El secretari autonòmic d’Educació visita Xest amb motiu de les actuacions del Pla Edificant a la localitat

El secretario autonómico de Educación, Miguel Soler, ha estado esta mañana en Cheste.
El secretario autonómico de Educación, Miguel Soler, ha estado esta mañana en Cheste.

Post també disponible en: Castellano

El secretario autonómico de Educación, Miguel Soler, ha estado esta mañana en Cheste.
El secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha estat aquest matí a Xest.

El secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, ha estat aquest dimecres a Xest coneixent a fons les instal·lacions de l’IES Ricardo Marín i dels centres d’Educació Infantil i Primària Vicente Blasco Ibáñez, Francisco Giner dels Rius i número 3, dins de les gestions del Pla Edificant, que ja estan en marxa al municipi. Durant la visita l’han acompanyat l’alcalde de Xest, José Morell, i la regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente, que, al costat de Soler, han ofert una roda de premsa a l’IES Ricardo Marín, on els han rebut la directora del centre i el coordinador de Secundària.

“El motiu d’aquesta visita és repassar la situació de les diferents infraestructures que es van a millorar a Xest”, ha explicat Soler. “En primer lloc vull felicitar l’Ajuntament de Xest perquè, si mirem el conjunt de la Comunitat on hi ha molts ajuntaments, ha estat dels primers a ‘fer els deures’ amb actuacions en tots els centres públics de la seva localitat. Gràcies a la seva agilitat, a l’IES Ricardo Marín ja disposen del projecte d’ampliació d’un aulari i, a partir d’ara, començarà el procés d’edificació. Per als altres centres de la localitat també estan ja fetes les propostes de la delegació i aquest mes de desembre l’Ajuntament les acceptarà i passaran a estar en la mateixa situació de l’IES “.

La sol·licitud de l’IES Ricardo Marín consisteix en l’ampliació d’un aulari, que comporta la construcció d’un bloc annex que comptarà amb 8 aules de matèries comunes més unes altres 4 per a possibles cicles professionals; biblioteca, sala d’actes, aula d’informàtica, magatzem i cafeteria. Aquesta actuació suposa una inversió de 1.224.000 euros per part de Conselleria, entitat que assumeix la despesa complet de les reformes i adequacions de Pla Edificant, mentre que l’Ajuntament s’encarrega de la redacció i supervisió dels projectes, licitació, contractació, direcció facultativa i recepció de l’obra.

“En el cas de l’institut, fa 10 anys que vam inaugurar l’edifici i abans d’inaugurar-ja es va haver de fer una ampliació perquè les instal·lacions eren insuficients”, ha declarat la directora de l’IES Ricardo Marín, Pilar Rodríguez. “Fa 10 anys teníem 300 alumnes i alumnes i ara estem al voltant dels 460. També ha augmentat el nombre de grups i no tenim aules suficients. Hem invertit molta part del pressupost de l’IES a anar rehabilitant zones, com la biblioteca i la cafeteria que s’han convertit en aules. El panorama és bastant caòtic des de fa molt de temps i era necessària una ampliació urgent. Per això vull agrair a la Conselleria la iniciativa d’aquest pla Edificant que permetrà a molts centres solucionar els seus problemes d’infraestructura d’una manera intel·ligent i també vull donar les gràcies a l’Ajuntament, i especialment a la regidora d’Educació, perquè sempre ha estat al nostre costat “.

Per la seva banda, el CEIP Vicente Blasco Ibáñez rebrà una actuació valorada en 400.000 euros, que contemplarà la instal·lació d’un ascensor per accedir a la planta primera i la reforma de les finestres del centre; també es remodelaran els banys interiors, adaptant-los a persones amb diversitat funcional i actualitzant fusteries i sanitaris i s’instal·larà una coberta al pati.

Al CEIP nº 3 s’actualitzarà la instal·lació elèctrica, s’adaptaran els banys exteriors i s’adequaran nous vestidors; a més s’executarà la coberta de la pista esportiva i es canviaran i s’adequaran les finestres exteriors. Tot amb una inversió de 632.000 euros.

