Riba-roja revoca el PAI de Pacadar que, segons l’Ajuntament, “preveia un pelotazo de 71’5 milions d’euros per a una empresa el 2005”

El pleno exige 800.000 euros de indemnización a una mercantil en concurso.
El pleno exige 800.000 euros de indemnización a una mercantil en concurso.

Post també disponible en: Castellano

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha revocat el programa d’actuació integrada (PAI) de l’Pacadar, «que preveia la construcció de 555 habitatges a la zona de la Mallà per les quals l’empresa promotora obtindria un” pelotazo “econòmic de més de 71’5 milions d’euros (cada habitatge estava previst vendre-la per 130.000 euros) però que finalment no es va materialitzar per l’arribada de la crisi econòmica », segons fonts municipals.

«El conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Riba-roja, gestionat per aquell temps pel Partit Popular, i la mercantil privada es va rubricar l’any 2005 amb l’objectiu de traslladar la fàbrica de bigues a una zona diferent -encara que finalment, es va acabar construint una altra a Buñol- i la construcció de les esmentades 555 habitatges mitjançant una modificació urbanística per la qual els 60.000 metres quadrats d’extensió passaven d’industrials a residencials».

«El consistori, a més, rebria una planta baixa de 2.000 metres quadrats de superfície, la cessió de 27.455 metres de terrenys a la zona i un donatiu de 1’4 milions d’euros. No obstant això, després de deu anys del conveni no s’havia conclòs ni la urbanització dels terrenys, ni havia rebut la parcel·la edificable urbanitzada ni la planta baixa prevista».

Per això, l’any 2015, a la vista dels incompliments dels acords previstos, el ple va exigir a l’empresa promotora de l’inici de les obres contingudes en el conveni bilateral, a més de diverses indemnitzacions, penalitzacions i garanties econòmiques per un valor superior als 800.000 euros que, a dia d’avui, l’empresa encara no ha satisfet.  

«Les penalitzacions fixades pels tècnics municipals arriben als 172.000 euros, les indemnitzacions altres 368.000 euro i, finalment, una garantia sobre les obres totals de 337.000 euros, fins als 800.000 euros en total».

El ple de Riba-roja de Túria ha rebutjat les al·legacions presentades per una empresa en situació de concurs de creditors en entendre que no hi ha raonaments jurídics ni contractuals que justifiquin la negativa a abonar les referides quantitats econòmiques en què s’han fixat els incompliments derivats del conveni urbanístic entre les dues parts.

L’acord plenari pres a instàncies de l’actual equip de govern del PSPV de Riba-roja de Túria ha comptat amb el suport de Compromís, Esquerra Unida, Ciutadans i Podem Riba-roja i el vot en contra de Vox i el Partit Popular en entendre que s’han sobrepassat amb escreix el període fixat per a l’inici de les obres, ja que el conveni de 2005 preveia que havien d’estar acabades l’any 2012.

A més, se subratlla que la legislació actual estableix que és causa de resolució del contracte la declaració del concurs de creditors i l’incompliment del període fixat per a l’execució de les obres d’urbanització. La promotora tampoc ha pagat l’Impost de Béns Immobles (IBI) corresponent a les parcel·les objecte del pla urbanístic des de l’any 2013 malgrat la seva obligació administrativa.

Un informe de la secretària i de l’arquitecte municipal reconeix que l’ajuntament de Riba-roja «és conscient de la situació de crisi general i immobiliària en particular i, per això, ha estat i és flexible pel que fa als terminis de compliment de les obligacions l’urbanitzador si bé adverteix que l’interès per finalitzar l’actuació urbanística ho ha de demostrar la mercantil amb algun acte concret i tangible que des de 2010 no s’ha produït». 

El ple desestima les al·legacions de l’empresa promotora i sol·licita un dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana respecte de la resolució del contracte entre el consistori i l’empresa ja que hi ha una oposició per part de l’empresa adjudicatària a complir els requeriments decretats per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha afirmat que l’ajuntament «ha pres les decisions oportunes guiat pels tècnics municipals per defensar els interessos dels veïns de la localitat per un planejament urbanístic erroni i que de cap manera s’havia planificat de acord a les necessitats d’aquell moment, per això continuarem lluitant per obtenir el que en justícia li pertany a Riba-roja».

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*