Mi banner

Riba-roja extrau 43.200 tones de terra per unir el Barranc dels Moros amb el parc fluvial del Túria

Post també disponible en: esCastellano

Un total 1.800 viajes de camión han sido necesarios para trasladar la tierra.

Un total 1.800 viatges de camió han estat necessaris per traslladar la terra.

Un total 1.800 viatges de camió han estat necessaris per traslladar la terra

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha acabat la primera fase de les obres d’eliminació del talús existent al centre de salut de la localitat i que permetrà eradicar un aïllament de més de 130 anys en el casc urbà. D’aquesta manera, el Barranc dels Moros estarà comunicat amb el parc fluvial del Túria mitjançant un modern i eficaç corredor verd.

Més de 43.200 tones de terra extretes del talús en aquest primer mes d’obres han fet possible tornar a comunicar les dues parts del conegut terraplè que històricament ha dividit el nucli urbà durant més d’un segle pel pas de la via del tren de rodalies a la part superior del mateix. Un total de 1.800 viatges de camió s’han encarregat de traslladar la terra extreta del terraplè per fer realitat una de les reivindicacions històriques dels ciutadans.

El consistori de Riba-roja ha obert ja al trànsit i als vianants el pas habilitat després de l’eliminació del talús en el tram comprès entre els carrers Colom i Jorge Martínez Aspar. D’aquesta manera i després de més d’un segle d’història, ambdues parts de l’antic terraplè han estat novament comunicades al temps, es millora l’accessibilitat i s’amplia de manera notable l’aparcament annex amb més de 100 places de capacitat per als usuaris de l’edifici sanitari .

En els propers dies està previst que comencin els treballs d’instal·lació de la passarel·la d’accés a l’estació del metro de Riba-vermella que permetrà als usuaris del mateix realitzar els seus trasllats amb absoluta seguretat i eficàcia. Es tracta d’una de les demandes que històricament havien reclamat amb insistència diversos col·lectius socials de la localitat a fi a una millora de les infraestructures.

El nucli d’aquest ambiciós projecte va arrencar a principis de l’any passat quan l’Ajuntament de Riba-roja va adquirir per un import global de 780.000 euros els terrenys que fins ara romanien en mans privades i que impedien escometre les obres d’unió del Barranc dels Moros, el casc urbà i, finalment, el seu accés directe al parc fluvial del Túria.

Històricament, l’existència del terraplè coartava qualsevol intent per vertebrar el casc urbà en la seva globalitat i convertia en un autèntic embut la zona, especialment l’àrea del propi ambulatori, enclavat en la part inferior i amb greus problemes d’accés i falta de places per aparcar els vehicles dels usuaris d’aquest centre mèdic. En total, la superfície sobre la qual s’ha actuat ocupa una extensió de més de 13.600 metres quadrats mitjançant un conveni d’expropiació entri al consistori i els propietaris dels terrenys.

Amb la posada en marxa del pla s’acaba amb l’aïllament històric en donar continuïtat al llit del barranc, la regeneració de tota la zona i es condiciona com a futura àrea verda perquè la puguin gaudir els veïns. Sota el projecte denominat “Porta del Barranc”, l’Ajuntament de Riba-roja va obrir un procés de participació ciutadana en què els veïns van poder triar entre les dues iniciatives presentades, “Riu Túria Riu” i “Porta del Túria” que finalment va resultar la vencedora en el procés.

El projecte guanyador, dotat amb un premi en metàl·lic de 2.500 euros, contempla importants millores de l’entorn, amb mesures mediambientals, amb la plantació d’espècies autòctones, una correcta evacuació i drenatge de les aigües pluvials, el disseny de recorreguts de vianants i ciclistes al interior del barranc, de caràcter transversal i longitudinal per aprofitar millor els espais així com àrees verdes i un parc d’importants dimensions al seu interior. A més, està prevista la ubicació d’una àrea de cafeteria, aparcaments per a més de 100 vehicles i un centre d’estudis del riu Túria.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat la importància d’aquest projecte “els resultats són visibles ja per a tots els nostres veïns amb unes millores substancials en matèria de sostenibilitat i integració de l’entorn natural amb el nucli urbà i una millora notable per als usuaris de l’actual centre de salut que es veuen beneficiats amb una ampliació de l’aparcament “.

Deixa un comentari