Es presenta a Xest el llibre «Els trenes de l’esperança, esperantistes solidaris» sobre els xiquets i xiquetes austríacs acollits el 1920

Se presenta el libro Los trenes de la esperanza, esperantistas solidarios sobre los niños y niñas austriacos acogidos en Cheste en 1920.
Se presenta el libro Los trenes de la esperanza, esperantistas solidarios sobre los niños y niñas austriacos acogidos en Cheste en 1920.

Post també disponible en: Castellano

Presentación el libro Los trenes de la esperanza, esperantistas solidarios sobre los niños y niñas austriacos acogidos en Cheste en 1920.
Presentació del llibre «Els trenes de l’esperança, esperantistes solidaris» sobre els xiquets i xiquetes austríacs acollits a Xest 1920

Dijous passat, va tenir lloc a la sala d’actes de la Fundació cajacheste, la presentació del llibre “Els trens de l’esperança, Esperantistes solidaris: nens i nenes austríacs a la regió valenciana”. L’acte va comptar amb la presència de l’autor, José Vicente Castell, el president de la Fundació cajacheste Rafael Lozano, i la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente. La recaptació que provingui de la venda dels llibres, finançats per la Fundació cajacheste i l’Ajuntament de Xest, anirà destinada íntegrament a fins culturals i socials i al projecte “Retrobaments” i la venda la realitzarà l’Ateneu Cultural “L’Aliança”.

L’obra de Castell explica la història de més de quatre-cents nens i nenes austríacs que el 1920 van ser acollits temporalment a Espanya, a causa de la situació d’extrema pobresa en què es trobava Àustria després de la Primera Guerra Mundial. Relata, a més, com es va desenvolupar l’acolliment en la regió valenciana, els problemes que va caldre superar i les vicissituds que van sorgir, tant en els viatges com en les estades de les diferents poblacions que els van rebre.

“A la Fundació cajacheste col·laborem amb molts projectes d’àmbit cultural, és el vaixell insígnia de la Fundació. Vull ressaltar i donar l’enhorabona a l’autor per la quantitat de documentació i recopilació de dades que ha hagut de fer per poder escriure un llibre d’aquest nivell. És molt atrevit escriure un llibre així i una sort que tots aquests coneixements estiguin ara a disposició de la gent i puguin ser transmesos per a la posteritat “, va comentar a l’inici de l’acte Rafael Lozano.

Tal com va explicar l’autor, aquest llibre és el primer fruit del projecte “Retrobaments”, un projecte l’objectiu és recuperar elements valuosos de la història de Xest que estaven en perill de desaparèixer. “El projecte té tres elements bàsics: d’una banda es pretén crear un àmbit físic i virtual on es recullin tots els documents sobre l’esperanto, la seva història i aspectes relacionats amb ell, com és l’acolliment de nens i nenes austríacs, i convertir aquest arxiu en un element de referència per als i les investigadors i investigadores; d’altra banda, anar publicant les investigacions que es vagin realitzant i culminar tot això amb l’agermanament amb una població d’Estiria, a Àustria. Tot això suposa per a Xest un projecte de desenvolupament econòmic i cultural, un treball de futur que pot dinamitzar diversos sectors de la població i que es vincula clarament amb l’efecte modernitzador que va suposar l’arribada dels nens i nenes en el seu moment. Reprendre relacions amb altres societats sempre ens enriqueix “, va exposar l’escriptor, José Vicente Castell, als i les assistents.

Per la seua banda, Mª Ángeles Llorente va ser l’encarregada de presentar l’autor abans de la intervenció del mateix. “José Vicente forma part del Centre d’Estudis Comarcals, que pretén recuperar la història passada i recent de tota la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva. El llibre s’emmarca sota el projecte “Retrobaments”, que es va iniciar fa un parell d’anys amb un acte d’homenatge als nens i nenes austríaques acollides a Xest després de la Primera Guerra Mundial i a les famílies que els van acollir. Intenta posar en relleu que la solidaritat és la tendresa dels pobles, un valor que val la pena ser ressaltat en un món ple de prejudicis, egoismes individuals i guerres col·lectives “. A més, la regidora va voler subratllar la vigència dels temes tractats en el llibre: “El tema de les immigracions forçades i la necessitat d’acollida està present en tota la seva cruesa en la societat actual. Igual que després de la Primera Guerra Mundial un grup de nens i nenes austríaques van fugir de la guerra i la misèria gràcies al grup esperantista de Xest, avui milions de persones es veuen obligades a sortir dels seus països d’origen fugint de la pobresa, la mort o la violació sistemàtica dels seus drets. En el context actual, convé recordar que la nostra societat ha rebut i segueix rebent migrants “.

La primera part del llibre es dedica a contextualitzar i a presentar als protagonistes del projecte, entre ells el chestano Francisco Máñez, president del Partit Socialista local i un dels impulsors del projecte d’acollida i el seu organitzador en tot el territori valencià. La petició d’acolliment temporal dels nens i nenes austríacs va ser realitzada pel grup esperantista de Graz (Àustria), perquè els nens i nenes de la seva ciutat poguessin fugir de la fam i la misèria durant uns mesos. La segona part es dedica a comptar l’aventura extraordinària dels nens i nenes, en paraules de l’autor: “Com és possible que unes poques persones, gairebé sense suport oficial, mogudes exclusivament per la seva filantropia, dediquessin de manera totalment desinteressada diversos anys de la seva vida a millorar la vida d’uns nens i nenes que no coneixien? Un element essencial del llibre és entendre com una idea va poder mobilitzar a una societat de forma desinteressada, famílies de diferents ideologies i situació econòmiques es van unir per ajudar a aquests nens i nenes. A la segona part del llibre narro com es va organitzar el viatge, les dificultats que van haver de superar i la recepció a la seva arribada a Xest, per part de la població i de la banda de música “.

La tercera part del llibre es dedica a explicar com van viure aquesta història seus protagonistes, els nens i nenes austríacs. No s’ha localitzat cap memòria d’aquests nens i nenes de moment, però l’autor va tenir l’oportunitat d’entrevistar als i les descendents que es van quedar a Espanya i de reflectir aquestes experiències en el llibre. La quarta part recull un llistat dels nens i nenes i les persones que els van acollir, així com les cartes intercanviades pels impulsors del projecte. “Crida l’atenció que abans d’aquest llibre no quedés cap constància escrita de tot el que va succeir, excepte en una revista que mantenia el grup esperantista de Xest”, va assenyalar l’autor.

“La història que l’autor ens explica en aquest llibre és un exemple, una crida a la reflexió. Si en una situació tan complicada com la que es presentava en els anys 20, el grup esperantista de Xest i Espanya van ser capaços de lliurar-desinteressadament a la idea d’ajudar a uns nens i nenes d’un país llunyà que estaven en una situació crítica, això pot ajudar-nos a pensar en quina hauria de ser la nostra actitud davant la crisi dels refugiats, que en aquest moment pateix tot Europa. En definitiva, aquest llibre és un exemple de com la societat civil no necessita ningú per organitzar una experiència positiva “, va reflexionar Llorente.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*