Riba-roja va abocar 2’3 milions de metres cúbics d’aigua depurada a l’Albufera de València i al riu Túria durant l’any 2018

 El municipio pasa de pagar 70.000 euros de penalización en el año 2011 a 0 euros en el ejercicio de 2018.
 

Post també disponible en: Castellano

 El municipio pasa de pagar 70.000 euros de penalización en el año 2011 a 0 euros en el ejercicio de 2018.
El municipi passa de pagar 70.000 euros de penalització en l’any 2011 a 0 euros en l’exercici de 2018.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria va abocar un total de 2’3 milions de metres cúbics d’aigua depurada i neta a l’Albufera de València i al riu Túria durant l’any 2018 després del procés dut a terme en les tres depuradores municipals i en la mancomunada amb altres quatre localitats del Camp de Túria. A més, s’han reduït a zero les penalitzacions que s’imposen per aigües contaminades.

Els 2’3 milions de metres cúbics l’any passat corresponen a les aigües residuals procedents del nucli urbà de Riba-roja de Túria, de les urbanitzacions i de les més 800 empreses radicades en els polígons industrials que es transporten fins a la depuradora de l’Oliveral, la del sector XIII i la del sector XIV que recullen les procedents d’aquestes zones més la mancomunada Camp de Túria II que s’encarrega del nucli urbà i Entrevies.

Després del procés de depuració i neteja d’aquestes aigües residuals dut a terme a les depuradores corresponents continua la fase de l’abocament de l’aigua neta i depurada en els barrancs i llits i lleres autoritzats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) com a entitat pública de gestió , que al seu torn s’encarrega d’analitzar la puresa de les mateixes o la detecció de restes perillosos o tòxics.

L’aigua depurada i neta durant el passat any per la depuradora mancomunada ascendir a 1’4 milions de metres cúbics -la que generen el casc urbà i Entrevies- que, finalment, s’aboca al riu Túria mentre que les aigües procedents del polígon XIII va a parar al barranc de Pozalet i les dels polígons XIV i l’Oliveral a la rambla de Poyo. En el cas de l’aigua depurada dels polígons es dirigeix, finalment, a l’Albufera de València. En tots els casos, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer exerceix un control exhaustiu i periòdic sobre aquestes aigües residuals depurades els resultats finals no detecten presència de substàncies tòxiques o perilloses en les mateixes.

Els estudis municipals constaten que la localitat de Riba-roja ha passat de pagar al voltant 100.000 euros l’any 2004, altres 80.000 euros en l’exercici de 2008 o fins i tot fins 155.000 euros el 2011 a abonar 0 euros en l’exercici del passat any 2018. en tots aquests casos, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria abona entre 43.000 i 45.000 euros a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer en concepte de control dels abocaments al domini públic.

D’aquesta manera, la localitat va abonar 141.253 euros l’any 2004, altres 124.039 en l’exercici de 2008, un total de 201.562 a l’any 2011 o els 43.051 del passat exercici, en tots els casos s’inclou el cànon de gestió dels abocaments i les penalitzacions que la CHX imposa als municipis per la presència d’elements o substàncies amb elevades dosis perilloses o tòxiques per al medi ambient.

L’Ajuntament de Riba-roja ha llançat al llarg dels últims anys diverses campanyes de conscienciació ciutadana per aturar la abocament de determinades substàncies a la xarxa de clavegueram en l’àmbit domèstic que suposa la imposició de les esmentades penalitzacions econòmiques de la confederació. En el cas de les indústries, es realitzen controls periòdics per detectar la possible presència de substàncies il·legals a les que s’imposen les corresponents multes econòmiques.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat que durant els últims anys “s’han fet els deures per part de tots, especialment el tècnic d’enginyeria i el de medi ambient, i fruit d’això és l’eliminació de les penalitzacions econòmiques que rep l’ajuntament quan es detecten substàncies il·legals en el domini públic i per això cal fa una crida perquè continuem la mateixa línia, tant perquè no pagarem aquestes penalitzacions com perquè augmentarem el respecte cap al nostre medi ambient i entorn natural “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*