Riba-roja aprova un codi ètic per evitar “conflictes d’interessos” dels funcionaris en els processos de contractació pública

El pleno del Ayuntamiento de Riba-roja de Túria de la legislatura 2019-2022.
El pleno del Ayuntamiento de Riba-roja de Túria de la legislatura 2019-2022.

Post també disponible en: Castellano

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat un codi ètic en el qual inclou clàusules per garantir la neteja en tots els procediments de contractació pública i evitar així possibles casos de frau, favoritisme i per a la prevenció, detecció i solució de forma eficaç els conflictes d’interessos que puguin sorgir. L’objectiu és garantir la transparència i la igualtat de tracte a tots els licitadors i candidats en cada procediment públic.

La mesura impulsada per l’equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport de la resta de partits polítics amb representació municipal: Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida, Podem i Vox. Aquest codi respecta escrupolosament la directiva europea vigent que en matèria de contractació pública es deriva del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE).

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria és pioner a la Comunitat Valenciana en l’aprovació de disposicions, reglaments i eines tecnològiques per evitar suspicàcies, problemes o possibles casos de corrupció en els contractes públics que anualment es duen a terme dels diversos serveis municipals adjudicats a empreses externes al consistori.

El codi aprovat pel ple de Riba-roja considera que la transparència municipal “és una eina imprescindible en la lluita contra la corrupció” i afegeix que l’existència de procediments clars i iguals per a tots, l’absència d’ambigüitat en les clàusules contractuals i la manca d’impunitat per als infractors “són arguments en suport de l’establiment per la legislació europea de condicions estrictes de participació en els contractes públics, amb rigorosos sistemes procedimentals i de control de la contractació pública”.

Per això, considera que l’ajuntament ha d’aplicar “la transparència necessària per permetre a tots els licitadors estar informats dels criteris i modalitats que s’aplicaran en la decisió relativa a l’adjudicació del contracte” a fi de garantir el principi d’igualtat contingut en les disposicions europees.

El conflicte d’interessos és un dels punts en què incideix el codi ètic de Riba-roja fins al punt que “abastarà, com a mínim, qualsevol situació en què el personal de l’òrgan de contractació que, a més, participi en el desenvolupament del procediment de licitació o pugui influir en el resultat del mateix, tingui directament o indirectament un interès financer, econòmic o personal que pogués semblar que compromet la seva imparcialitat i independència en el context del procediment de licitació “.

El codi obliga, a més, a aquelles persones o entitats que tinguin coneixement d’un possible conflicte d’interessos “han de posar immediatament en coneixement de l’òrgan de contractació”. L’Ajuntament de Riba-roja de Túria reforça aquesta disposició perquè els funcionaris, assessors i autoritats que intervinguin en les decisions i accions de tot tipus en la contractació perquè en totes les fases del procediment “quedin revestits de l’exigible ètica i moralitat” .

Aquest codi ètic s’afegeix a tots els instruments que al llarg de la darrera legislatura es van rubricar com la introducció de clàusules socials, ambientals i econòmiques en més del 80% dels nous contractes públics, la composició de les meses d’adjudicació únicament per part de funcionaris municipals i l’exclusió deliberada de representants polítics, la retransmissió en streaming de les sessions d’adjudicació, la publicació de les mateixes en les xarxes socials -Twitter, Instagram, entre d’altres- o la valoració de la conciliació laboral dels treballadors de les empreses licitadores, entre d’altres aspectes.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que aquest nou codi aprovat “complementa tots els instruments que en els últims anys hem posat ja en marxa per garantir que qualsevol empresa que es presenta a una licitació pública ho fa amb tots els paràmetres exigibles de neteja, transparència i igualtat respecte de la resta de licitadors “.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*