Els Iturbis tanquen amb una ‘mascletà’ pianística

El Palau de les Arts y el Teatro Principal acogerán una serie de actuaciones con pianistas ganadores de los premios de la Diputació.
El Palau de les Arts y el Teatro Principal acogerán una serie de actuaciones con pianistas ganadores de los premios de la Diputació.

Post també disponible en: Castellano

El Palau de les Arts y el Teatro Principal acogerán una serie de actuaciones con pianistas ganadores de los premios de la Diputació.
El Palau de les Arts i el Teatre Principal recolliran una sèrie d’actuacions amb pianistes guanyadors dels premis de la Diputació.

Dins les activitats programades per la Àrea de Cultura de la Diputació de València dins l’edició commemorativa d’enguany que porta el nom d’Iturbis, divendres 27, a les 20 hores, se celebrarà a l’Auditori del Palau de les Arts un gran concert dels pianistes Marianna Prjevalskaya, Miri Yampolsky, Luka Okros y Ángel Sanzo amb l’Orquestra de València dirigida per Rubén Gimeno, on s’interpretaran composicions de Txaikovski, Mozart i Beethoven. 

La diputada del Premi Iturbi, Glòria Tello, ha valorat molt positivament l’acolliment que la programació ha tingut per la ciutadania i ha destacat que “amb aquesta Gala es donarà per tancat tot un seguit d’activitats amb nombrós èxit de participació i s’obrirà una nova porta a treballar en uns futurs Premis Iturbi que volen créixer perseguint la màxima qualitat i arribar a tots els valencians i valencianes”.

Rubén Gimeno ha estat des de 1997 fins a 2007 director de la Jove Orquestra Simfònica de Galícia, sent també director assistent de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya. És també director invitat de l’Orquestra Simfònica de Tenerife.

 

Ha dirigit entre altres, l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l’Orquestra del Palau de les Arts de València, l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, l’Orquestra Simfònica Nacional de Colòmbia, l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries, l’Orquestra de València, l’Orquestra Simfònica de Gavle (Suècia), l’Orquestra del Reial Conservatori d’Estocolm, l’Orquestra de l’Acadèmia Nacional Sueca, l’Orquestra Simfònica de Galícia o l’Orquestra del MMCK Festival (Japó), entre d’altres. 

Va ser director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès entre els anys 2009 i 2016.

Miri Yampolski és una pianista israeliana nascuda al Moscou. Ha sigut guardonada amb diversos premis internacionals com els premis AICF, Piano Iturbi a Espanya i el Musikwettbewerb de l’ARD a Alemanya. Ha actuat a festivals com el Tanglewood, Ravinia, Olympic, Icicle Creek o Tucson als Estats Units, així com en altres a països europeus.

Importants orquestres com la de Cambra d’Israel, la Simfònica de Jerusalem o l’Orquestra Nacional de Johannesburg han comptat amb Miri per a les seues actuacions. Es professora a la Universitat de Cornell i cofundadora del Festival Internacional de Música de Cambra Mayfest-Cornell. A més a més ha gravat amb segells com Naxos, MDG i Open G Records.

Ángel Sanzo es un reconegut pianista espanyol que ha oferit concerts arreu de tot el món, com Àustria, Alemanya , Xile, els Estats Units, el Marroc o Suïssa entre altres, duent a terme gravacions per cadenes com ara RTVE, RTSI o RBB. Guardonat amb multitud a concursos internacionals com Joaquín Rodrigo, Frechilla-Zuloaga, Concurs Pianístic Europeu de Taranto o segon premi en el Premi Iturbi. 

Ha actuat com a solista amb orquestres simfòniques de tota Espanya i nombroses orquestres de cambra. Tot el seu repertori de musica de cambra l’ha dut a tocar per tot Europa. Actualment és professor de piano del Conservatori Superior de Música de Badajoz. 

Luka Okros és un dels pianistes més prometedors de la seua generació. És guanyador d’importants premis internacionals com el que atorga el Tabor Foundation en el Festival de verbier, primers premis a Hong Kong o el Premi Iturbi. Ha actuat en sales de concert com Het Concertgebouw a Amsterdam, Carnegie Hall de Nova York, Southbank Centre i Wigmore Hall a Londres, entre altres sales a països com Hèlsinki, Brussel·les, Budapest o Viena.

