Les ajudes del SARC ultrapassen 3 milions d’euros en programació cultural als pobles

El Servicio de Asistencia y Recursos Culturales de la Diputació de València cumple 30 años promocionando la cultura en los municipios.

Post també disponible en: Castellano

El Servei d’Assistència i Recursos Culturals de la Diputació de València (SARC) publica un any més els decrets de resolució d’ajudes a la programació cultural dels municipis. Amb una aportació global de 2.728.300 euros, esta quantia ha quedat distribuïda entre els 266 municipis de la demarcació de València per a inversió en programació cultural de l’any 2019. 

Estes ajudes a la programació cultural s’incrementen amb 29.749 euros que es reparteixen entre els 15 pobles que depenen administrativament de l’Ajuntament València; a més, s’aporten 21.899 euros per a tres entitats locals menors (EATIM) que poden, d’esta manera, programar cultura complementàriament a la tasca dels seus ajuntaments.

A més, el programa ‘SARC als pobles’ permet l’opció de contribuir a la despesa de les festes populars en aquells municipis menors de 2.000 habitants. Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, la filosofia d’estes subvencions resulta fàcil de comprendre, ja que “ens trobem en un moment on la promoció de la cultura als pobles està esdevenint un excel·lent aliat en la lluita contra el despoblament i la vertebració territorial”. El diputat de l’Horta Sud també incideix en què en l’actualitat “estem detectant un important increment en els consums culturals, a tots els nivells, i això és doblement positiu, perquè transcendeix més enllà del valor emocional, ja que aporta beneficis econòmics”.

La diagnosi pot ser contrastada amb els recents estudis sobre consum cultural que acaba de publicar el Ministeri de Cultura. En relació amb el període 2018-2019, i sense entrar en excessius detalls, s’aprecia un significatiu augment en les visites a museus, exposicions (+7,3%), monuments i jaciments (+8%) i un millorament general dels índexs de lectura, visita al cinema, al teatre, i a concerts en viu, entre altres inquietuds culturals de la població.

El programa ‘SARC als pobles’ manté l’esperit de no interferir ni condicionar les programacions municipals, sinó de garantir la seua sostenibilitat, molt més encara en poblacions menudes i amb menors recursos econòmics. La llista completa d’ajudes, municipi per municipi, pot ser consultada en el BOP del passat dia 26 de setembre.

Altres ajudes, altres programes

Encara que ‘SARC als pobles’ és la principal línia de subvencions, que s’atorga a tots els municipis, sense distincions, aquells municipis amb un compromís més ferm per la cultura poden veure augmentada l’aportació que reben per la modalitat de concurrència competitiva. És a dir, hi ha un seguit d’ajudes específiques a projectes concrets que, en funció de les propostes que presenten els ajuntaments, permeten incrementar-los les inversions en matèria cultural per part del SARC, i en conseqüència de l’Àrea provincial de Cultura. 

Molt resumidament, hi ha programes per al foment de les produccions audiovisuals, amb temàtiques que afecten el nostre territori (55.000 euros); i projectes col·laboratius entre diversos ajuntaments, anomenats ‘projectes intermunicipals’ (173.000 euros), i que esdevenen el major motor de cooperació entre entitats locals i en matèria cultural. 

Projectes Intermunicipals 

El programa Intermunicipals, creat en 2016, augmenta progressivament en el nombre de projectes presentats i d’ajuntaments que hi participen. Són ja 17 els projectes col·laboratius enllestits al llarg de 2019 i més de 150 ajuntaments implicats en activitats que moltes vegades ultrapassen l’àmbit comarcal. Cicles de jazz, de teatre infantil, de folklore i cultura popular, concerts de rock, contacontes o titelles entre moltes i variades activitats, que permeten un treball col·laboratiu i en xarxa a instància de l’Àrea de Cultura amb els principals gestors culturals del nostre territori.

Cultura local i comarcal

Per descomptat, el programa de ‘Festivals, mostres i Certàmens’, amb una dotació de 150.000 euros, resulta imprescindible per a poder consolidar esdeveniments que hui dia ajuden a construir unes marques i fites culturals tan assolides com el Festival de Titelles de la Vall d’Albaida, el MIM de Sueca o les Mostres de Pallassos i pallasses de Xirivella o el Festival de Màgia d’Almussafes i el Polisònic de Gandia. Es tracta en la majoria d’ells de propostes culturals enormement atractives i que convoquen un gran nombre de persones.

Creació literària 

La Diputació també esdevé un dels principals motors en la creació literària, tant en castellà com en valencià.  L’Àrea de Cultura i el SARC arriben a donar suport a un total de 23 premis i concursos literaris, a instància de diversos ajuntaments i mancomunitats de la demarcació de València.

Entre les col·laboracions més notòries en la modalitat de concurs literari hi ha algunes consolidades en el temps com són el Premi Senyoriu Ausiàs March, de Beniarjó; el Premi Solstici de literatura jove de Manises; el ciutat de Xàtiva o els premis comarcals ‘Carmesina’ de la Safor o el de literatura Eròtica de la Vall d’Albaida. El conjunt de les ajudes, perfectament desglossades, arriba a un global de 68.000 euros.

Una tasca de 30 anys 

Enguany el SARC compleix un aniversari molt especial, ja que són ja 30 anys treballant en la línia que marca el lema de la Diputació, colze a colze amb els ajuntaments valencians. En paraules del diputat de cultura, Xavier Rius, “no hi ha dubte que el suport del SARC ha resultat fonamental per a aportar sostenibilitat a les programacions culturals i fer créixer el teixit social i el valor cultural dels nostres pobles”. 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*