Manises lanza un decálogo para los papás y mamás con bebés prematuros ingresados Neonatología

Manises lanza un decálogo para los papás y mamás con bebés prematuros ingresados Neonatología.
Manises lanza un decálogo para los papás y mamás con bebés prematuros ingresados Neonatología.

Post també disponible en: Castellano

El nombre de nens que neixen prematurs s’ha elevat un 30% en l’última dècada. L’Hospital de Manises atén 90 casos cada any

Els professionals de l’Hospital de Manises també han elaborat un decàleg amb informació pràctica per contrarestar l’ansietat dels pares que s’enfronten a aquesta experiència

El centre hospitalari també ha volgut apropar el dia a dia en aquestes Unitats que s’adapten als nous temps amb polítiques de portes obertes i foment de la lactància materna

El naixement d’un nadó de forma prematura és una situació inesperada que els pares viuen amb ansietat. “És una situació sobrevinguda, el que naturalment els provoca una barreja de sentiments, des de la por a l’estrès perquè veuen a el nounat com un ésser extremadament feble”, explica la doctora Blanca Garrido, pediatre de la Unitat de Neonatologia de l’Hospital de Manises.

Es considera un nadó prematur què neix abans de complir les 37 setmanes de gestació i neixen abans que els seus òrgans estiguin totalment madurs, per aquest motiu, necessiten vigilància especial i molts d’ells han d’ingressar a la Unitat de Neonatologia.

Si aquesta situació es produeix en dates especials o per a estades llargues, el sentiment d’ansietat d’aquests pares augmenta. Per això, els professionals de l’Hospital de Manises han editat un decàleg sobre el servei de neonatologia. L’objectiu: d’una banda fer visible una realitat en augment i, de l’altra, desmuntar falsos mites i aportar tranquil·litat i proximitat als pares que aquests dies estaran al costat dels seus fills en les Unitats de Neonatologia.

En aquest decàleg elaborat pels especialistes de Manises s’intenta donar resposta a les preguntes més freqüents sobre la prematuritat. “Un cop superada aquesta primera fase de xoc generalment li sorgeix la por a el maneig en domicili. Es pregunten ¿estarà ben ?, serem capaços de cuidar ?. També és freqüent la por a el futur: ¿tindrà algun problema quan sigui més gran per haver nascut prematur ?, creixerà bé ?, tindrà algun problema neurològic? “, Explica l’especialista de la Unitat de Neonatologia.

“Els pares han de tenir la tranquil·litat que estan sent atesos pel millor personal i que, gràcies a ells i als avenços tècnics i en coneixements científics de la neonatologia, la gran majoria de nens prematurs o amb problemes neonatals els superen, creixent feliços i sans “, assegura la doctora Inés Costa, cap de Servei de Pediatria de l’Hospital de Manises.

Portes obertes i lactància

Amb aquesta iniciativa, el centre hospitalari també ha volgut apropar el dia a dia en les Unitats de Neonatologia, que s’adapten als nous temps amb polítiques de portes obertes i foment de la lactància materna, com és el cas de l’Hospital de Manises.

“La nostra Unitat Neonatal es regeix per una política de portes obertes, permetent i fomentant el contacte pares-fill i el mètode cangur. La separació pares-fill és molt dolorosa per als pares, els genera molta ansietat i fins i tot desconfiança en alguns casos. L’entrada lliure a la Unitat augmenta tant la confiança dels pares en el personal que atén als seus fills, com el seu grau de satisfacció general amb les atencions que reben “, explica la doctora Garrido. No obstant això, els especialistes assenyalen que encara quedes moltes unitats neonatals amb horaris rígids i restringits per l’entrada dels pares.

El suport a la lactància materna és una altra de les tasques fonamentals en les Unitats Neonatals. “Tant és així que moltes mares reconeixen que, tot i l’experiència negativa d’haver ingressat al seu nadó, es porten com a positiu el suport en les seues cures i l’aprenentatge pel que fa a la lactància materna”, assegura la doctora Garrido. Segons dades de l’Hospital de Manises, gràcies a aquestes polítiques, la majoria de les mares ateses a la Unitat que desitgen establir la lactància ho aconsegueixen.

Prematurs, una realitat en augment

El nombre de nens que neixen prematurs s’ha elevat un 30% en l’última dècada. A l’Hospital de Manises ja es atén prop de 90 casos cada any. Segons els especialistes de l’Hospital de Manises ha diverses circumstàncies que influeixen en aquest augment. D’una banda el retard en la maternitat. “Com més edat materna major risc de prematuritat espontània i de problemes en l’embaràs que puguen fer necessari provocar el part abans de el terme (hipertensió arterial materna, preeclàmpsia, diabetis gestacional, retard de creixement intrauterí.”. Explica la doctora Blanca Garrido.

D’altra banda, destaquen els especialistes, l’auge de les tècniques de reproducció assistida. “Les mares que han precisat recórrer a reproducció assistida per aconseguir embaràs tenen major taxa de prematuritat espontània. En aquest cas també influeix la major freqüència d’embarassos múltiples, que també tenen més risc de naixement prematur “, assegura la pediatra de Manises.

Humanització de la Unitat

La Unitat de Neonatologia de l’Hospital de Manises permet que els pares i mares puguen estar a la banda de l’nounat les 24 hores del dia. “En aquesta línia d’humanitzar aquest tipus de serveis, el Departament de Salut de Manises també ha obert les portes de la Unitat a iaios i germans que poden acompanyar el bebé durant una hora —entre les 17.00 a 18.00 hores— en companyia d’un dels els progenitors. “Creiem que és important que els familiars més propers de l’nounat estiguen al seu costat des del primer moment. Els pares de bebés prematurs sumen a l’angoixa i la por per l’internament la separació per temps prolongat d’altres fills i que es creu un distanciament. A més, l’experiència ha demostrat que la presència dels germans els permet a aquests conèixer i entendre el lloc on els pares i el bebé passen gran part del seu temps i l’ajuda a comprendre la situació d’estar en un lloc internat “, indica la doctora Costa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*