Els nens, la població amb major tendència a les ‘otitis de la piscina’

Durante la temporada estival, la mayoría de las atenciones que realiza el otorrinolaringólogo se debe a la otitis externa difusa, una inflamación del conducto auditivo externo
Durante la temporada estival, la mayoría de las atenciones que realiza el otorrinolaringólogo se debe a la otitis externa difusa, una inflamación del conducto auditivo externo

Post també disponible en: Castellano

Durante la temporada estival, la mayoría de las atenciones que realiza el otorrinolaringólogo se debe a la otitis externa difusa, una inflamación del conducto auditivo externo
Durant la temporada estival, la majoria de les atencions que realitza l’otorinolaringòleg es deu a l’otitis externa difusa, una inflamació del conducte auditiu extern

L’estiu ha arribat i, amb ell, les ganes de gaudir del bon temps en família. Per afrontar les altes temperatures que marquen els termòmetres i fer que els nens gaudeixin de les seves vacances, moltes persones opten per acudir a piscines i platges del litoral mediterrani i donar-se una bona capbussada. No obstant això, la combinació d’aigua i calor pot portar amb si una inflamació del conducte auditiu extern, el que es coneix com ‘l’otitis de piscina’ o otitis externa difusa.

“L’otitis externa difusa és una de les afeccions més recurrents a l’estiu que afecta especialment els nens d’entre 7 i 12 anys. Es tracta d’una infamació del conducte auditiu extern provocada per una infecció que apareix en l’oïda quan se li exposa de forma continuada a fongs i bacteris presents a l’aigua “, explica el doctor Anselmo Díaz, Cap del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital de Manises . De fet, segons explica el mateix especialista, la majoria de les consultes a l’otorino a l’estiu es deu a aquest tipus d’afecció.

Recomanacions per evitar l’otitis de piscina

Com assenyala el doctor Díaz, la prevenció és la millor arma per evitar aquest tipus d’otitis i, per això, l’Hospital de Manises ha llançat una sèrie de recomanacions i consells aplicables a qualsevol edat. En primer lloc, a més d’usar taps i gorres que impedeixin l’entrada d’aigua, s’aconsella nedar per la superfície de les piscines, platges o llacs en els quals es aneu de vacances i reduir el temps d’immersió o busseig. Un cop se surti de l’aigua, “es pot fer una petita rutina que ajudarà a prevenir aquesta afecció que consisteix en assecar-se bé les orelles amb una tovallola i, si es nota que segueix havent aigua en el conducte, es pot inclinar el cap per drenar l’aigua “, afegeix l’especialista. Si es vol eliminar l’aigua que ha quedat retinguda a l’orella, la millor opció, segons el doctor Díaz, és l’aplicació d’unes gotes que es poden adquirir en farmàcies. Si notem picor o molèsties a les orelles, cal evitar l’entrada d’aigua, de manera que no es recomanen els banys fins no consultar amb un especialista.

A més, tal com assenyala l’otorinolaringòleg, “l’oïda és un òrgan molt sensible. Per això, hem d’eliminar dels nostres hàbits d’higiene l’ús de bastonets i d’altres objectes com forquetes o escuradents que poden irritar el conducte auditiu i que no compleixen la seva funció perquè la cera sol acabar acumulada a la part més profunda del sistema auditiu “. Tampoc aconsella aquest professional l’aplicació d’esprai, molt més invasiu, que pot alterar el PH de la pell del conducte i, com a conseqüència, disminuir els seus mecanismes de defensa.

Finalment, en el cas que hi hagi una predisposició a formar taps de cera o queratina, aquest especialista recomana sotmetre a una neteja abans de l’estiu, sempre realitzada per un professional sanitari. “Davant de qualsevol símptoma de dolor, enrogiment del canal auditiu extern o fins i tot febre, s’ha d’acudir a l’otorinolaringòleg per curar la infecció i prevenir les recaigudes del pacient”, conclou el doctor Anselmo Díaz.

10 aniversari de l’Hospital de Manises

Des de l’obertura a l’abril de 2009 de l’Hospital de Manises ens hem convertit en una referència de l’atenció sanitària de la Comunitat Valenciana per a oferir un servei d’excel·lència, humà, proper al pacient i innovador. El Departament de Salut de Manises dóna cobertura i assistència sanitària, tant ambulatòria com domiciliària a través de l’hospital, els centres de salut, consultoris locals, centres d’especialitats i Hospital de Crònics situat a Mislata, a més de 193.000 persones de 14 localitats. En aquest període de temps l’Hospital ha consolidat un equip de més de 1.500 professionals centrats en l’assistència de qualitat al pacient i uns excel·lents indicadors en excel·lència i temps d’espera en consultes i intervencions quirúrgiques.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*