Riba-roja fusiona l’art del ballarí José Huertas amb la cultura visigoda en l’homenatge al Dux Tebdemir i Teodora

El ayuntamiento organiza actividades para acercar su figura al gran público.
El ayuntamiento organiza actividades para acercar su figura al gran público.

Post també disponible en: Castellano

El ayuntamiento organiza actividades para acercar su figura al gran público.
L’ajuntament organitza activitats per acostar la seva figura al gran públic.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha organitzat una festa per aquest cap de setmana on fusionarà la dansa del conegut ballarí i coreògraf José Huertas amb diverses expressions arrelades en la cultura visigoda en l’homenatge al Dux Tebdemir, un alt càrrec amb rang de duc que va habitar la localitat durant el segle VII i que es va encarregar de signar el Tractat de Tudmir amb els musulmans durant la conquesta.

La trobada històric i lúdic tindrà lloc des de demà divendres 6 de setembre fins al diumenge 8 al casc antic de Riba-roja de Túria -en els voltants del castell i la cisterna d’estils àrabs- on els visitants podran gaudir d’un ventall ampli de activitats, tallers i propostes enfocades tant als petits com als adults en un intent per acostar la figura del màxim dirigent visigot i la seva dona Teodora durant l’època d’esplendor màxim en bona part de la costa mediterrània.

La dansa del conegut ballarí José Huertas, amb una carrera artística prolífica al costat d’artistes com Antonio Gades fins a iniciar un camí en solitari amb companyia pròpia, serà un ingredient cabdal per donar una visió acurada des de la dansa espanyola de reminiscències flamenques fins fusionar-se amb la cultura visigoda que durant tants anys va habitar la localitat on el Pla de Nadal i el jaciment de València la Vella constitueixen el tresor que perdura actualment a Riba-roja. L’acte central se celebrarà a les 13 hores de dissabte al pati del castell, emblema dels àrabs.

La III Gran Festa del Dux acollirà un mercat visigot que ocuparà els voltants dels principals monuments del nucli històric amb paradetes dedicats a la ceràmica, tallers de pintura, artesans que escenificaran els oficis i les professions de l’època visigoda, a més d’espais per a la diversió, l’oci i una ludoteca per als petits on podran endinsar-se en una època diferent. Els tallers infantils tractaran vessants com la numismàtica, l’orfebreria i els vestits visigots amb un afany per divulgar les formes de vida en una ciutat que els visigots van convertir en epicentre.

La gastronomia ocuparà un espai privilegiat durant els tres dies de la Festa del Dux amb plats, menús i menjar elaborats a partir dels ingredients que es feien servir durant l’època visigoda coincidint amb les VIII Jornades Gastronòmiques de Riba-roja “De l’Tros al Plat i l’exquisit mediterrani “on participen diversos establiments i restaurants del municipi que oferiran un ventall complet als visitants. Fins i tot, s’oferirà un taller de gastronomia visigoda diumenge a les 12 hores.

Un coneixement sobre els majors exponents arquitectònics i monumentals es plasmarà mitjançant visites guiades al Pla de Nadal en el qual l’ajuntament està dedicant recursos econòmics i humans per aprofundir en la seva importància, amb una riquesa notable ja que allí va viure el Dux Tebdemir i la seva dona durant els anys que va habitar a Riba-roja de Túria. La visita al Pla de Nadal tindrà lloc dissabte i diumenge a les 10 del matí. València la Vella, l’altre jaciment visigot, encara no és visitable

La música també serà present a les jornades amb diverses actuacions al llarg de tot el recorregut al llarg del cap de setmana amb una gran cita diumenge als 12:30 hores on s’oferirà un concert de música visigoda a la sala noble del castell de Riba-roja de Túria que serà d’entrada gratuïta fins a completar l’aforament. Serà una bona prova per delectar-se amb les expressions artístiques de l’època.

Finalment, cal destacar que aquest any s’ha ampliat en més d’un 10% el perímetre on estarà ubicat el mercat visigot i les activitats que es faran a ell per admetre la demanda d’edicions anteriors i s’han habilitat aparcaments suficients per acollir el màxim de visitants. També hi ha itineraris per arribar en bicicleta pel sender del Parc fluvial del Túria, en dues línies de metro o per carretera.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha remarcat el caràcter “excepcional” de la Festa del * Dux “per la importància que per al futur del nostre poble va suposar la seva figura dins d’una època de màxima esplendor a la Mediterrània i que ara estem estudiant en profunditat en els dos jaciments que encara es conserven i per això es tracta de retre un homenatge dedicat a tots els públics “.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*