L’enquesta de la Generalitat sobre Covid-19 revela que una de cada quatre persones no podria aïllar-se en el seu domicili en cas de necessitat per protegir la seua família

Post també disponible en: Castellano

Una de cada quatre persones no tindria capacitat per aïllar-dins del seu propi domicili per complir una quarantena efectiva, protegint la seva família, en cas de contraure el coronavirus, segons una de les principals conclusions de l’enquesta realitzada pel grup de treball Data Science for COVID-19, l’objectiu és l’aplicació de tècniques d’Intel·ligència Artificial (IA) i l’anàlisi de dades per ajudar en la presa de decisions públiques en el context de la pandèmia de coronavirus.

El qüestionari ha estat dissenyat pel grup de treball liderat per la comissionada de la Presidència de la Generalitat per a l’Estratègia Valenciana per a la Intel·ligència Artificial, Núria Oliver, centrat especialment en la coordinació de la intel·ligència de dades davant l’epidèmia COVID-19 a la Comunitat Valenciana, i de què formen part persones expertes de la Universitat Jaume i, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Miguel Hernández, Universitat d’Alacant, CEU Cardenal Herrera i FISABIO.

El fet que el 23,3% de les persones enquestades no pugui aïllar-se en el seu domicili de forma efectiva, ve a confirmar, segons assenyala la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques de la Generalitat Valenciana, Ana Berenguer, la necessitat d’abordar iniciatives com la impulsada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, en col·laboració amb el sector privat, “per habilitar espais on els valencians i les valencianes que ho necessitin puguin asilarse i passar la quarantena, el projecte conegut com ‘arques de Noè'” .

resiliència

El 45,7% de les persones participants afirma que podria perllongar el confinament un mes més i el 35,5% diu estar disposat a prolongar-lo fins a sis mesos. El fet que el 81,2% de la població es mostri disposada a continuar amb les mesures imposades confirma la resiliència dels ciutadans davant de la pandèmia. “És molt significatiu que les dades sobre la capacitat de mantenir el confinament segueixin sent tan alts després de gairebé un mes d’adopció de les mesures. És el reflex de la fortalesa dels ciutadans davant unes circumstàncies excepcionals per tal de derrotar el coronavirus” , afegeix Ana Berenguer.

Les dades també reflecteixen que tan sols el 2,8% qualifica les mesures adoptades pel Govern com a molt estrictes. En paral·lel, ha baixat un 10% la xifra de ciutadans que reclama més mesures.

Pel que fa a mobilitat laboral, el 26,1% de les persones treballadores enquestades ha seguit acudint al seu lloc de treball i el 32,2% ha teletrabajado. S’observa una reducció de gairebé el 6% en la xifra de persones que ha acudit al seu lloc de treball respecte a les dades de la primera enquesta realitzada una setmana abans.

A més, pel que fa a el contacte social, el 10% de les persones enquestades no ha sortit del seu domicili, el 54% ho ha fet per cobrir les seves necessitats bàsiques i només el 4% ha utilitzat transport compartit en els seus desplaçaments.

D’altra banda, els indicadors de salut es mantenen. El 15,6% de les persones enquestades s’ha referit haver tingut a l’almenys un dels símptomes rellevants de la COVID-19 i el 6,8% ha indicat haver presentat al menys un dels símptomes més severs com febre, tos i dificultat per respirar.

En l’àmbit de les interaccions socials, el 64,4% dels positius ha confirmat haver estat en contacte amb un amic, familiar, client o pacient infectat.

La segona ronda de l’enquesta sobre la COVID-19 es va realitzar entre el 3 i el 7 d’abril i es van obtenir 17.047 respostes vàlides, el 54% de les quals se situen a la Comunitat Valenciana. “La participació ciutadana aquests dies continua sent extraordinària: només entre el 7 i el 9 d’abril hem rebut més 9.000 respostes valides addicionals que estem ja analitzant”, indica la directora general d’Anàlisi i Polítiques Públiques.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*