Fotogaleria: La plaça del mercat de Xest s’omple amb les activitats organitzades amb motiu del dia de la Comunitat Valenciana

Post també disponible en: Castellano

Este 9 de octubre, la plaza del Mercado de Cheste fue el escenario de diferentes iniciativas novedosas, como una feria del vermut, talleres infantiles, muixeranga y danzas tradicionales, puestas en marcha por las concejalías de Fiestas y Comercio con motivo de la celebración del día de la Comunidad Valenciana, en el marco de la XLVI Fiesta de la Vendimia. Desde las 11 horas el mercado ofreció las tapas que los diferentes puestos habían elaborado a base de productos frescos: mariscos, frutas y verduras, platos veganos, arroces, bollería, encurtidos o ibéricos, entre otros muchos. “Todo lo que hoy ofrecemos está hecho casa, aquí nada es prefabricado, lleva su tiempo, pero nos lo quitamos de horas de sueño”, apuntaba la presidenta de la asociación de puestos del mercado municipal, Carmen Vidal. “Este tipo de actividades nos deben de servir para que la gente se acuerde de que el mercado existe, que no solo existen las grandes superficies. Nosotros destacamos en el tú a tú y en que todos nuestros productos son de calidad”.
La oferta gastronómica se completaba con una degustación de vermut por parte de Bodegas Reymos. “El éxito de hoy ha superado nuestras expectativas; agradezco su participación a todos los puestos del mercado que han colaborado y a la bodega, porque sin ellos la organización de esta Feria del Vermut hubiera sido imposible”, apuntaba la concejala de Comercio, Brenda Jiménez. “También hemos aprovechado para insistir a la gente en la reutilización de los vasos y platos desechables para concienciar sobre la necesidad de reducir el uso de plástico”.
Paralelamente, la plaza de la Ermita se llenaba de niños y niñas para participaren el despliegue de juegos populares valencianos, como los bolos y el sambori, así como en un taller de mocaorá. Pasado el mediodía, con la plaza llena, comenzaron las danzas tradicionales de Gegants y Nanos y la muixeranga. “Muixeranga es la tradición valenciana de hacer figuras humanas y también figuras plásticas insertadas en danzas procesionales”, explicaban desde la Jove Muixeranga de Algemessí. “Somos unas 140 personas de todas las edades que ensayamos todas las semanas para poder actuar; este año cumplimos 5 años, en los que hemos evolucionado mucho, consiguiendo figuras de hasta cinco pisos y otras como las que hemos enseñado hoy en Cheste: Cinc en un peu, Les Marietes y Les Senietes”.
El programa de fiestas continúa durante los próximos días con los actos taurinos, la fiesta de disfraces, el día del mantón y el de la flor, las paellas y el día de San Lucas. “Todos los actos novedosos que hemos incluido en estas fiestas están siendo un éxito; en la torrá popular se reunieron más de 1.300 personas en la calle Chiva y pese a no esperar tanta afluencia no hemos recibido quejas, solo sugerencias para mejorar, ya que este acto ya se queda en el calendario”, explicaba Raúl Mota, concejal de Fiestas. “Lo mismo ha ocurrido con los actos que hemos preparado para el día de hoy, la buena acogida que han tenido nos impulsan a continuar y a seguir apostando por innovar un poco en las fiestas; en los próximos días sí que nos esperan los actos más tradiciones, que esperamos que tengan la misma afluencia de público”.

Aquest 9 d’octubre, la plaça del Mercat de Xest va ser l’escenari de diferents iniciatives noves, com una fira del vermut, tallers infantils, muixeranga i danses tradicionals, posades en marxa per les regidories de Festes i Comerç amb motiu de la celebració del dia de la Comunitat Valenciana, en el marc de la XLVI Festa de la Verema. Des de les 11 hores el mercat va oferir les tapes que els diferents llocs havien elaborat a força de productes frescos: marisc, fruites i verdures, plats vegans, arrossos, pastisseria, confitats o ibèrics, entre molts altres. “Tot el que avui oferim està fet casa, aquí res és prefabricat, porta el seu temps, però ens ho vam treure d’hores de son”, apuntava la presidenta de l’associació de llocs del mercat municipal, Carmen Vidal. “Aquest tipus d’activitats ens han de servir perquè la gent es recordi de que el mercat existeix, que no només existeixen les grans superfícies. Nosaltres destaquem en el tu a tu i en que tots els nostres productes són de qualitat “.
L’oferta gastronòmica es completava amb una degustació de vermut per part de Cellers Reymos. “L’èxit d’avui ha superat les nostres expectatives; agraeixo la seva participació a tots els llocs del mercat que han col·laborat i al celler, perquè sense ells l’organització d’aquesta Fira del Vermut hagués estat impossible “, apuntava la regidora de Comerç, Brenda Jiménez. “També hem aprofitat per insistir a la gent en la reutilització dels gots i plats d’un sol ús per a conscienciar sobre la necessitat de reduir l’ús de plàstic”.
Paral·lelament, la plaça de l’Ermita s’omplia de nens i nenes per participessin el desplegament de jocs populars valencians, com les bitlles i el sambori, així com en un taller de Mocaorà. Passat el migdia, amb la plaça plena, van començar les danses tradicionals de Gegants i Nanos i la muixeranga. “Muixeranga és la tradició valenciana de fer figures humanes i també figures plàstiques inserides en danses processionals”, explicaven des de la Jove Muixeranga d’Algemessí. “Som unes 140 persones de totes les edats que vam assajar cada setmana per poder actuar; aquest any complim 5 anys, en els quals hem evolucionat molt, aconseguint figures de fins a cinc pisos i altres com les que hem ensenyat avui a Xest: Cinc en un peu, Les Marietes i Les Senietes “.
El programa de festes continua durant els propers dies amb els actes taurins, la festa de disfresses, el dia del mantó i el de la flor, les paelles i el dia de Sant Lluc. “Tots els actes nous que hem inclòs en aquestes festes estan sent un èxit; a la torrà popular es van reunir més de 1.300 persones al carrer Xiva i tot i no esperar tanta afluència no hem rebut queixes, només suggeriments per millorar, ja que aquest acte ja es queda en el calendari “, explicava Raúl Mota, regidor de Festes . “El mateix ha passat amb els actes que hem preparat per al dia d’avui, la bona acollida que han tingut ens impulsen a continuar a seguir apostant per innovar una mica en les festes; en els pròxims dies sí que ens esperen els actes més tradicions, que esperem que tinguin la mateixa afluència de públic “.

Exhibició de doma
El 9 d’octubre va acabar amb una exhibició de doma clàssica i vaquera a la plaça Doctor Cajal, on genets locals i de l’Hípica El Corcel Negre, vestits amb vestits tradicionals, van sorprendre al públic amb l’execució de diferents exercicis de doma. L’acte va comptar amb la col·laboració de l’Associació de Cavallistes de Xest.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*