Les pluges causen pèrdues en l’agricultura valenciana d’almenys 70 milions d’euros

Las lluvias han provocado numerosas inundaciones.
Las lluvias han provocado numerosas inundaciones.

Post també disponible en: Castellano

Las lluvias han provocado numerosas inundaciones.
Las lluvias han provocado numerosas inundaciones.

La successió de pluges que durant els últims sis dies ha descarregat de manera especialment torrencial i persistent sobre el camp valencià causaran importants pèrdues tant en els principals cultius que ara mateix es troben en plena temporada com en les infraestructures agràries.

Segons una primera valoració d’urgència efectuada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), les pèrdues sofertes arran de les últimes precipitacions arribaran almenys els 70 milions d’euros, si bé aquesta xifra podria acabar sent molt superior i arribar fins als 120 milions en funció de l’evolució del clima, ja que factors com la humitat, les altes temperatures o ocasionals episodis de noves pluges van determinar un major o menor impacte sobre l’agricultura.

Les produccions agrícoles més castigades són, per aquest ordre, els cítrics, el caqui i les hortalisses. Només les pèrdues previstes en cítrics -principalment en clementines encara que també en taronges- estan valorades en una forquilla entre 50 i 100 milions a causa de l’afecció directa sobre una quantitat que oscil·la entre 250.000 i 500.000 tones.

Els danys tenen com a causes fonamentals la inundació dels arbres (l’estrès de les arrels obliga l’arbrat a desprendre dels fruits i fins i tot en els casos més greus acaba provocant una asfíxia radicular que causa la mort del taronger), el pixat (una fisiopatia que deteriora la pell de les clementines causa de canvis bruscos d’humitat fins al punt que deixa inservible la fruita per a la seva comercialització) i el aigualit (malaltia causada pel fong Phytophthora que podreix la fruita). Les comarques de la Ribera, la Safor, la Costera i la Foia de Bunyol són les més afectades per aquesta classe de sinistres en la citricultura.

Les pèrdues en el caqui, d’acord amb les estimacions d’AVA-ASAJA, se situaran en un rang entre 5 i 8 milions d’euros, la major part de les quals es concentren a la comarca de la Ribera. Un total de 20.000 a 40.000 tones de caquis patiran danys irreversibles a causa de la inundació dels camps.

Aquesta minva se suma al descens del 35% de la producció valenciana de caqui que ja havien ocasionat les gelades primaverals i, sobretot, la pedra de juliol. Pel que fa a les hortalisses, la incidència de l’aigua acumulada durant aquesta última setmana suposarà unes pèrdues d’1 a 3 milions d’euros, mentre que la producció perjudicada se situarà entre 2.000 i 4.000 tones. Els cultius que surten més malparats són les cebes, cols, coliflors i carxofes a les comarques de l’Horta i Camp de Túria, tant per la disminució de collita com pels sobrecostos que han de suportar els agricultors en tractaments fungicides contra l’atac de fongs.

La pluja també ha retardat la recollida de la xufa i, al seu torn, la posterior plantació d’altres produccions hortícoles en aquests mateixos camps.

Finalment, AVA-ASAJA xifra entre 10 i 15 milions d’euros l’abast dels danys en les infraestructures agràries, com ara hivernacles, murs, camins rurals, canalitzacions, etc. “Plou sobre mullat -lamenta el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado- i la situació podria empitjorar encara més si en els pròxims dies segueix plovent o si es produeixen vents de ponent que agreujarien terriblement els danys. Estarem molt atents a l’evolució del clima perquè dels seus efectes dependrà la rendibilitat de milers d’explotacions “.

El dirigent agrari demana a les administracions que prenguin bona nota de les greus dificultats que travessa l’agricultura valenciana i posin en marxa mesures per alleujar la seva situació com la reducció de mòduls, l’exempció de l’Impost de Béns Immobles (IBI) Rústic, l’establiment de crèdits bonificats i més ajudes per afavorir la contractació de l’assegurança.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*