Finalment, s’invertiran 282.000 euros en millores i adequacions al CEIP Francisco Giner dels Rius, on s’adaptarà la cuina actual i les seves instal·lacions per a no dependre d’un càtering. Per a això, es realitzarà l’adequació d’acord amb els nous requeriments elèctrics, de gas i seguretat; es renovaran els finestrals i la seva vidre, segons la normativa i es renovarà tota la bancada de la cuina, el seu mobiliari i instal·lació de piques. A més, es requerirà una cambra frigorífica i una de congelació. Al costat d’aquestes obres, s’ampliarà el nucli de lavabos per adaptar-los al nombre d’alumnes i les alumnes que van al menjador i es crearà un accés per a persones amb discapacitat. Tot això anirà en un bloc nou al costat de l’edificació ja existent de la cuina.

“S’està demostrant el gran treball del govern del Botànic, que també enllaça amb l’aposta del nostre equip de govern a l’Ajuntament, des d’on també estem fent un esforç en el manteniment dels centres”, ha manifestat Morell. “Ara, amb el pla Edificant, es van a escometre millores més grans, ja que permet que es multipliquin les forces que tenim als ajuntaments. Per la nostra part posarem tot l’esforç en que les reformes i les noves instal·lacions estiguin a punt el més aviat possible “.

Tal com ha declarat l’alcalde, les actuacions en els col·legis públics s’executaran en 2019 i l’ampliació de l’IES Ricardo Marín es realitzarà entre 2019 i 2020.

“Els centres educatius d’aquí a dos o tres anys van a tenir resolts els problemes que han anat acumulant durant prop de 20 anys i als quals el Partit Popular no havia donat cap tipus de resposta”, ha afegit Mª Ángeles Llorente. “Jo crec que el govern del Botànic, un govern d’esquerres, ha apostat com correspon per l’educació pública i ho ha fet amb intel·ligència i amb coneixement del sistema. El pla Edificant és un pla estratègic que ha permès la col·laboració entre dues administracions, la local i l’autonòmica, per donar resposta a necessitats educatives que els centres estaven demanant des de fa molt temps “.

En aquesta línia, Soler ha expressat la idea de la Conselleria d’recórrer diferents municipis per analitzar les situacions concretes, contactant amb l’administració local i els centres. “En educació sempre hi ha problemes i del que es tracta és d’escoltar, conèixer i anar veient com establim unes prioritats o altres”, ha explicat Soler. “A dia d’avui hi ha 351 actuacions delegades i han sol·licitat actuacions 612 centres, gairebé el 50% del total dels centres de la Comunitat. Dur a terme aquestes mesures li hauria costat a la Generalitat uns 40 anys, per la incapacitat de poder actuar simultàniament en tants llocs, però amb aquest pla és possible agilitar-i veure les actuacions dutes a terme en 3 o 4 anys “.

“Aquest pla és un exemple de gestió”, ha subratllat en la roda de premsa Santiago Navarro, coordinador de Secundària de l’IES Ricardo Marín. “Quan rebem l’institut de Xest jo era el secretari i llavors ja vam veure les necessitats d’ampliació. Efectivament, aquestes obres podrien haver trigat 30 o 40 anys a realitzar-; per això crec que cal posar en valor aquesta idea de gestió de Conselleria i donar l’enhorabona perquè està funcionant “.

De la mateixa manera, durant la roda de premsa, la regidora d’Educació ha destacat la gestió de Conselleria pel que fa a l’augment dels bons d’educació infantil i la creació d’aules públiques per a infants de 2 anys.

“Calia fer una oferta educativa de qualitat i comencem pels dos anys, que és on hi havia xifres més baixes d’escolaritat i on hi havia una estructura bàsicament privada. Un exemple és que el 1995 hi havia 31 escoles d’educació infantil públiques i el 2015, 33; és a dir, que es van fer 2 escoles a 20 anys i mentre es va apostar per un altre model, que és el de l’escola infantil privada. Llavors sí que hi havia un bo infantil, però es donava 60 euros a totes les famílies, independentment de les seves possibilitats, quan s’enfrontaven a una mensualitat d’uns 280 euros al mes “, ha aclarit Soler. “Davant d’això, vam començar a posar aules públiques de dos anys, que ja sumen 134, una d’elles al CEIP Francisco Giner dels Rius de Xest; i aquest any totes les aules de dos anys de les escoles municipals infantils han passat a ser gratuïtes, oferint als 14.000 nens i nenes en la Comunitat una plaça gratuïta a l’escola infantil. Simultàniament a aquestes accions, es va modificar el bo infantil i es va fer proporcional a la renda, oferint una ajuda que oscil·la entre els 80 i els 140 euros, excloent només a les famílies els pares i mares cobren més de 72.000 euros a l’any, que equivalen a un 8% de la població “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*