La Confederació Espanyola de Societats Musicals demana a Sanitat protocols per a bandes, orquestres i escoles enfront del Covid-19

LOGO COLOR bordes redons.FH11

Post també disponible en: Castellano

La Confederació Espanyola de Societats Musicals (CoESsM) ha realitzat diverses consultes a l’Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, en relació amb les activitats que desenvolupa el col·lectiu a què representa, format per 1.100 societats musicals, amb 80.000 músics, 120.000 alumnes d’escoles de música i 1.000.000 de socis, agrupades en les diverses federacions territorials existents a l’Estat espanyol. [Veure documentació adjunta].

A causa de la crisi generada pel Covid-19, l’entitat estima necessari traslladar les recomanacions, mesures de seguretat, protocols específics i les dates en què es poden iniciar les diferents activitats que Sanitat li comuniqui, assumptes que haurien de tenir en compte les federacions i societats musicals.

La CoESsM va aportar ahir documentació dels estudis realitzats per l’Institut Bernhard Richter de Friburg (Alemanya) per a la Medicina dels Músics, Hospital Universitari i Universitat de Música de Friburg; i de la Filharmònica de Viena (Àustria), en els quals s’han avaluat els riscos d’infecció per coronavirus en el camp de la música. Els resultats i les conclusions difereixen: les entitats alemanyes recomanen una distància de dos metres per a instrumentistes de vent i cantants i analitzen per cordes l’impacte de l’activitat; i l’austríaca aconsella metre i mig entre els músics i el director, dos metres entre les cordes i cinc metres entre els vents, proves diagnòstiques als músics i diverses mesures d’higiene.

La investigació de l’Institut Bernhard Richter considera important que l’execució musical es desenvolupi en sales grans i que es produïsca una ventilació freqüent i regular; la formació vienesa creu que infectar-se en l’escenari és molt improbable i reclama més celeritat en poder tornar a tocar.

La CoESsM pensa que Sanitat ha de generar confiança i rigor científic per recuperar amb totes les garanties l’educació musical i els concerts de milers de formacions i agrupacions musicals a Espanya. Per això, ha sol·licitat aclarir els dubtes que s’exposen a el ministre en la carta, que també ha remès a l’Ministeri de Cultura i Esport i al d’Educació i Formació Professional, per traslladar urgentment aquesta informació a l’col·lectiu, i a el sector musical en general, en els tres àmbits, cultural, educatiu i social, que desenvolupen.

Criteris en assajos i concerts
En el vessant cultural i artística l’entitat pregunta sobre els criteris a seguir en assajos, concerts, cercaviles … tenint en compte la diferent tipologia dels instruments, quines precaucions o distàncies caldria observar amb els instruments en general, i amb els de vent en particular; i les mesures de ventilació i neteja que haurien de complir els intèrprets en assajos i concerts.

En l’apartat educatiu, l’entitat demana quin protocol i aforaments caldria observar en els espais i les aules de les escoles i centres de música segons es practique amb instruments de vent, corda, percussió … Les escoles i centres de música de les societats musicals imparteixen educació musical a desenes de milers d’alumnes que, de vegades, comparteixen instruments o utensilis.

La CoESsM exposa en el document remès a el ministre Salvador Illa que entén que pel que fa a l’activitat social que es desenvolupa a la seu de les societats musicals i en l’aforament dels seus auditoris, teatres, sales de concerts … ha de atenir-se a les mesures de seguretat generals que s’estableixin en cadascuna de les fases.

Protocols conjunts
L’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) es va reunir dilluns passat amb representants d’associacions de el sector musical per a coordinar la desescalada de teatres, auditoris, sales … i elaborar protocols conjunts que es remetran a l’Ministeri de Sanitat per a la seua aprovació. La CoESsM no ha estat convocada a aquesta reunió, ni a cap de les celebrades amb anterioritat pel Ministeri de Cultura, tot i ser membre de ple de Consell Estatal d’l’INAEM. Per a l’entitat “és incomprensible que es desaprofite l’oportunitat de conèixer l’opinió d’una institució que aglutina tot el moviment bandístic a Espanya amb societats musicals que protagonitzen el foment i desenvolupament de la cultura de base i agrupen en el seu si a milers de bandes de música, orquestres, cors, grups de cambra, big bands i altres formacions musicals “.

La CoESsM ha sol·licitat a Abel Caballero Álvarez, president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), mantenir una reunió urgent per abordar la difícil situació que travessa el col·lectiu per la cancel·lació o ajornament de festes, concerts i nombrosos actes en centenars de localitats i col·laborar en la recerca de mesures i solucions que ajuden a la seua supervivència, continuïtat i sostenibilitat.

Ajudes enfront del Covid-19
Les societats musicals, presents en un de cada quatre municipis de més de 500 habitants d’Espanya, han vist com diverses federacions alertaven sobre la crisi que plana sobre aquestes associacions sense ànim de lucre. La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va demanar recentment a la Generalitat Valenciana ajuda urgent després d’unes pèrdues que xifren en més de 5 milions d’euros. Declarades Bé d’Interès Cultural (BIC) el 2018 són el principal agent cultural segons la Universitat de València.

La Federació Andalusa de Bandes de Música (Federband) demana a la conselleria de Cultura i Patrimoni Històric fer efectiu el pagament de les subvencions-convenis de col·laboració concedits previs a l’Covid-19, compensacions per la falta d’activitat, protegir els llocs de treball i declarar-les BIC i Servei de Bé Essencial per als municipis.

Mecanismes de compensació
La Federació Regional de Societats Musicals de la Comunitat de Madrid (FRSMCM) ha realitzat un manifest en el qual sol·licita a la conselleria de Cultura la recuperació de recursos lligats a convenis i subvencions i introduir mecanismes de compensació per 2021. Per la seua banda, la Federació regional Castellanomanxega de Societats de Música denuncia que el govern autonòmic no els ha assignat ni un euro dels 3,7 milions que ha destinat a el sector cultural, el que els deixa en una situació molt difícil per fer front a les nòmines de professorat i treballadors i amb totes les actuacions, festes i tradicions cancel·lats.

La Confederació va considerar insuficients les mesures aprovades pel Ministeri de Cultura en el Reial decret llei 17/2020 de suport a el sector cultural perquè “no aporta solucions que asseguren la supervivència, continuïtat i sostenibilitat del col·lectiu”, va lamentar que no es tinguen en compte les propostes que l’entitat li va remetre, el passat 31 de març, en què aportava 33 mesures per preservar el futur de el moviment associatiu i espera que l’absència de mesures específiques per a la protecció de les societats musicals siga esmenada en breu.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*