La Diputació aprova per unanimitat aprovisionar als municipis i estudiar fons europeus per a continuar fent front a la crisi del coronavirus

Post també disponible en: Castellano

La Diputació de València ha aprovat per unanimitat en el ple de maig continuar aprovisionant als municipis amb el material necessari per a fer front a la COVID-19, en previsió de possibles repunts, i estudiar fons europeus de desenvolupament local que permeten mantindre la lluita contra la pandèmia en l’àmbit provincial.

En la mateixa línia, el president Toni Gaspar ha llegit al final d’una sessió plenària que ha durat més de 5 hores, celebrada este dimarts de manera semipresencial amb els vicepresidents i els portaveus dels sis grups polítics representats en la institució, sengles declaracions institucionals de suport al clúster del sector tèxtil sanitari i afins i en defensa que el Govern central accepte que els ajuntaments puguen destinar els seus superàvits a la gestió d’esta crisi sanitària i econòmica.

En el cas d’esta última declaració conjunta de millores normatives i recursos per als ajuntaments, signada pels sis portaveus, insta al Govern estatal a negociar amb la Comissió Europea nous objectius de dèficit, així com a adoptar les mesures oportunes per a flexibilitzar la regla de despesa, amb l’objectiu que els consistoris amb superàvit puguen destinar eixos diners a les seues necessitats futures, moltes d’elles conseqüència de la pandèmia. El text impulsa també l’adopció de línies estratègiques com la participació de les entitats locals en els plans de dinamització i reconstrucció econòmica que es desenvolupen en els àmbits europeu, estatal, autonòmic i local.

Els sis grups amb representació en la Diputació han tornat a “anar de la mà” en la gestió de la crisi en l’àmbit provincial, i després de l’aprovació en l’anterior ple de 180 milions d’euros per a afrontar la pandèmia i reactivar l’economia dels municipis, han decidit apostar per l’aprovisionament de material i la cerca de nous fons per a continuar ajudant als consistoris durant la situació excepcional causada pel coronavirus i també en l’escenari posterior a l’alçament de l’estat d’alarma.

En este sentit, Gaspar ha tornat a destacar “l’esforç unànime de tots els que formen la institució per a mitigar els efectes d’este repte inesperat” i ha anunciat que la Diputació se suma al dol oficial de 10 dies que té previst aprovar el Govern este mateix dimarts i l’acte commemoratiu de juliol, en la línia del minut de silenci que va guardar la corporació en l’anterior ple “en solidaritat amb les famílies valencianes que han perdut familiars o amics”.

Consens i 4 declaracions conjuntes

L’acord entre els grups ha sigut la nota predominant en un ple que ha arrancat amb el record a les víctimes per part dels diferents portaveus i en el qual s’han consensuat propostes com les de Ciutadans (Cs) en favor de mantindre l’aprovisionament enfront de la pandèmia. En paraules de Rocío Gil, portaveu de Cs en la Diputació, “les institucions han de comprometre’s i mantindre’s unides per a accedir a les ajudes que oferix la Comissió Europea”. Gil proposa a més que la Generalitat aporte les dades de contagi de la COVID per municipis i que la Diputació “siga garant que la vacuna arribe a totes les veïnes i veïns”.

Per part seua, la portaveu socialista Pilar Sarrión ha instat als grups a “no pretendre ser capdavanters de cap petició sinó mantindre la unitat que s’ha reflectit en eixa inversió de la Diputació de 60 milions d’euros per a atacar la COVID, amb diverses campanyes de distribució de mascaretes homologades entre els ajuntaments i un aprovisionament que continuem garantint”. Respecte a les dades de contagis, Sarrión ha defensat la transparència però ha assegurat que “han d’emprar-se per a prendre les mesures més adequades i no per a polititzar o estigmatitzar a les persones”.

També ha votat a favor de la proposta el grup popular, que no obstant això ha recordat, en paraules del diputat Carlos Gil, que el PP “ja va presentar estes peticions fa setmanes, inclosa la del nombre de contagiats per municipis per a gestionar tan bé com siga possible en benefici dels ciutadans i en cap cas per a estigmatitzar”.

