S.M. el Rei Felip VI i la FSMCV analitzen l’impacte del Covid-19 en les societats musicals

Post també disponible en: Castellano

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) xifra en 20 milions d’euros el perjuí econòmic fins a final d’any

S.M. el Rei s’ha reunit aquest dijous amb la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, per mitjà de videoconferència, per abordar la situació de les societats musicals de la Comunitat Valenciana derivada de la pandèmia de l’ Covid-19 i el seu greu impacte en el col·lectiu.

La presidenta ha remarcat davant don Felip que les societats musicals de la Comunitat Valenciana són reconegudes dins i fora de les nostres fronteres com un moviment artístic i social únic al món. Amb més de 557 societats musicals, més de 1.100 bandes de música, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes, 5.000 professors i més de 200.000 socis, aquest ampli col·lectiu representa més de la meitat de societats musicals de tot Espanya, a més de ser reconegudes com el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons la Universitat de València.

Durant l’entrevista, en la qual han participat representants d’institucions i col·lectius culturals valencians com el Palau de les Arts, la Ciutat de les Arts i les Ciències i les Falles, la presidenta de la FSMCV ha destacat el potencial social, artístic i econòmic de les societats musicals.

Tot i això, González ha expressat la seva preocupació per les “inassumibles” pèrdues econòmiques que ha patit el col·lectiu fins al moment per la pandèmia. Així, la FSMCV xifra en 5 milions d’euros l’impacte econòmic patit durant els tres primers mesos de l’Covid19 i pronostica que aquesta xifra puga arribar fins als 20 milions en el que queda d’any, convertint-lo en un dels col·lectius culturals més afectats. A més, les societat musicals són entitats sense ànim de lucre i actualment ens vam quedar fora de les ajudes a nivell nacional que s’estan implantant.

Durant la reunió, la presidenta ha recordat que les societats musicals van ser declarades Bé d’Interès Cultural Immaterial (BIC) en 2018, la qual cosa suposa el grau màxim de protecció que contempla la Llei 16/1985 de Patrimoni Històric Espanyol. Així mateix, la Llei 4/1998 de Patrimoni Cultural Valencià preceptua el deure dels poders públics de vetllar per la preservació d’aquells béns que hagen segut objecte de la màxima protecció com a Béns d’Interès Cultural. Cal recordar en aquest sentit, que el 30% de les societats musicals són centenàries i el 2% bicentenàries, fet que suposa “una riquesa patrimonial incalculable”, indica la presidenta. En aquest sentit, “creiem que és ara quan realment s’ha de demostrar la veritable aplicació pràctica de la transcendental declaració institucional del fenomen per excel·lència de tots els valencians, la música i les seues bandes”, ha defensat Daniela González.

Davant d’aquesta difícil situació, la presidenta ha destacat “la gran tasca d’aquests milers de voluntaris” que estan a l’capdavant d’aquest col·lectiu i sostenen les societats musicals i que amb el seu esforç diari han fet possible que aquestes isquen avant. No en va, el col·lectiu de les societats musicals es compon per una de les xarxes de voluntaris més extensa de país: “milers i milers de persones que de forma altruista treballen dia a dia per fer d’aquest col·lectiu el meravellós fenomen cultural que és”, ha defensat González davant don Felip.

Les escoles de música en risc

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat de València (FSMCV) llançava aquesta setmana la seua campanya ‘Apunta’t’, en què convida les famílies de músics a matricular els seus fills el proper curs escolar 20/21 en la seua Xarxa d’Escoles de Música. A la reunió mantinguda hui amb S.M. el Rei, les escoles de música també han tingut protagonisme. “Els nostres gairebé 600 centres educatius, en els quals treballen més de 5.000 professors impartint classe a més de 60.000 alumnes, són en la seua major part deficitaris” explicava Daniela. Aquests depenen en gran mesura dels ingressos que recapta la banda de la seua societat musical a l’actuar en els diversos actes festius i que aquest any s’han vist afectats directament per les restriccions de l’estat d’alarma.

“Una autèntica pedrera de talent que és la base indispensable d’un moviment artístic i cultural únic al món que vertebra la Comunitat Valenciana i que està en risc de desaparició”, ha conclòs Daniela González.

Sobre la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

La FSMCV està integrada actualment per 557 societats musicals, amb les seues respectives escoles de música, que apleguen 40.000 músics i 60.000 alumnes que formen part d’aquest entorn associatiu i que disposen en les seues estructures de recursos humans, artístics i materials que la FSMCV pretén potenciar i difondre, com a mostra de el ric patrimoni musical que atresora el nostre territori, derivat d’un moviment associatiu i cultural considerat únic al món.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*