Es crea l’Associació de Familiars de Víctimes de el Front de Llevant

Post també disponible en: Castellano

L’Associació de Familiars de Víctimes de el Front de Llevant és una entitat sense ànim de lucre que neix “per la inquietud d’un grup, amb actualment 34 famílies, però en continu creixement i repartides per tota la geografia espanyola, les quals busquen els seus familiars desapareguts o morts durant la guerra Civil Espanyola en el Front de Llevant, entre les dates aproximades d’abril de 1938 i la fi de la guerra (abril de 1939), entre l’actual Comunitat Valenciana i Aragó “, com han explicat fonts d’aquest col·lectiu.

Entre els objectius de l’associació es troben “la investigació, recerca, exhumació i identificació de les víctimes i desapareguts per causa de la Guerra Civil i la repressió franquista al Front de Llevant. Promoure i coordinar investigacions en aquests camps, així com impulsar la col·laboració amb totes aquelles entitats que s’ocupin d’aquest tema. la recerca de justícia per a les víctimes de la dictadura franquista”.

En aquest sentit, l’associació espera de les administracions corresponents que, en compliment de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, i en base als articles 11, 12, 13 i 19, “col·laboren en l’obtenció dels nostres objectius i aportin ajuda econòmica en forma de subvenció (article 11.2), per dur a efecte aquests objectius, i principalment la localització dels nostres familiars, de manera que puguin ser enterrats dignament al costat dels seus”.

Des de l’associació han explicat que en aquests moments les restes de 28 soldats recuperats de el Front de Llevant esperen per ser identificats (després d’haver estat exhumats per l’equip de l’Associació Científica ArqueoAntro, en col·laboració amb el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València), i segons recents notícies, 14 soldats més han estat recuperats de el terme d’Andilla.

La manca d’ajudes econòmiques per a la realització de proves d’ADN impossibilita que les restes d’alguns d’aquests combatents puguin recuperar el seu nom i amb això la seva dignitat històrica.

“La diferència entre ells i altres víctimes les proves d’ADN sí que han estat subvencionades és que van morir sent combatents. A l’igual que els represaliats, aquells que van lluitar al front i mai van tornar han estat durant dècades els grans oblidats de la nostra Democràcia”, com han subratllat des de l’Associació de Familiars de Víctimes de el Front de Llevant.

Totes les víctimes de l’Franquisme “mereixen ser reconegudes i tractades amb dignitat. Per això l’Associació de Familiars de Víctimes de el Front de Llevant demana a les institucions públiques que segueixin dotant dels mitjans necessaris als que treballen per aquesta dignificació, sense fer diferències entre víctimes”.

“Aquestes diferències no van existir entre els que van combatre colze amb colze per la defensa de la llibertat. Tampoc hi ha entre els familiars, que tantes dècades després, continuen mantenint l’esperança de tornar-aquesta dignitat arrabassada, amb una cosa tan elemental com un nom”, han finalitzat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*