Especialistes de l’Hospital de Manises destaquen la importància d’un diagnòstic precoç per abordar el TEA

​Especialistas del Hospital de Manises destacan la importancia de un diagnóstico precoz para abordar el TEA.
​Especialistas del Hospital de Manises destacan la importancia de un diagnóstico precoz para abordar el TEA.

Post també disponible en: Castellano

​Especialistas del Hospital de Manises destacan la importancia de un diagnóstico precoz para abordar el TEA.
Especialistes de l’Hospital de Manises destaquen la importància d’un diagnòstic precoç per abordar el TEA.

La Unitat de Neurorehabilitació Infantil ofereix un diagnòstic en menys d’un mes el que permet començar a treballar de forma personalitzada per millorar l’assistència dels nens amb TEA i el seu entorn

El neurobiòleg José Ramón Alonso destaca que s’està avançant en la investigació a través de marcadors biològics i genètica per a un diagnòstic primerenc

El centre hospitalari ha reunit 200 especialistes i familiars de pacients amb Trastorn de l’espectre autista

La detecció precoç del Trastorn de l’espectre autista (TEA) és fonamental per poder començar a treballar en un tractament personalitzat amb nens per tal d’abordar les seves necessitats des de molt jove i avançar en la seva millora i la del seu entorn. La coordinadora de la Unitat de Neurorehabilitació Infantil del Departament de Salut de Manises, Virginia Pérez, ha explicat que “en la nostra unitat en menys d’un mes tenim el diagnòstic del nen en el qual intervenen els especialistes sanitaris però també la família, per tenir una informació completa, ia partir d’aquí vam dissenyar un pla d’intervenció individualitzat a cada cas. ”

“Quan hi ha sospita d’un possible TEA, el primer pas és el pediatre d’Atenció Primària que realitza una consulta al neuropediatre. A partir d’aquí, l’equip de la Unitat realitza una valoració en la qual participen terapeutes ocupacionals, logopedes, psiquiatres infantil o neuropsicòlogues. L’equip multidisciplinari dissenya un pla de treball amb el pacient i el seu entorn on plantegem uns objectius concrets que implica a la família. A la Unitat realitzem un seguiment per revisar aquests objectius, analitzar el progrés amb el nen i reforçar les àrees que necessiti “, explica Virginia Pérez, coordinadora de la Unitat de Neurorehabilitació Infantil de l’Hospital de Manises.

En aquesta línia, María Jesús Lluch ha destacat “la importància en la valoració d’habilitats i competències comunicatives, així com el nivell de desenvolupament del llenguatge comprensiu i expressiu en el diagnòstic diferència de TEA per poder traçar una línia i orientar a familiars i altres entorns com el centre d’educació en aquestes estratègies que millorin l’adaptació del nen “. Per la seva banda, la neuropediatra Laura Costa indica que “un dels aspectes que estem més atents a la Unitat és a les comorbiditats que poden portar associat el pacient amb TEA com poden ser trastorns de son o dèficit d’atenció que si que poden portar un tractament farmacèutic “.

Durant la jornada també s’ha explicat l’adaptació d’entorns hospitalaris als nens amb TEA, una iniciativa que s’ha implementat en diverses àrees de l’Hospital de Manises com les urgències pediàtriques i Consultes externes i que han demostrat que el nen amb TEA se sent més tranquil i ha millorat la visita als metges, reduint la seva ansietat i la millora de la relació entre els professionals sanitaris i l’entorn del pacient.

Avenços en la investigació

La jornada sobre el Trastorn de l’espectre autista organitzada pel Departament de Salut de Manises ha estat inaugurada pel neurobiòleg i catedràtic de la Universitat de Salamanca, José Ramón Alonso, que ha explicat els últims avenços en la investigació sobre el TEA. “S’està avançant en marcadors biològics on s’ha comprovat canvis volumètrics en regions del cervell o en estudis genètics sobre el TEA que ajuden a entendre la causa de l’autisme o afavorir una detecció precoç”, assenyala José Ramón Alonso.

Durant la seva intervenció, ha assenyalat alguns falsos mites sobre l’autisme com que les vacunes poden causar TEA i ha advertit falsos tractaments que són ineficaços. El neurobiòleg si que ha indicat que “els casos d’autisme segueixen augmentant però aquest es deu a causes biològiques com l’edat dels pares o naixements prematurs o postérminos. Però el més important és que cada vegada hi ha un millor diagnòstic de TEA “. Alonso també ha explicat els avenços que s’estan fent en genètica “s’estan realitzant investigacions en el camp de la genètica amb l’anàlisi de milers de dades que ens permetran comprendre el TEA i poder buscar nous tractaments. Aquests avenços són importants per trobar una solució però hem de ser prudents. El més important és treballar junts educadors, sanitaris i famílies per normalitzar a les persones amb TEA i conscienciar la societat “.

L’experiència de les famílies

A la jornada, també s’ha explicat un cas clínic d’un pacient de la Unitat de Neurorrehabiltación Infantil en què els especialistes han explicat el pla de treball, l’evolució i la implicació donin entorn en el tractament del pacient. En aquesta línia, la jornada ha conclòs amb una taula rodona coordinada per Ana Costa, terapeuta ocupacional de l’Hospital de Manises on diversos familiars amb nens amb TEA han explicat la seva experiència en diferents àmbits.

La jornada, que s’ha celebrat al Col·legi Oficial de Metges de València, ha estat clausurat per la presidenta del Col·legi, Mercedes Hurtado, i el gerent del Departament de Salut de Manises, Ricardo Trujillo.

Unitat de referència

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa el 2012 la primera Unitat de Neurorehabilitació Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament integrada en un hospital públic valencià que ofereix tractaments a nens amb Dany Cerebral i Trastorn de l’espectre autista a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA. Actualment, la Unitat està atenent a 25 menors entre 1 i 15 anys amb Dany Cerebral i amb 75 nens de fins als 6 anys amb trastorn de l’espectre autista.

Des de la Unitat s’han impulsat iniciatives encaminades a afavorir la divulgació i informació sobre TEA i Dany Cerebral a través de l’elaboració d’un dossier gràfic i audiovisual de signes d’alarma, un manual de recomanació de joguines que afavoreixen la interacció i el desenvolupament del nen amb autisme o un programa d’anticipació a petards. A més, el Departament de Salut de Manises forma part del projecte Doctor TEA, impulsat per l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, que ha reconegut a la Unitat pel Pla d’Adaptació a l’Entorn Hospitalari per a nens amb autisme que utilitza panells amb pictogrames compostos per dibuixos que expliquen la seqüència i la manera en què succeeixen les coses quan els pacients arriben a l’Hospital.

La unitat està ubicada al Centre d’Especialitats de Mislata, a l’edifici de Consultes Externes, dins del complex de l’Hospital Militar. La unitat disposa d’una àrea de 250 m2 totalment adaptats a les necessitats dels petits. Es tracta d’una zona reformada que inclou sales de teràpia i joc, així com a equipament totalment nou i adequat a les necessitats de la intervenció segons tots els manuals de bones pràctiques de AETAPI i l’Institut Carlos III.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*