Les últimes pluges trenquen les previsions inicials i eleven un 10% la producció valenciana d’oli

Se trata de un proyecto de integración en el ámbito comercial.

Post també disponible en: Castellano

Les reiterades precipitacions que estan descarregant durant les últimes setmanes sobre el camp valencià han tingut unes repercussions extraordinàriament beneficioses per a la producció d’oli d’oliva en la campanya que es desenvoluparà al llarg dels mesos de novembre i desembre.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) sosté que l’evolució experimentada pel clima -passant d’una de les pitjors sequeres de l’agricultura valenciana a una tardor plujós amb una històrica gota freda inclosa- ha modificat les previsions inicials que apuntaven a un sever descens de la collita fins al punt que, després d’aquestes pluges, es constata un increment del 10% de l’aforament respecte a la temporada anterior. Així, els olivicultors de la Comunitat Valenciana recol·lectaran al voltant de 38.000 tones d’olives, enfront de les 35.000 tones que es van registrar l’any passat.

La collita serà abundant i d’excel·lent qualitat en la majoria de les zones productores, com l’Alt Palància, Utiel-Requena, la Vall d’Albaida o El Comtat. Entre les excepcions a aquest bon comportament productiu, AVA-ASAJA destaca els termes d’Enguera, Bunyol i Godelleta, on l’escassa pluviometria durant la primavera va causar problemes de quallat que han resultat irreversibles i que s’han traduït en minves de producció de fins al 40 %.

L’organització agrària que presideix Cristóbal Aguado augura també unes prometedores perspectives comercials per als productors valencians després de diverses campanyes marcades per una elevada volatilitat de preus. Tot i la recuperació dels volums d’oli a Espanya -amb un augment del 23% de l’aforament en comparació amb la temporada passada- es preveu un descens de fins al 7% de la producció mundial causa de l’enfonsament productiu en altres països com Grècia (-33%), Itàlia (-38%), Tunísia (-57%), Turquia (-30%), Portugal (-14%) o el Marroc (-21%). En aquest context, el sector oleícola espanyol espera consolidar el seu lideratge en els mercats exteriors i seguir guanyant terreny als seus principals competidors.

Amb tot, i tenint present una visió més a llarg termini, AVA-ASAJA adverteix de les debilitats estructurals que pateix la producció d’oli a la Comunitat Valenciana, com ara l’escassa implantació del regadiu, l’envelliment de les explotacions i les dificultats a l’ hora de mecanitzar les tasques, el que encareix els costos de producció i resta competitivitat davant oliveres de cultiu més intensiu.

Per això AVA-ASAJA demana a la conselleria d’Agricultura que destini, a través de la Llei d’Estructures Agràries, una dotació econòmica suficient destinada a facilitar l’accés al reg de suport, concentrar les parcel·les per guanyar mida i introduir noves varietats que resultin aptes per a la mecanització del cultiu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*