnat el que expliqui públicament l’execució del seu treball i una zona on es projectaran els curtmetratges creats per tots ells.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*