El temporal de pluges té en general efectes positius per al camp però el vent causa danys en cítrics, fruiters, hortalisses i ametllers

Una imagen de almendros en los campos de Requena-Utiel.

Post també disponible en: Castellano

El temporal d’intenses pluges que ha vingut assotant a la Comunitat Valenciana durant els últims dies ha deixat un sabor una mica agredolç en l’agricultura.

En línies generals, l’aigua ha resultat molt beneficiosa, especialment per a cultius d’interior com la vinya, sobretot perquè el camp valencià estava molt necessitat de pluges i aquest episodi ha suposat una aportació hídric important que ha servit, a més, per netejar l’arbrat i recarregar aqüífers i pantans, d’acord amb una primera estimació de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja).

No obstant això, cal apuntar que en aquelles zones on les precipitacions han superat els cent litres per metre quadrat s’han produït inundacions i desperfectes per arrossegament de terres. Caldrà esperar l’evolució de l’estat d’aquestes parcel·les per poder valorar de manera precisa l’abast dels danys.

En el cas que en els pròxims dies pugin les temperatures cal efectuar en les explotacions que hagin quedat negades tractaments específics per combatre l’aparició de fongs. Si les pluges, i tot i els problemes puntuals ja apuntats, han estat positives per a l’agricultura no es pot dir el mateix en absolut de les ratxes de vent que han bufat amb extraordinària violència i de forma contínua al llarg d’aquests últims dies. La força de l’aire ha provocat danys per ramejat -és a dir, pels cops de les branques sobre els fruits- en el cultiu dels cítrics i també en varietats extraprimerenques de fruiters com el préssec i la nectarina.

A més, aquest mateix vent ha tirat a terra una quantitat significativa de fruita i en aquelles produccions que es troben en la fase inicial del seu desenvolupament, com succeeix amb el caqui, ha assecat nombrosos brots o els ha tronchado. Així mateix, es constaten danys en nespres i cireres. Pel que fa als cítrics cal lamentar la situació en què queda la varietat ortanique respecte a l’assegurança, ja que el període de cobertura va finalitzar el passat 31 de març i com la maduració de la referida mandarina ha arribat amb retard i la demanda comercial mostra certa atonia aquelles produccions que s’han vist afectades pel temporal no podran accedir al cobrament de l’assegurança malgrat haver-ho contractat.

Per això, AVA-Asaja va dirigir-se a Agroseguro perquè, a la vista d’aquesta conjuntura, prorrogui la validesa de la fase d’garantia d’aquesta varietat. Els ametllers de les comarques d’interior també han patit igualment la incidència negativa del vent, una circumstància que se suma als danys causats per les últimes gelades. La combinació de tots dos factors ha suposat que en algunes zones de les comarques d’Utiel-Requena o els Serrans el grau d’afecció sobre el cultiu arribi al 50% de la collita i, fins i tot, en el llogaret de les Coves, a Utiel, aquest nivell d’afecció arriba al 70%. La virulència del vent ha estat tan gran que ha arribat a arrencar alguns arbres.

Finalment, la potència de l’aire també s’ha acarnissat amb algunes hortalisses i de manera molt especial amb la collita de patata de l’Horta Nord. El vent ha destrossat moltes plantes de patata, sobretot en aquelles parcel·les més pròximes al mar i que, per tant, es troben més exposades, amb el resultat que la producció patirà una severa minva.

Alhora, la gran quantitat d’aigua acumulada aquests dies està obligant a retardar les tasques de la sembra en el cultiu de la xufa i els agricultors que ja han realitzat aquesta tasca esperen ara per avaluar l’estat dels seus camps després del temporal per si fos necessari replantar de nou.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*