La Conselleria de Cultura restaurarà part del cementeri maçònic de Bunyol

Una de las tumbas del cementerio de Buñol.
Una de las tumbas del cementerio de Buñol.

Post també disponible en: Castellano

Una de las tumbas del cementerio de Buñol.
Una de les tombes del cementiri de Bunyol.

La direcció general de Cultura i Patrimoni va a realitzar unes obres al cementiri històric de Bunyol per restaurar una trentena de tombes greument deteriorades.
L’Ajuntament de Bunyol, a través de l’alcaldessa Jonquera Carrascosa, va sol·licitar “ajuda urgent a Cultura davant el greu deteriorament d’un grup de nínxols dins del cementiri civil. Un sector de 30 nínxols amb un risc imminent de despreniment, la qual cosa provocaria la pèrdua irremeiable de les làpides i símbols maçònics que daten de finals del segle XIX.
El cementiri històric de Bunyol té la protecció patrimonial de Bé de Rellevància Local i posseeix 435 tombes amb simbologia maçònica, més de quaranta pertanyents a mestres maçons “, segons han informat fonts de l’Ajuntament de la localitat.

El cementiri va ser creat el 1886 per l’alcalde Joaquim Ballester la tomba és la més antiga. La lògia dels Onze Germans va tenir una gran implantació a la comarca i en Bunyol. Una particularitat d’aquest cementiri és que durant la dictadura va continuar com a cementiri civil. Avui és un dels cementiris més singulars i visitats de la Comunitat Valenciana.

La restauració de 38 làpides que daten del segle XIX tenen un cost de 48.395 euros i les obres començaran en breu, després d’haver-se licitat el treball amb una empresa professional de restauració. Per evitar l’ensorrament es proposa actuar en tres fases: la primera i més urgent la protecció i retirada dels símbols i làpides que tenen un major valor patrimonial, mitjançant mètodes propis de conservació que permetin la seva restauració i recuperació, alhora s’ha de reforçar els buits amb maó bresca per evitar el col·lapse de l’estructura dels nínxols, forjat i coberta.

Un cop realitzada aquesta primera intervenció d’urgència l’ajuntament procedirà a la retirada de les restes òssies. La intervenció finalitzarà amb la consolidació de l’estructura dels nínxols per això s’avaluarà una vegada realitzades les altres dues fases.

L’alcaldessa de Bunyol, així com la resta de l’equip de govern municipal s’han mostrat “molt satisfets per l’atenció i ràpida intervenció de la Direcció general de Cultura, ja que tant la directora general Carmen Amoraga, com el sotsdirector de Patrimoni, Antonio Bravo , s’han mostrat molt receptius i interessats en recuperar aquest bé patrimonial excepcional que té Bunyol. Pel que amb la lluita de Jonquera Carrascosa hem aconseguit que restaurin la zona més antiga del cementiri “, han finalitzat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*