Fotogaleria: El projecte Memòria Oral de Xest presenta el documental Retrats de Xest II amb testimonis de nascuts a la dècada dels 40 ‘

El proyecto Memoria Oral de Cheste presenta el documental Retratos de Cheste II.
El proyecto Memoria Oral de Cheste presenta el documental Retratos de Cheste II.

Post també disponible en: Castellano

Dissabte passat, 26 d’octubre, el teatre Liceu va acollir la presentació del segon documental del projecte Memòria Oral de Xest, Retrats de Xest II, una pel·lícula creada per Clara Martínez i Delgado i Jaume Verdú Francès basant-se entrevistes realitzades a ventiuna persones de la localitat nascudes en els anys quaranta. La primera part d’aquest projecte s’estrenava fa un any, amb un altre documental que reunia els testimonis de 25 de les persones més longeves de Xest i que està disponible al web retratosdecheste.com juntament amb les fotografies de les persones participants i les entrevistes individuals completes. De la mateixa manera, en breu es podrà visionar en aquest portal l’acabada d’estrenar segona part, les respectives entrevistes senceres i els retrats dels seus protagonistes.

“Volem agrair l’aposta de la regidoria de Cultura per un projecte com aquest, en el qual es treballa amb la memòria oral de la gent gran dels pobles i es posa en contacte a generacions, fent-nos créixer i construir, fer poble. El que presentem avui és una continuació d’aquest treball, però no el final “, afirmava Martínez durant la presentació de l’acte. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, va agrair als autors del documental “la seva excel·lent treball realitzant les entrevistes i les fotografies als i les protagonistes i l’esforç ingent per reunir tot el material, les hores de treball i els viatges a Xest “. Llorente també va tenir unes paraules d’agraïment per als entrevistats en Retrats de Xest II, “pel seu temps i la valentia d’atrevir a participar en un projecte de memòria individual i col·lectiva, compartint el testimoni de part de les seves vides”.
Després dels agraïments, la regidora va donar pas a la projecció. “Aquest projecte pretén deixar constància de la memòria popular d’un poble, més enllà dels que sempre ocupen el poder i surten als llibres d’Història. Hem reunit testimonis de treballadors i treballadores del poble pla que amb el seu treball han fet d’aquest país el que és avui, contra vent i marea. Retre homenatge a la gent gran és un deure inexcusable de tota persona de bé i de tota societat que es preï civilitzada “, afirmava Llorente.

Durant el visionat es va poder escoltar el murmuri del públic que comentava els temes que els entrevistats anaven desgranant, com la infància i l’educació, el paper de la dona en la societat o fites històriques com la instal·lació de la fàbrica Lois a la població, que van ser dibuixant un fidel retrat de l’època; també hi va haver rialles amb les anècdotes més divertides.
Tot seguit a la finalització del documental es va pujar la pantalla, darrere de la qual ja estaven preparats els músics per començar amb el concert “Roberto Poveda canta als poetes”, un recital de cançons de Federico García Lorca, Rafael Alberti, Antonio Machado, Miguel Hernández i Jorge Guillén programat per a l’ocasió.
Per finalitzar, l’alcalde, José Morell, i el regidor de Serveis, Personal i Transparència, José Vicente Guijarro, van pujar a l’escenari per acompanyar Llorente en el lliurament d’un pendrive amb el documental i el seu retrat a cadascun dels participants i fer-se una foto de grup. L’acte es va tancar amb un àpat al carrer, just a la sortida del teatre.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*