Èxit de la I Jornada d’Esport d’Orientació de Xest

I Jornada de Deporte de Orientación de Cheste.
I Jornada de Deporte de Orientación de Cheste.

Post també disponible en: Castellano

I Jornada de Deporte de Orientación de Cheste.
I Jornada d’Esport d’Orientació de Xest.

La I Jornada d’Esport d’Orientació, organitzada per la regidoria d’Esports i les Escoles Esportives Municipals, celebrada dissabte passat, 11 de maig a Xest, va comptar amb la participació de 61 xiquets i xiquetes, d’entre 6 i 14 anys, acompanyats per les seues famílies.

“Aquesta activitat és fruit de la nostra intenció per promocionar la pràctica de l’esport d’orientació, una modalitat present en l’oferta esportiva de les EDM i que compta amb diferents proves al llarg de l’any i una gran acceptació per part de l’alumnat”, explica el regidor d’Esport, Francisco Llorens.

Tal com va explicar Rosi Casadó, encarregada de la coordinació de l’esdeveniment i membre del club SD Correcaminos, a Xest “s’organitzen activitats relacionades amb l’esport d’orientació des de fa ja nou anys i s’han convertit en un referent a la comarca”. La jornada va arrencar a les 10 hores al Complex Educatiu de Xest, aprofitant els espais naturals, arquitectònics i esportius de què disposa la infraestructura. “A l’hora d’escollir l’espai on desenvolupar la jornada, l’adequació d’un entorn tan ampli i tanca en tot el seu perímetre, la qualitat del mapa i la bona disposició per part de la gerència del complex i l’Ajuntament de Xest per a coordinar la activitat han estat decisius “, declarava Casadó. “El 2010 ja es va realitzar aquí una carrera, fruit de la cooperació amb la S.D. Correcaminos, el tècnic, Salvador Ferrer, va cartografiar el complex i va elaborar el mapa per a una prova de Lliga Autonòmica, i el 2017, repetim amb el Campionat Autonòmic per centres escolars. El complex combina zones urbanes i zones de bosc obert i suposa una proposta molt interessant per realitzar orientació “.

Dissabte, els i les participants van realitzar una prova clàssica, amb el mapa del complex i tres recorreguts: un de curt i fàcil; altre mitjà; i un de llarg, amb el maig dificultat tècnica. A més, a la zona de meta hi havia un laberint dedicat als més petits i un joc didàctic de la sèrie “GO4ORIENTEERING”, creada per L. Cloostermans, amb minimapas i quatre punts de sortida simultanis per a les i els més atrevits. “Iniciatives d’aquest tipus fan falta per donar a conèixer alternatives d’oci, temps lliure i activitat física en contacte amb la natura. Els esdeveniments promocionals, com aquest, combinats amb un calendari de competicions oficials, aporten uns avantatges a l’organització en si mateixa, a la difusió ia la participació d’escolars, famílies i adults necessària per a la iniciació en aquest esport poc conegut i de gran qualitat educativa i esportiva “, destacava Casadó.

Un dels punts forts de la jornada va ser l’oportunitat de practicar aquest esport per a tothom, independentment de la seva condició física. Tots i totes les participants van completar amb èxit les proves i van participar activament en les activitats complementàries per aprendre a “pensar i córrer”, el lema de l’esport d’orientació. “La pregunta ‘quan és la pròxima’ ha estat la més escoltada entre els i les participants i també des de l’organització, que ha funcionat molt bé”, apuntava Casadó. “Per ara, tenim, entre diversos clubs i escoles municipals d’orientació un projecte futur organitzar una Lliga Intercomarcal d’Orientació, amb cinc proves de promoció a realitzar durant el curs que ve, tant per a escolars com per a adults que vulguin conèixer i iniciar-se en aquest esport. Xest compta amb una infraestructura molt bona en mapes d’orientació i els municipis de la Foia de Bunyol-Xiva i de les comarques limítrofes Utiel-Requena també disposen actualment de mapes i zones cartografiades molt adequades per a la iniciació i la competició “.

Orientació a Xest

Les Escoles Esportives Municipals compten amb un monitor titulat de Nivell I en esport d’orientació, José Antonio Milvaques, que imparteix classe tots els divendres, de 16:30 a 18 hores al parc municipal de la Lomiquia.

Al seu torn, dins de l’horari lectiu, per tercer any consecutiu, s’estan realitzant tres proves d’orientació per als alumnes i les alumnes de 4t, 5è i 6è de tots els centres educatius de Xest, al llarg del curs escolar.

D’altra banda, al Complex Educatiu de Xest, funciona el Pla d’Especialització Esportiva de la Conselleria d’Educació, al qual assisteix alumnat des de 1r ESO fins a 2n de Batxillerat, que, pels seus bons resultats esportius i acadèmics, han optat a aquest programa .
Concretament, són 17 els alumnes i les alumnes que participen en aquest pla, entre els quals figuren dos chestanas: Sara Arnau Ochando i Marta Ruiz. Les dues formen part de la Selecció Escolar d’Esport d’Orientació de la Comunitat Valenciana i estan obtenint grans resultats durant aquests dos últims anys en els campionats autonòmics i nacionals. El seu horari diari en aquest centre educatiu comparteix temps de classe, temps d’estudi personal i temps d’entrenament tant tècnic i específic d’orientació com de condicionament físic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*