Riba-roja inclou clàusules socials i ambientals en el 80% dels contractes per afavorir l’ocupació i la sostenibilitat

El ayuntamiento apuesta por las firmas que respeten el medio ambiente
El ayuntamiento apuesta por las firmas que respeten el medio ambiente

Post també disponible en: Castellano

El ayuntamiento apuesta por las firmas que respeten el medio ambiente
El ayuntamiento apuesta por las firmas que respeten el medio ambiente

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha introduït clàusules socials, ambientals i econòmiques en el 80% dels nous contractes públics derivats de les licitacions municipals al llarg del present mandat amb l’objectiu d’afavorir factors importants com la sostenibilitat, la creació d’ ocupació especialment entre els aturats de llarga durada i segments socials amb major dificultat així com l’ús d’energies renovables en els processos de producció de les empreses.

L’equip de govern de Riba-roja -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida ha apostat per la inclusió d’aquest tipus de criteris per adaptar-se a les exigències que en matèria ambiental, ocupació i desenvolupament sostenible demanda cada vegada la societat actual al temps que s’ofereix una resposta adequada a les mancances que patia la localitat des de fa anys davant els reptes del futur.

El ple municipal ha ratificat una proposta de l’equip de govern per a la redacció i l’elaboració d’un pla de responsabilitat social per part del consistori com una eina per a l’obtenció d’alguns objectius continguts en l’Estratègia 2000 afavorida per la Comissió europea, amb especial atenció al creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

La proposta ha tirat endavant amb els vots del propi equip de govern de Riba-roja de Túria i de Ciutadans mentre que el Partit Popular i Riba-roja Pot han apostat per l’abstenció. Aquest sistema suposa en la pràctica una innovació en la gestió de les organitzacions orientades a incrementar la competitivitat de les mateixes així com el foment del desenvolupament sostenible i de l’economia social.

Als criteris socials i ambientals que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ja està aplicant en el 80% dels seus processos de licitació de contractes cal afegir altres paràmetres com els drets humans, el comerç just, les pràctiques de treball i ocupació òptimes – com la diversitat, la igualtat de gènere, la salut o el benestar dels empleats-, la sostenibilitat ambiental en la biodiversitat, la lluita contra el canvi climàtic, l’ús eficient dels recursos naturals o prevenció de la contaminació, sense oblidar la transparència i la lluita contra la corrupció.

El pla municipal de Riba-roja contemplarà una contractació pública socialment responsable amb una regulació per reservar contractes a centres especials d’ocupació i empreses d’inserció amb les condicions i requisits establerts per la Comissió europea. A més, una gestió responsable dels recursos humans buscarà afavorir la implantació del teletreball en aquells llocs de l’ajuntament que no suposin funcions d’atenció al públic, amb una flexibilitat i racionalització d’horaris, la conciliació familiar, personal i professional.

Finalment, aquesta iniciativa consistorial accentuarà la seva aposta en mesures de modernització i millora en la qualitat dels serveis, una gestió més eficaç amb l’ús de tecnologies de la informació, la reducció o supressió de càrregues administratives, una racionalització i simplificació dels processos per abundar en una major celeritat, eficàcia i eficiència. Per a això, el portal de la transparència incorporarà memòries anuals de sostenibilitat o responsabilitat social.

No obstant això, alguns criteris ja es tenen en compte en les empreses com una igualtat entre homes i dones, una major contractació de dones en sectors amb major presència masculina, aquelles amb dones en llocs de responsabilitat, la contractació de dones víctimes de violència de gènere o aquelles amb una dificultat d’accés al mercat laboral o les que aposten per la conciliació laboral i familiar.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat “el caràcter innovador per a la modernització de l’ajuntament que tots volem per als nostres veïns i, per això, hem de continuar el mateix camí que vam començar a caminar fa mesos, no s’ha d’oblidar que som pioners a la comarca del Camp de Túria i en moltes comarques valencianes “.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*