La pedra causa danys importants en unes 1.500 hectàrees de cultius d’Utiel-Requena i la Ribera

El grado de afección en algunas explotaciones de viñedo llega al 70% y también almendro, cereal, cítricos y caqui han sufrido las consecuencias de la granizada.
El grado de afección en algunas explotaciones de viñedo llega al 70% y también almendro, cereal, cítricos y caqui han sufrido las consecuencias de la granizada.

Post també disponible en: Castellano

El grado de afección en algunas explotaciones de viñedo llega al 70% y también almendro, cereal, cítricos y caqui han sufrido las consecuencias de la granizada.
El grau d’afecció en algunes explotacions de vinya arriba al 70% i també ametller, cereal, cítrics i caqui han patit les conseqüències de la pedregada.

La tempesta de calamarsa que va descarregar durant la jornada d’ahir en determinats punts de la Comunitat Valenciana ha causat danys en l’agricultura que, en alguns casos, arriben a una magnitud considerable. Les comarques d’Utiel-Requena, principalment, i de la Ribera són les que s’han vist afectades per aquests episodis de pedra. La superfície on la pedra ha perjudicat els cultius amb major intensitat abasta al voltant de 1.500 hectàrees, de les quals al voltant de 1.000 es troben a Utiel-Requena i la resta a la Ribera, d’acord amb una primera estimació d’urgència efectuada per la Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA). No obstant això, la calamarsa es va deixar sentir també en diversos milers d’hectàrees de les dues comarques, si bé no amb tanta força ni amb efectes tan negatius.

El raïm de vinificació sí que ha patit danys importants i les explotacions radicades a la franja de terreny compresa entre les poblacions d’Utiel i Sant Antoni s’han endut la pitjor part. El grau d’afecció en algunes parcel·les supera el 70% i les varietats que han patit més danys són la boval, majoritària a la zona, i també la chardonnay i el macabeu. A hores d’ara, el cultiu es troba en la fase inicial i la pedra ha destrossat no poques rovells amb l’agreujant que en el cas de la boval la segona brotada ja no produeix raïm, amb la qual cosa la quantia final de les pèrdues pot resultar molt elevada per a aquells agricultors els camps s’han vist sacsejats per la pedra. També hi ha risc que es registrin danys per pansiment fisiològica.

Tampoc els ametllers s’han lliurat de les conseqüències de la pedra, que ha tirat a terra una quantitat apreciable de fruits, principalment a l’àrea ja esmentada i també en el terme municipal de Sinarcas, on el cereal ha estat l’altre cultiu que ha resultat castigat per la tempesta.

Pel que fa a la situació a la comarca de la Ribera, la pedra va caure amb una intensitat desigual en poblacions com Alzira, Benimuslem, Rafelguaraf, l’Alcúdia i Carcaixent. En els cítrics d’aquesta última localitat s’aprecien els danys de més envergadura. Si bé no queda massa collita per recol·lectar, la varietat de taronja valència presenta danys a la pell i la pedra també ha deixat el seu rastre en els primers, i encara molt incipients fruits, de les varietats extraprimerenques de la futura campanya. Les plantacions de caqui, sobretot a les zones més precoces on ha començat ja la floració, registren igualment danys d’intensitat desigual.

A la vista del que ha passat, i encara a falta de poder determinar l’evolució dels diferents cultius durant els propers dies, les pèrdues econòmiques per al camp valencià arran d’aquestes tempestes podrien superar els 3 milions d’euros.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*