Els centres educatius d’Utiel acullen sessions d’educació mediambiental promogudes pel Pla de Mobilitat Urbana Sostenible

Los alumnos plantearon la creación de un carril bici como propuesta a incluir en el PMUS.
sdr

Post també disponible en: Castellano

Los alumnos plantearon la creación de un carril bici como propuesta a incluir en el PMUS.
Els alumnes van plantejar la creació d’un carril bici com a proposta a incloure en el PMUS.

L’Ajuntament d’Utiel ha desenvolupat activitats d’educació ambiental en els diferents centres educatius del municipi, dins el marc del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), cofinançat pel Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014 -2020.

El projecte del PMUS, adjudicat a l’empresa Imedes, va començar al desembre amb la recollida de dades de la ciutadania. Amb aquesta primera fase, l’objectiu plantejat era conèixer de primera mà les necessitats i deficiències en l’actual model de mobilitat municipal per posteriorment establir un pla d’actuació de millora energètica i mediambiental en aquest àmbit.

Amb la intenció de promoure i divulgar aquest pla entre els més joves, s’han dut a terme activitats d’educació ambiental adreçades a alumnes de 6è de primària de les escoles de Utiel; de 4t, 5è i 6è del CRA Oleana i també a estudiants de 1r de l’ESO en els centres de secundària del municipi.

Durant la realització de les activitats es va generar debat sobre aquells mitjans sostenibles i no sostenibles, el que va suscitar la interacció i el desenvolupament fluid de les sessions. Pràcticament la totalitat de l’alumnat desconeixia què és un PMUS, de manera que les activitats es van centrar en exposar aquest concepte i, en particular, en difondre el desenvolupament del pla específic a Utiel.

No obstant això, una part dels alumnes sí que eren coneixedors del procés d’elaboració d’enquestes de mobilitat d’Utiel recentment dut a terme.

Durant les dinàmiques de treball, els alumnes van demandar la construcció d’un carril bici i la necessitat d’equilibrar tots els mitjans de transport per igual. Igualment es va posar èmfasi en la mobilitat sostenible, atenent a tres aspectes: l’ambiental, el social i també l’econòmic.

En aquest sentit, el mateix alumnat va remarcar la necessitat de facilitar la mobilitat de vehicles agrícoles ja que l’agricultura és un dels principals motors econòmics del municipi i la comarca.

La redacció del projecte del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible d’Utiel es presentarà en breu com a esborrany. El pla tindrà en compte les aportacions recollides a través de les sessions en centres educatius, les dades extretes en les enquestes ciutadanes, així com les reunions amb la comissió de mobilitat en què estan representades entitats i associacions de diferent índole de la localitat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*