Riba-roja denuncia “brutícia i abandonament” del Parc Fluvial del Túria i exigeix una reunió amb la Conselleria de Medi Ambient

El ayuntamiento pide una actuación urgente para garantizar su preservación.
El ayuntamiento pide una actuación urgente para garantizar su preservación.

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha denunciat l ‘ “estat d’abandó i brutícia” que presenta el Parc Fluvial del Túria en el tram que travessa aquest terme municipal des de fa mesos i urgeix a la Conselleria de Medi Ambient a “una reunió urgent per abordar la necessitat d’iniciar una intervenció urgent per condicionar les àrees afectades i reparar els desperfectes trobats “.

Un informe municipal elaborat pels tècnics de l’Ajuntament de Riba-roja ha detectat nombrosos focus de brutícia, escombraries i desperfectes al llarg dels 9’8 quilòmetres del Parc Fluvial del Túria que transcorren sobre aquest terme -sobre un total de 27 quilòmetres des el Parc de Capçalera fins Vilamarxant- i que voreja el curs del riu Túria al llarg d’una via destinada a ús ciclista i de vianants.

L’Ajuntament de Riba-roja ha exigit una reunió urgent amb la Conselleria de Medi Ambient per analitzar la situació que travessa aquest tram del Túria i ha avançat que convocarà la junta de l’Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria -presidida per l’alcalde Robert Raga- per unificar criteris d’actuació a la vista dels fets descrits en l’informe municipal.

L’estudi del consistori descriu de forma detallada la situació que presenten actualment els set trams en què estan dividits els prop de 10 quilòmetres de longitud, especialment les set passarel·les que serveixen per creuar el riu Túria a cada tram i se centra en els inconvenients que suposa l’abandonament per als usuaris del parc i per als vehicles de manteniment i emergència.

De fet, en el tram que discorre entre Els Pous i la Presa el camí d’accés es troba en molt mal estat a causa de l’erosió per la pluja, el que dificulta notablement el pas dels vehicles de manteniment i emergència, a més que la cadena que impedeix l’accés d’un altre tipus d’automòbils ha desaparegut i deixa expedit el camí en una àrea envaïda per la presència de les canyes.

La presència d’escombraries, residus sòlids, ampolles, llaunes, matalassos o cadires és habitual en algun dels trams estudiats que suposen no només una agressió sobre el medi ambient sinó també un perill en el cas d’un possible incendi a la zona, a la que cal afegir una proliferació exagerada de canyes i una invasió de les branques dels arbres en els camins que transcorren per l’interior. És el cas del tram comprès a Els Pous-Edar Camp de Túria II, l’única entrada és a través de la finca de la Vallesa de Mandor.

En aquests trams també hi ha nombrosos desperfectes en les mateixes travesses que conformen els ponts penjants de cada tram i el consegüent perill que suposa per als usuaris -ciclistas i vianants- que travessen diàriament i en especial els caps de setmana els paratges que uneixen el Parc de Capçalera de València fins a la localitat de Vilamarxant, amb prop de 27 quilòmetres de longitud.

No obstant això, és en el tram més extens en Edar Camp de Túria-Masia de Traver on s’accentuen els problemes amb deficiències en els senyals d’accés -amb pintades o tumbadas- tot i que és l’única zona on es restringeix el pas de vehicles a motor, a més de camins de terra molt erosionats i perillosos per als ciclistes que el travessen.

Finalment, cal assenyalar l’últim tram entre l’Esplanada i el Motor Mas del Comte a l’interior abunden una vegetació desmesurada que envaeix el camí de pas dels visitants alhora que els quatre accessos d’emergència existents permeten la presència d’un elevat nombre de vehicles no autoritzats en l’època d’estiu. La passarel·la de fusta d’aquest tram està envoltada de la vegetació autòctona que, en cas d’incendi, faria perillar la seva estructura.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha subratllat l’estat d ‘ “urgència” que presenta el parc fluvial “per l’abandó des de fa mesos que ha fet créixer la vegetació sense cap tipus de control i per la manca d’actuació de la Conselleria de medioa Ambient a la qual li correspon, per això cal que entre totes les parts implicades es posin a treballar per garantir aquesta joia ambiental que ens envolta “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*