Opinió. Robert Raga: “El municipalisme davant els reptes del canvi climàtic”

Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).
Robert Raga Gadea, alcalde de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria y presidente del Consorcio València Interior (CVI).

Post també disponible en: Castellano

Quan encara ressonen les reflexions i les anàlisis sorgits a l’albor de la cimera de Clima COP25 celebrada a Madrid, l’exprimer ministre francès, el socialista Laurent Fabius, ha alertat sobre el continu i incessant deteriorament que assota a la naturalesa perquè, al seu entendre, determinats estats no compleixen els compromisos a què estan obligats en virtut de l’Acord de París de l’any 2015 signat per 180 països. Des de la seua talaia com a president de el Consell Constitucional de França, el prestigiós polític denuncia la greu responsabilitat que al seu entendre tenen aquells presidents que s’entesten a continuar amb les mateixes polítiques sense tenir en compte les conseqüències que aquestes conductes suposen per al medi ambient. Les xifres i les dades que aquests dies s’han posat sobre la taula en l’esmentada cimera de Madrid són preocupants per al nostre futur més immediat, tot i que sempre hi ha un fil d’optimisme per on treu el cap un halo d’esperança perquè el món que avui coneixem segueixi sent el millor per a les futures generacions. Per tant, en la balança cal col·locar sempre els aspectes positius i els negatius perquè el resultat final s’ajuste, el millor possible, a la situació real. Tan important com proposar les solucions és descobrir les fallades pels que ens estem carregat el planeta tal com el vam conèixer en el seu moment.

Certament, la presa de consciència sobre el fenomen climàtic que ens afecta és un dels assumptes a tenir en compte per afrontar-lo, però no és l’únic. A més del major compromís d’Europa enfront de les teories i actuacions involucionistes d’EUA amb Trump a el front, cal que els ajuntaments com administracions públiques més properes als ciutadans puguem emprendre una gestió basada paràmetres transversals que tinguen en compte la sostenibilitat i l’ecologia en tot moment. Des canviar una bombeta a la via pública que gasta energia en excés i, per tant, provoca una contaminació lumínica fins a reduir la telefonia mòbil o canviar el sistema de clavegueram per evitar fugues, totes les actuacions que realitzem els ajuntaments tenen una conseqüència directa sobre el medi ambient. A el marge de campanyes de conscienciació i de sensibilització ciutadana, cal impulsar polítiques comunes entre tots els ajuntaments perquè tinguin l’efecte desitjat. Els consistoris són, en aquesta tessitura, un dels protagonistes que han de prendre un nou impuls per poder esmorteir el greu impacte que el canvi climàtic produeix en el nostre dia a dia. Els Estats són essencials en els nous compromisos ambientals. Els ajuntaments es converteixen, d’aquesta manera, en el motor ideal per aplicar-los. Tots els canvis, modificacions o noves orientacions en el nostre procedir quotidià s’han de consensuar i explicitar d’acord a un objectiu comú: la conservació de l’món actual, encara que ja tot no tornarà a ser igual. La reversió es preveu difícil en molts aspectes.

Potser alguns recorden aquella voràgine urbanística dels anys 90 i principis de l’any 2000 que va modificar completament el nostre ecosistema. Aquells que s’atrevien a criticar aquests planejaments van ser titllats de pessimistes. Ara podem pensar fins i tot que es van quedar curts, per això hem de treure forces per encarar amb optimisme els reptes de futur. Cal reivindicar el paper de les administracions locals, sense embuts.

Per això, ara l’anomenat Green New Deal -una adaptació actual del famós New Deal dels anys 20 a càrrec del president Roosvelt per afrontar la Gran Depressió EUA- s’ha de posar en marxa com a eix clau per acabar amb a curt i mig termini les clavills que assolen el nostre ecosistema. Una disjuntiva en què tenen molt a dir els Estats, els ajuntaments i els ciutadans, una combinació essencial en els temps que corren.

ROBERT RAGA GADEA, alcalde de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i president de el Consorci València Interior (CVI).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*