La Unitat de Neurorehabilitació Infantil de l’Hospital de Manises atén 26 joves amb dany cerebral.

La Unidad de Neurorrehabilitación Infantil del Hospital de Manises atiende a 26 jóvenes con daño cerebral.
La Unidad de Neurorrehabilitación Infantil del Hospital de Manises atiende a 26 jóvenes con daño cerebral.

Post també disponible en: Castellano

La Unidad de Neurorrehabilitación Infantil del Hospital de Manises atiende a 26 jóvenes con daño cerebral.
L’Hospital de Manises atén 26 joves amb dany cerebral.

El centre hospitalari és l’únic de la xarxa d’hospitals públics de la Comunitat Valenciana que compta amb una unitat integrada d’aquestes característiques

Els tractaments a població infantil amb dany cerebral van dirigits a minimitzar i compensar les alteracions funcionals associades a la lesió que s’ha produït en el petit

“Les teràpies que desenvolupem a la Unitat són multidisciplinars i compten amb la participació activa de les famílies”, explica la seua coordinadora Virginia Pérez

L’Hospital de Manises, a través de la seva Unitat de Neurorehabilitació Infantil, està atenent a dia d’avui a 26 nens i nenes amb lesions cerebrals. Juntament amb aquests joves, d’edats que van des dels zero fins als quinze anys, treballa un equip multidisciplinari compost per neuropediatres, neuropsicòlegs, logopedes, terapeutes ocupacionals, metges rehabilitadors, fisioterapeutes i treballadors socials que ofereixen tractament individualitzat i grupal a cada un d’ells , encaminat a millorar la qualitat de vida dels pacients i aconseguir la major independència possible.

La Unitat, que compleix sis anys des de la seua posada en marxa, ha fet balanç de la seva tasca amb motiu del Dia Mundial del Dany Cerebral Adquirit com l’únic hospital públic valencià que compta amb un servei integrat d’aquestes característiques.

El tipus de tractament que reben els pacients és doble: individualitzat i grupal, i va en funció dels objectius que cal treballar, personalitzats per a cada un d’ells.

Tractaments específics

D’aquesta manera, es traça un pla d’intervenció individualitzat juntament amb les famílies, establint els objectius que ambdues parts consideren més útils per al desenvolupament del xiquet o la xiqueta. I en el cas dels pacients més grans, aquests poden participar en l’elaboració del pla individualitzat.

Sobre això, la coordinadora de la Unitat de Neurorehabilitació Infantil de l’Hospital de Manises, Virginia Pérez, assenyala que “per als pacients de fins a 3 anys hi ha una major intensitat de teràpies, si bé a partir d’aquesta edat es redueix el nombre de teràpies perquè es compagina amb el suport escolar, cosa que resulta fonamental “.

Els tractaments van dirigits a minimitzar i compensar les alteracions funcionals associades a la lesió que s’ha produït en el petit. També comporta un procés d’aprenentatge i adaptació a les limitacions físiques o cognitives que pateix. “Els tractaments que duem a terme a Manises són sempre multidisciplinaris i demanem a les famílies que s’impliquin directament, continuant a casa les activitats que marquen els especialistes”, segons la coordinadora de la Unitat.

Causes de les lesions cerebrals

En aquest sentit, els responsables del centre hospitalari han abordat les causes que motiven el dany cerebral, que es classifiquen segons l’etapa en la qual ocorre la lesió, ja siga amb un cervell en formació, en creixement o en desenvolupament. En els prenatals, que suposen un 32% dels casos, es donen factors genètics, hipòxia-isquèmia, hemorràgia cerebral prenatal, infeccions intrauterines, traumatismes, efectes de tòxics o malformacions. En els perinatals, que aglutinen el 50% dels casos, les causes se centren en prematuritat, creixement intrauterí retardat, asfíxia perinatal, hipòxia isquèmica, traumatismes, hemorràgia cerebral o infeccions greus. En canvi, els postnatals suposen el 12% dels casos de dany cerebral, amb causes tan dispars com traumatismes cranioencefàlics greus, ictus, intoxicacions, encefalopatia epilèptica o infeccions com meningitis.

Actualment s’estima que entre el 1,5 i el 2,5 per cada 1.000 nounats poden patir algun dany cerebral adquirit, una incidència que augmenta en els nadons pretérminos i de baix pes al 40-100 per cada 1.000 naixements.

Aquests pacients pediàtrics presenten alteracions del desenvolupament del moviment i de la postura que causa limitació en l’activitat. També poden presentar epilèpsia, dèficit cognitiu, alteracions del llenguatge, anomalies oftalmològiques i auditives, trastorns psiquiàtrics i problemes somàtics com reflux gastroesofàgic, restrenyiment, trastorns del son, complicacions respiratòries o osteopènia.

La Unitat de Neurorehabilitació Infantil, pionera

El Departament de Salut de Manises va posar en marxa el 2012 la primera Unitat de Neurorrehabilirtación Infantil especialitzada en trastorns del desenvolupament integrada en un hospital públic valencià. Es tracta d’un servei multidisciplinari que ofereix tractaments a nens amb Dany Cerebral i Trastorn de l’espectre autista, a més de realitzar diagnòstic diferencial de TEA. L’àrea va començar treballant amb 22 nens amb autisme i 13 amb dany cerebral i actualment desenvolupa teràpies amb 70 nens amb autisme i 26 amb dany cerebral.

La unitat està ubicada al Centre d’Especialitats de Mislata, a l’edifici de Consultes Externes, dins del complex de l’Hospital Militar. La unitat disposa d’una àrea de 250 m² totalment adaptats a les necessitats dels petits. Es tracta d’una zona reformada que inclou sales de teràpia i joc, així com a equipament adequat a les necessitats de la intervenció segons tots els manuals de bones pràctiques de AETAPI i l’Institut Carlos III.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*