Rodríguez Mulero visita Xest per fer un balanç sobre les inversions que garantiran l’abastament hídric de la localitat

Mulero durante su visita a la obra de canalización de agua a Cheste desde el pozo Toyuelo II.
Mulero durante su visita a la obra de canalización de agua a Cheste desde el pozo Toyuelo II.

Post també disponible en: Castellano

Mulero durante su visita a la obra de canalización de agua a Cheste desde el pozo Toyuelo II.
Mulero durant la visita a l’obra de canalització d’aigua a Xest des del pou Toyuelo II.

El secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, ha visitat aquest dimarts Xest on ha participat en una xerrada en la qual es va donar a conèixer el full de ruta planejada per l’Ajuntament en l’actual legislatura per tractar els problemes d’aigua a el municipi.

Abans de la xerrada, Mulero, acompanyat per l’alcalde, José Morell, el regidor d’Agricultura, Francisco Llorens, i membres de la Comunitat de Regants Xest-Xiva, va visitar l’obra de canalització d’aigua a Xest des del pou Toyuelo II (en Gestalgar), subvencionada per la Generalitat al 50%, i que ja està en funcionament. També va fer una parada a la bassa d’Urrutia, dins el terme de Xest, punt des del qual es distribueix l’aigua procedent del pou Toyuelo II fins a les explotacions de regadiu chestanas.

Xerrada “Aigua per a Xest. Assegurant el futur “

Davant un saló de plens completament abarrotat, Mulero, Morell i Llorens van presentar les mesures que s’han dut a terme i que estan en procés o en projecte de realització per assegurar l’abastament d’aigua a Xest: l’adhesió a l’Emshi, les obres ja executades per portar aigua a Xest des del pou Toyuelo II, la construcció de la macrodepuradora Xest-Xiva i el compromís amb la Comunitat de Regants, mantenint la subvenció de 150.000 euros.

El regidor d’Agricultura va ser l’encarregat d’obrir la sessió, posant en valor el teixit associatiu existent en l’àmbit agrícola. “Tenim sort de comptar amb unes associacions i unes comunitats de regants que s’estan bolcant per solucionar tots els problemes que tenim”, afirmava. “Tot el que estem aconseguint és gràcies a la combinació d’un treball de molts anys per part de la comunitat de regants, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Generalitat. És obvi que gràcies a la unió es poden aconseguir moltes coses; per això, tant administracions, com agricultors i comunitats hem de continuar units per afrontar reptes en el present i en el futur “.

Adhesió a l’Emshi

Per la seva banda, Morell, ha posat èmfasi l’aposta de l’Ajuntament per pal·liar els problemes de proveïment humà i de reg a la localitat. “Ens marquem com a prioritat un objectiu per a elaborar un pla amb el qual el proveïment humà, agrícola i industrial a Xest estigués garantit; un treball que hem realitzat durant tota la legislatura i que s’estendrà més enllà d’ella “, apuntava l’alcalde.

Tal com va explicar Morell, l’Ajuntament va realitzar una anàlisi sobre la massa d’aigua de la zona a partir del qual es va determinar la solució de buscar altres aqüífers o conques. Per això, una de les mesures ha estat l’adhesió a l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics (Emshi). “Ara mateix els chestanos i les chestanas beuen de l’aigua dels regants, però amb l’adhesió a l’Emshi tindrem un proveïment segur, el mateix del que beuen els habitants de València. Aquesta adhesió també beneficia els agricultors, perquè disposaran de l’aigua que ara fem servir per a proveïment per emprar-la en reg i també afectarà positivament al desenvolupament industrial, evitant casos com l’ocorregut en sector industrial La Cella, el desenvolupament va caure a causa que no tenia garantit el proveïment d’aigua “.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*