Actualment treballa en la creació del seu propi àlbum amb composicions pròpies. Una d’aquestes ha sigut filmada i estrenada per Het Concertgebouw’s Sessions. Les seues obres han sigut publicades per Màster Music Publications. 

Marianna Prjevalskaia ha estat lloada per la crítica com “una gran pianista”, Marianna ha actuat amb diverses Orquestres com la Simfònica de Cincinnati, la Filharmònica de Louisiana o la Simfònica de Lituània, entre altres i ha col·laborat amb directors importants de l’escena musical actual. Ha tocat a diverses sales com el Mozarteum a Salzburg, l’Accademia Nazionale de Santa Cecilia a Roma o el Carnegie Hall a Nova York.

Es guanyadora de la medalla d’or en els concursos internacionals de piano de Nova Orleans , el Concurs Mundial de Piano a Cincinnati i el Concurs Internacional Premi Jaén; i premiada en el Concurs Europeu de Piano a Normandia, a Sendai, Premi Iturbi o Paderewski, entre altres. 

D’una altra banda, dissabte 28 de setembre, a les 20 hores, al Teatre Principal de València, es donarà cloenda formal a aquesta edició commemorativa amb una Gala final que serà conduïda per Cashalada. Aquest Tàndem únic format per Noèlia Pérez i Josep Zapater ha creat la música, lletra i direcció musical de L’Aneguet LLeig i Tic-Tac, ambdós musicals guanyadors del Premi Max a millor espectacle musical i finalista a millor composició musical (Tic-Tac). Fan el mateix amb Merlín, Un musical de Leyenda, guanyador del Premi de Teatre Musical en la categoria familiar i als Premis Broadway Word en 3 categories. 

En la Gala Final de la Celebració de 20 Edicions del Premi Internacional de Piano, Premi Iturbi, Noèlia s’ha encarregat del guió dramatúrgic i de la direcció escènica i Josep de l’adapatació musical a la guitarra del Cheek to Cheek i de la cançó de Cashalada Arrels. A més els dos conduiran la gala, intentant, des del respecte i l’admiració, evocar l’esperit dels germans Iturbi.

A més dels pianistes esmentats que actuaran a l’Auditori del Palau de les Arts, també actuaran en aquesta Gala final els pianistes Antonio Galera i Marta Espinós, acompanyats pels joves Carlos i Cristina Aracil.

Antonio Galera ha actuat a Sales com la Salle Cortot de París, el Zhongshan Hall de Taipei, el
Steinway Hall de Nova York o el Palau de la Música de Barcelona. Guardonat per la Yamaha Music Foundation of Europe i Premi Iturbi de València. Molt actiu en el camp de la música de cambra, ha actuat en la Fundació Juan March, el Centre de Musique de Chambre de Paris o Música en Segura. 

Actualment ha realitzat diversos recitals arreu de tota Espanya i altres països europeus, també a Mèxic, Sudàfrica, Gabon, Malàisia i Qatar. A més a més ha col·laborat amb diverses companyies de dansa i aquest estiu va presentar el seu primer disc gravat per al segell IBS. Col·labora amb el departament d’educació de Les Arts i imparteix classes a la Universitat de València.

Per últim, Marta Espinós, s’estableix com una de les apostes pianístiques més inusuals del panorama nacional. Especialitzada en teixir relacions transversals entre la música i pràcticament qualsevol disciplina o temàtica, Marta desenvolupa una important faceta de comissària musical que combina amb la seva carrera pianística.  

A través d’una marcada faceta divulgadora, Marta és militant dels concerts comentats i temàtics, workshops per no-músics i formats escènics que apropen la música clàssica i contemporània a tot tipus de públics.  

El cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, Josep Vidal, ha destacat l’enorme interés que han despertat les diferents activitats organitzades per la Diputació de València i la gran demanda d’entrades que ha hagut d’aquests dos darrers esdeveniments el que, segons afirma Vidal, que “amb una programació de qualitat i accessible, la ciutadania valenciana sempre respon molt favorablement”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*