Si l’inici del ple va escenificar la unitat de les diferents veus en record de les víctimes de la pandèmia i a favor de continuar sumant esforços per a combatre-la, la sessió va concloure amb la lectura per part del president de fins a quatre declaracions institucionals, dos d’elles presentades pel portaveu de la Vall ens Uneix Joan Sanchis per a mantindre la lluita contra la COVID comptant amb el treball dels ajuntaments i sectors empresarials com el clúster tèxtil sanitari; una tercera de Compromís, en suport de la candidatura de Manises com a ‘Ciutat Creativa de la Unesco’ en artesania i arts populars; i una quarta del grup popular defensant els interessos dels agricultors i ramaders valencians.

Reactivació econòmica

En una sessió protagonitzada pel consens, també hi ha hagut debat i diferències en punts com les ajudes específiques per a plans d’ocupació proposades per Vox, que l’equip de govern ha inclòs en la dotació extraordinària del Fons de Cooperació per a evitar problemes als ajuntaments a l’hora d’invertir els diners.

El portaveu de Vox, Joaquín Alés, ha proposat un Pla d’Ocupació 2020 dotat amb 5 milions d’euros del romanent de l’anterior exercici “per a ajudar emprenedors, autònoms i pimes a fer front a les severes restriccions de l’estat d’alarma i les seues conseqüències per als milers de negocis afectats”. La moció d’Alés inclou als municipis de menys de 100.000 habitants i ens locals menors i contempla també mitigar el “gran colp al turisme”.

El primer a respondre a Alés ha sigut el portaveu de Compromís Xavi Rius, qui ha recordat que eixes ajudes per a l’ocupació estan incloses en la dotació extraordinària de la Diputació al Fons de Cooperació, a través del qual “alguns ajuntaments ja han demanat a la Conselleria permís per a fer els seus propis plans d’ocupació”.

Des de la bancada popular, el portaveu Juan Ramón Adsuara i el diputat Carlos Gil han valorat positivament l’increment de l’aportació al Fons i el respecte per l’autonomia local dels ajuntaments, si bé han defensat la dotació de 10 milions d’euros en matèria d’ocupació al marge d’este Fons de Cooperació incondicionat per a “no quedar-nos fora de l’emergència econòmica en la qual es trobaran molts ajuntaments a causa de la crisi”.

El vicepresident i diputat de Cooperació Municipal i Coordinació Institucional, Carlos Fernández Bielsa, ha defensat la “major inversió en els municipis en la història d’esta Diputació amb més de 200 milions d’euros aprovats en poc més de dos mesos, que respecten eixa autonomia municipal que hem de creure’ns tots a l’hora de decidir la destinació de les ajudes”. No obstant això, en referència al pla d’ocupació específic proposat per Vox, Bielsa ha avançat que des de l’àrea que dirigix “s’està estudiant com assessorar els ajuntaments perquè puguen posar en marxa els seus plans propis amb els diners de lliure disposició que els arriba de la Diputació”.

El mateix president ha explicat a Alés la gestió de les ajudes davant la insistència del portaveu de Vox a estudiar la viabilitat d’un pla d’ocupació provincial. “El pla d’ocupació de fa dos anys no es va poder executar íntegrament perquè en molts ajuntaments els habilitats nacionals es mostraven reticents al no ser una competència local. Eixa complexitat i interpretació normativa que a vegades impedix que puguem ajudar als municipis encara que vulguem és el que ens va portar a incrementar les ajudes a través d’un fons incondicionat per a evitar problemes i ser més eficaços”, ha manifestat Gaspar.

Nova era

En la recta final del ple, el portaveu del PP Juan Ramón Adsuara ha proposat l’elaboració d’una Carta de Serveis de la institució, que incorpore a més “possibles errors detectats pel personal de la casa i els alcaldes i alcaldesses en la gestió d’esta crisi”. En el que ha denominat la “nova era del municipalisme”, Adsuara ha apostat per la “qualitat i transparència” de la gestió provincial.

També la vicepresidenta Mª Josep Amigó ha volgut incorporar a esta ‘nova era’ una “reflexió sobre el que l’ésser humà provoca en el medi natural, que s’ha reflectit amb la reducció de CO₂ durant el confinament”. “L’actitud de tots és fonamental per a no oblidar que estem en emergència climàtica i que esta no s’ha curat”, ha afegit Amigó, que ha destacat que la Diputació duplica enguany la seua inversió al Medi Ambient.

Per primera vegada des que Gaspar va introduir el record a les víctimes de la violència de gènere com a obertura de les sessions plenàries no hi ha hagut que lamentar cap mort en l’últim mes, malgrat la qual cosa “la corporació no baixa la guàrdia i continuarà alçant la veu contra la xacra de la violència masclista”. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*