Robert Raga: Idees innovadores per rellançar el parc natural del Túria

Firmado: Robert Raga Gadea, alcalde del Ayuntamiento de Riba-Rima-Roja de Túria.
Firmado: Robert Raga Gadea, alcalde del Ayuntamiento de Riba-Rima-Roja de Túria.

Post també disponible en: Castellano

Firmado: Robert Raga Gadea, alcalde del Ayuntamiento de Riba-Rima-Roja de Túria.
Signat: Robert Raga Gadea, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria.

“En totes les coses de la natura hi ha una cosa meravellosa”, deia amb gran encert el conegut filòsof grec Aristòtil. La veritat és que de vegades oblidem el valor enorme que tots els recursos naturals que tenim al nostre abast suposen per al nostre dia a dia. Sembla que només ens recordem d’ells quan es produeix alguna catàstrofe, un accident o qualsevol anomalia o problema que suposa una pèrdua per a la seva esdevenir quotidià. No obstant això, des de fa temps la consciència ambiental dels ciutadans -per sort- va en augment, en sincronia amb les administracions públiques que tenim el deure i l’obligació de donar una resposta adequada, proporcionada, eficaç i eficient davant els reptes que se’ns s’acosten. El canvi climàtic constitueix, en aquest sentit, una de les proves més dures a les quals ens enfrontem els governants en particular i la societat civil en general com a conseqüència de les atrocitats que durant anys s’han comès cap als nostres recursos naturals sense cap tipus de rubor ni de mesura. Les teories negacionistes sobre el canvi climàtic, lluny de passar desapercebudes, han fet efecte en certes parts de la nostra societat i, per tant, han suposat un fre substancial en les mesures que una majoria dels països desenvolupats han intentat aplicar per esmorteir, com no parar, aquest deteriorament imparable. Per això, ara més que mai és necessari continuar amb afany i esforç amb mesures innovadores, eficaces ia l’abast de qualsevol veí, els resultats siguin visibles a mig termini.

A la Comunitat Valenciana tenim autèntiques joies que la natura ha posat a la nostra disposició, amb el Parc Natural del Túria -d’entre tots els existents de la nostra geografia- com a major exponent d’aquests magnífics recursos, proper al cap i casal i que en els últims anys ha experimentat un rellançament imparable després de la constitució de l’Associació de Municipis Vinculats al Parc del Túria, al maig de 2016. Des de llavors l’obstinació de totes les administracions, ajuntaments, entitats socials i ecologistes i associacions s’ha centrat en la seva protecció, amb mesures ajustades a la realitat, amb una contribució enorme per posar en marxa projectes i iniciatives que redundin en el seu desenvolupament, autèntic pulmó verd dels municipis de les comarques del Camp de Túria, l’Horta i els Serrans, al llarg dels seus 4.962 hectàrees d’extensió.

En l’última reunió hem donat una resposta fefaent a la proliferació de canyes a la llera del riu, una autèntica invasió que, a poc a poc, ha anat substituint les espècies autòctones mediterrànies que durant anys eren una enveja i un gaudi per a tots els visitants i turistes -prop d’un milió anual- alhora que augmenta l’alt risc d’incendi acrescut per les àrees residencials confrontants. La proposta consisteix a recollir aquesta canya invasora al costat del plàstic -un altre element que causa un enorme dany ambiental- per a la seva posterior reutilització en l’elaboració de mobiliari urbà, senyalització de carrils bicicletes i de vianants i vials, paradigma de l’economia circular en permetre’ns reduir les emissions de diòxid de carboni.

Els fons econòmics europeus es plantegen, així, en imprescindibles per escometre semblant projecte i poder continuar amb el nostre afany per consolidar les polítiques ambientals. La seva posada en marxa ha de ser un punt d’inflexió en l’esdevenir del Parc Natural del Túria, de la qual depèn la nostra existència i els nostres semblants.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*