El refugi de la Guerra Civil traslladarà als visitants la història d’aquest període bèl·lic a Utiel

Las obras de adecuación de esta instalación defensiva estarán concluidas en diciembre de 2019.
Las obras de adecuación de esta instalación defensiva estarán concluidas en diciembre de 2019.

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament d’Utiel continua amb els treballs de recuperació de patrimoni històric del municipi amb l’objectiu de mantenir viva la història de la ciutat i ampliar la xarxa de recursos turístics que atreguin visitants a la localitat.
 
Una d’aquestes actuacions s’està duent a terme al refugi antiaeri de la Guerra Civil ubicat al Carrer Beato Gálvez. En concret, al juliol de 2019 van començar les intervencions de desenrunament, consolidació estructural i condicionament d’aquestes galeries i passadissos que durant el període bèl·lic es van convertir en veritables enclavaments estratègics d’Utiel.
 
Les obres de recuperació d’aquesta instal·lació defensiva han estat cofinançades per la Unió Europea a través de el Programa Operatiu de Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i estaran finalitzades en el proper mes de desembre.
 
Dades històriques
 
Aquest refugi antiaeri és un dels quatre que va ordenar construir el coronel d’el regiment d’infanteria núm 7 ‘Otumba’, Manuel García Benet, responsable de l’ ‘Cantó d’Utiel’ tal com detalla l’estudi de l’historiador utielano Jose Luis Martínez. Els altres tres refugis ubicats a la Porta de el Sol, Porta de les Eres i en Carrer Camí van quedar totalment derruïts.
 
Els refugis van ser construïts amb l’objectiu que la població pogués protegir-se davant els bombardejos aeris en l’etapa de la Guerra Civil. Tot i que el bàndol emès pel coronel al setembre de l’any 1936 constata que es va efectuar un simulacre davant de possibles atacs, afortunadament Utiel no va ser bombardejat durant la contesa.
 
El refugi antiaeri de la Guerra Civil, molt proper a la prominent Església Parroquial Nostra Senyora de l’Assumpció, està excavat a 9 metres de profunditat aprofitant diferents cellers, un autèntic traçat laberíntic. L’ús turístic d’aquest espai pretén commoure i generar un llaç d’empatia entre els visitants i les persones que van haver de viure aquells dolorosos moments perquè mai caiguin en l’oblit.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*