El Consorci València Interior inicia a Alpuente el canvi sostenible en la gestió dels residus

Una imagen de las instalaciones del Consorcio Valencia Interior ubicadas en Llíria.

Post també disponible en: Castellano

El Consorci València Interior (CVI) convida a aprofitar el canvi en la forma de gestionar els residus, impulsat pel Paquet d’Economia Circular de la Unió Europea, com una oportunitat. “L’objectiu és posar el focus en l’autogestió de les restes de menjar en zones d’escassa densitat de població, com és el municipi d’Alpuente, que permet millorar els resultats ambientals, incrementar la participació dels veïns i reduir el cost per als veïns de la gestió dels residus domèstics “, segons han informat des de l’estament.

És per això que el CVI vol “aprofitar l’impuls del Pla Estatal Marc de Prevenció de Residus (PEMAR 2018) i finançament de la Generalitat per a inversions destinades a millores en la gestió de residus. De fet, ha iniciat un programa en nuclis menors que ofereix composteras, formació i acompanyament per a la introducció del compostatge en la gestió de les deixalles domèstiques. el compostatge a proximitat de les restes de cuina redueix el pes i les molèsties de les escombraries que va als contenidors que, a més, serà més fàcil de separar a la planta de tractament del Consorci (a menys pes, menor taxa de tractament al veí, ia menor contingut en matèria orgànica, menor freqüència de recollida requerida i millor rendiment de materials recuperats en planta) “.

El gerent, Àngel Rodríguez, s’ha reunit aquesta setmana amb l’alcaldessa d’Alpuente, Alicia Pérez, i amb representants de la contracta que porta a terme el servei de recollida de residus a la localitat amb l’objectiu de planificar la implantació del nou model de gestió en línia amb les directrius europees.

L’Institut d’Educació Secundària de Alpuente ha estat un dels primers implicats en desenvolupar un projecte integral de compostatge. De la mà de les educadores del CVI, la Secció d’Alpuente de l’IES la Serranía va iniciar fa un any el compostatge en aquest centre escolar, on s’ha desenvolupat una formació específica tant a l’alumnat com al professorat per aprendre a separar les restes de menjar a el menjador del centre, dipositar-los al compostador de 800 litres instal·lat al centre i controlar tot el procés (el seu airejat, la temperatura i el control dels acceleradors naturals).

“El seguiment en aquest tipus de plans és essencial, perquè el procés de compostatge no és matemàtic, sempre hi ha una sèrie de variables que controlar ia tenir en compte perquè no generi olors i l’abonament sigui de qualitat”, tal com expliquen Paula Martín i Mª Jesús Cap, educadores ambientals del Consorci. De fet, “s’ha visitat in situ el compostador diverses vegades en aquest primer any i s’ha anat contrastant el seu desenvolupament, que podem qualificar sense dubte reeixit, generant un abonament que puguin utilitzar ja mateix a l’hort de l’institut”, han destacat , posant l’accent en què es necessiten entre nou mesos i un any perquè la matèria orgànica dipositada es transformi de manera natural en compost de qualitat.

És per això que CVI ha volgut “reconèixer el compromís tant de l’alumnat com del professorat amb una activitat extraordinària relacionada amb aquest projecte de compostatge a Alpuente, que va desenvolupar ahir l’equip d’educació ambiental de l’ens. L’activitat es va realitzar a estudiants de Primer i segon de Secundària en un primer torn i als de Tercer i Quart de Secundària en un segon torn “.

Al temps, el gerent del consorci aportarà aquestes experiències en la present edició del Conama Local, que se celebra del 2 al 5 d’abril a Toledo, en el marc del qual participarà el proper dimecres en un debat sobre la gestió de residus en territoris de població dispersa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*