El Consorci València Interior encara els reptes de 2020

Post també disponible en: Castellano

Actividades de compostaje realizadas en escuelas en 2019.
Actividades de compostaje realizadas en escuelas en 2019.

El Consorci València Interior (CVI) encara els reptes de 2020 amb la mirada posada en el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. Per a això és imprescindible comptar amb el treball coordinat amb les sis mancomunitats de l’àrea de gestió. De fet, el president de l’CVI i alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, al costat del seu personal de gestió, mantindrà durant els pròxims quinze dies rts una sèrie de reunions amb les sis mancomunitats acompanyat pel seu personal de gestió. L’equip es desplaçarà a les seus de les mancomunitats de el Racó d’Ademús, l’Alt Túria, la Foia de Bunyol-Xiva, les Terres de l’Vi, la Serrania i el Camp de Túria per repassar sobre el terreny els reptes que planteja el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana als 61 municipis de Consorci.

Els reptes són enormes. El nou paquet legislatiu europeu d’economia circular trasllada a la Comunitat Valenciana una nova planificació que passa per que al llarg d’aquest any 2020 tots els ajuntaments hauran instaurar la recollida separada de bioresidus, així com acreditar que el 31 de desembre són capaços de recuperar efectivament el 65% els materials continguts en els residus domèstics produïts (com a mitjana en el Consorci, el percentatge actual ronda el 50%).

Per a això, els municipis, un a un o de forma conjunta, han d’aprovar els plans locals de residus en els quals hauran de justificar quantitativament i qualitativament el compliment dels objectius de reciclatge de recollides selectives, justificant per l’entitat local responsable que els sistemes de recollida seleccionats seran capaços d’aconseguir els objectius de recuperació.

L’objectiu de les reunions amb les mancomunitats és l’intercanvi d’impressions pel que fa als reptes compartits i oferir el suport de Consorci a l’hora de planificar i afrontar els objectius, amb la posada a disposició dels municipis dels programes de bioresidus i informatització de la gestió de residus de l’CVI.

Des de la presidència de el Consorci s’ofereixen als seus municipis diverses eines finançades amb subvencions de les administracions provincial, autonòmica i estatal. Entre elles destaquen els programes de compostatge domèstic i compostatge comunitari adaptats a les realitats concretes de cada zona, com a forma de gestió dels bioresidus dins de la planificació local: el Consorci assumirà així el cost de distribució de les composteras i les tasques de formació i acompanyament als veïns. A més, es planteja una nova ruta de recollida separada per a grans generadors de bioresidus amb contenidors intel·ligents, un sistema d’informació web de les principals dades de gestió de residus de cada municipi i una xarxa informatitzada d’ecoparcs millorada aquest 2020 amb la renovació dels equips informàtics, l’accés a través de l’smartphone, l’extensió de la possibilitat de lliurament de mobles en bon estat per a la reutilització i la continuïtat de la consecució de descomptes d’el meu compte ambiental, on es premia la ciutadania per dipositar correctament els residus en ecoparcs o Ecomòbils.

També han d’abordar-les disfuncions de la gestió dels contenidors d’envasos lleugers i paper-cartró que recull el CVI en la major part dels seus municipis. Aquest servei, encomanat a el Consorci pels seus ajuntaments el 2010 i finançat per Ecoembes, és l’activitat que genera més problemes per als veïns, motivant queixes de la ciutadania i els ajuntaments per falta de recollides. L’augment de les aportacions i la caiguda dels preus de l’cartró han fet que en els últims mesos la freqüència de recollida dels contenidors hagi estat clarament insuficient, de manera que s’han produït desbordaments recurrents al llarg de tot l’àmbit de l’servei consorciat . Procedeix doncs aprofitar l’obligació de repensar la planificació per reorganitzar aquestes recollides.

Paral·lelament a l’anterior, el CVI està negociant amb Ecoembes un increment de la seva aportació que ara no cobreix el nombre de recollides que caldria. A la reunió de la comissió de seguiment de l’Conveni Marc de Ecoembes de el desembre passat es va acordar que Ecoembes compensarà des de l’1 de gener a el Consorci per l’excés de transport que aquest fa des dels municipis fins als punts de descàrrega amb 40 euros per tona de envàs lleuger transferit a la planta de Picassent. Addicionalment s’han rebut d’Ecoembes 17 contenidors d’envasos lleugers i el compromís de tenir 100 més al llarg d’aquest any, contenidors que han d’incorporar-se a les adaptacions de servei que s’acordin amb els municipis. Malgrat això, la caiguda dels preus de l’cartró recuperat fa que les compensacions no cobreixin els costos de gestió, ja que s’ha passat de rebre 80 euros per tona el 2010 a haver d’abonar 35 euros per tona a final de 2019.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*