Fotogaleria: Xest reviu les seves tradicions en l’acte de la «pisá» del raïm

«La Pisá de la uva» es el arranque de la Fiestas de la Vendimia de Cheste.
«La Pisá de la uva» es el arranque de la Fiestas de la Vendimia de Cheste.

Post també disponible en: Castellano

«La Pisá de la uva» es el arranque de la Fiestas de la Vendimia de Cheste.
«La Pisá del raïm» és l’arrencada de la Festes de la Verema de Xest.

Coincidint amb Dia de la Comunitat Valenciana, ahir, 9 d’octubre, Xest va celebrar el concurs de carrers engalanats i la tradicional trepitja del raïm, un dels actes més emblemàtics de les festes de la Verema que, en aquesta edició, va comptar amb una mostra de balls folklòrics chestanos.

Com cada any, la jornada va arrencar amb una cercavila en què els nois i noies de la Verema, acompanyats per la Banda La Lira, van visitar les cinc carrers que van participar al concurs: Colom, Rei En Jaume, Calderón, Pizarro i Sant Cristòfol . En acabar el recorregut, els veïns i veïnes de Xest es van donar cita a la plaça Doctor Cajal per conèixer la decisió del jurat i celebrar l’acte de la trepitja del raïm. “Des de l’Ajuntament agraïm la participació dels veïns i veïnes que s’han esforçat per adornar els seus carrers i la de les persones que han estat jurat”, apuntava Carmen Delgado, regidora de Festes.

Carrers premiades

El carrer Pizarro, adornada per la Falla de l’Alegria, va ser la guanyadora del concurs, amb una dotació de 400 euros. El va seguir, en el segon lloc i amb un premi de 300 euros, el carrer Rei En Jaume, decorada amb productes de la terra i on un grup de puntaires estava teixint les seves puntes. El tercer lloc, amb un premi de 200 euros, el va ocupar el carrer Colom, que presentava un disseny amb motius orientals; i el quart premi va ser per al carrer Calderón, ambientada al circ. Per la seva banda, els nois i noies de la Prevendimia, encarregats de decorar el carrer Sant Cristòfol convertint-la en una de les pantalles del famós videojoc de ‘Super Mario Bros’, van rebre el premi de participació, dotat de 200 euros.

Recuperació del folklore popular chestano

Després del lliurament de premis i abans de començar amb la trepitja, va tenir lloc una mostra de folklore popular chestano, a càrrec del Grup de Danses de Xest, sota la direcció de Nacho Rodrigo, amb veus de les corals locals Sant Lluc i Cantábile i les veus i guitarres de Chelo Sánchez, Ana Pilar Rives, Mari Carmen Palomino i Pau Casadó. A més, els va acompanyar la Rondalla del Piló de Burjassot, dirigida per Mario Muriana.

“Avui és un dia que evoca les nostres arrels, però també el nostre futur i els nostres agricultors, al seu ardu treball durant tot l’any. Avui representem al·legòricament el final d’un cicle: quan, un cop recollida del raïm, es trepitjava, es ficava en premses manuals, en bótes de fusta, etcètera. I què millor que un dia com aquest per recuperar més tradicions “, declarava l’alcalde de Xest, José Morell. “Per això avui assistim a la recuperació de les nostres danses, de la nostra tradició i de la música popular de Xest, que amb el temps han estat a punt d’oblidar-se. Vull reconèixer la voluntat de les persones que en aquest poble no han volgut que això passi: integrants de les corals Cantábile i Sant Lluc i del Grup de Danses de Xest. També vull agrair a Rosa Alemany i Maruja Fortea que hagin aportat els seus records perquè això sigui possible, perquè han assessorat al grup de dansa perquè es representessin els balls tal com elles ho van fer al seu dia. A més, agrair a la regidoria de Cultura que hagi cedit la indumentària, confeccionada per la dissenyadora chestana Zurh”.

Així, davant d’una plaça plena de gent, el Grup de Danses va interpretar la Nadala de Xest, la Jota de Xest i la Dansa del Ram.

«Pisá» del raïm

Finalment, els nois i noies de la Verema 2018 van ser cridats a l’escenari per dipositar el raïm de les seves cistelles en una premsa antiga i procedir a l’acte de la trepitja, que van dur a terme els nens Leo García Mirasol i Leo Martínez Cortés. “Aquest és un acte molt especial, perquè es recorda la tradició del conreu de la vinya i la fabricació de vi que tan important és en aquest poble”, apuntava Prim. Tot seguit, la reina d’aquesta XLV Festa de la Verema, Eva Pérez Vidal i el seu acompanyant, Noel Marín Fortea, van recollir el primer most per oferir-després al patró de Xest, Sant Lluc Evangelista. Per tancar l’acte, la Cooperativa Xest Agrària i l’Ajuntament de Xest van oferir una degustació de vins locals i un aperitiu. A la tarda, el teatre Liceu va acollir un espectacle de “ballables”, a càrrec de la Banda Juvenil La Lira de Xest i amb la col·laboració de cantants locals. Danses de Xest El Nadala de Xest va ser compost pel mestre Enrique Ortí amb motiu d’un concurs de Nadales i Danses de la Secció Femenina, on va obtenir el primer premi. Dins el projecte de recuperació del folklore de Xest ha estat la primera peça en representar-se i ja es va interpretar davant de la façana de l’Església Sant Lluc Evangelista en la passada Nadal. Segons expliquen les persones més longeves de la localitat, la Jota de Xest es ballava els diumenges. Nodrides quadrilles de mossos i mosses organitzaven en les eres i en les seves pròpies cases aquest ball, sent la principal diversió tant per a joves com per a majors en casaments i batejos.

Quant als orígens de la Dansa del Ram, es desconeix la seva antiguitat; les persones majors de Xest afirmen que ja ho van aprendre dels seus avis. Aquest ball es realitzava el dia de la festa de la Creu de Maig, quan els clavaris beneïen els rams que es repartien per fer la primera recol·lecta per a les festes de la Mare de Déu de la Soledat. La dansa es ballava en presència de la primera autoritat de Xest, l’alcalde, a qui se li lliurava el primer ram a canvi de la seva aportació econòmica. Després, es repartien rams entre la resta de les autoritats, núvies i persones que volien col·laborar amb la seva aportació per a la festa de la patrona.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*