Salvador Navarro, president de la CEV: Els Ajuntaments han de coordinar-se i oferir sòl industrial com ho han fet Xest, Riba-roja i Loriguilla

Salvador Navarro durante el encuentro mantenido con los directores de la Asociación de Prensa Comarcal Valenciana. Foto: Xavi Bosch.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Post també disponible en: Castellano

Salvador Navarro durante el encuentro mantenido con los directores de la Asociación de Prensa Comarcal Valenciana. Foto: Xavi Bosch.
Salvador Navarro durante el encuentro mantenido con los directores de la Asociación de Prensa Comarcal Valenciana. Foto: Xavi Bosch.

Com va avançar tucomarca.com en la seua edició impresa, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha estat el protagonista del segon de les trobades de debat organitzats per l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana, entitat de la qual forma part tucomarca.com.

En la seva trobada amb les dotze capçaleres de l’associació, Salvador Navarro va atendre les preguntes formulades pel director de tucomarca.com, Miguel Ángel Pallás, qui es va centrar en el procés de desindustrialització patit a l’interior de la província de València i en especial a zones com la comarca de la Foia de Bunyol-Xiva.

Salvador Navarro es va mostrar a favor de la realització de «projectes intermunicipals», segons va dir, per posar a disposició dels empresaris un sòl industrial a preus econòmics; projectes dels que va posar com a exemple «el dut a terme pels Ajuntaments de Xest, Riba-roja i Loriguilla».

«De Chiva des d’ara hi ha zones potencials on els falta als ajuntaments el fer el que han fet els de Xest, Riba-roja i Loriguilla: unir-se i pensar una mica en conjunt perquè l’àrea de l’Autovia A-3 és una zona que, per exemple en el cas de la logística, ofereix la connectivitat de Madrid, Alacant i Barcelona. És molt important la connectivitat i la d’aquesta zona és també molt especial amb Madrid, Castella i Andalusia; i això d’alguna manera està per desenvolupar », en paraules del president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana.

Salvador Navarro també va confessar que una de les seves empreses «està situada a Chiva perquè l’any 1998 vam decidir invertir-hi, entre altres coses pel preu, que és un dels elements definitius i per la proximitat a l’Autovia A-3. És una zona de futur però no necessàriament industrial. Jo crec que la Comunitat Valenciana pot diversificar-se. Estic convençut que al Parc de Sagunt hi haurà en el futur una empresa xinesa o japonesa fabricant indústria per la connectivitat entre el corredor Mediterrani i el corredor Cantàbric, per tant aquesta zona al voltant de València és molt interessant », tal com va destacar.

«A més, el port de València té un problema d’espai. La Zona d’Activitats Logístiques, ZAL, de Sagunt creixerà en el seu moment però si abans algú ha de fer una actuació ha de ser el port i podria fer-ho entre Xest i Xiva. De fet, l’Ajuntament anterior de Chiva ja tenia una proposta d’ampliar la zona industrial del seu terme municipal en aquest sentit ».

Preguntat per l’origen del procés de desindustrialització patit a la comarca, Salvador Navarro va manifestar que, al seu parer, «la desindustrialització ve perquè en aquesta Comunitat el sector immobiliari, la construcció en si, al final són uns diners còmode; i jo crec que l’aposta ha de venir per l’arribada d’empreses tractores, empreses grans com la que s’ha ubicat ara a Xest, Lidl, que atreguin al seu torn a altres empreses al seu entorn ». I va insistir que el sòl industrial «encara que el creen els ajuntaments, cal un pla del Consell per impulsar-com el de la Conselleria d’Infraestructura amb el seu Pla de Necessitats de Sòl Logístic».

¿Model turístic o industrial?

Preguntat per la compatibilitat del model industrial amb el turístic, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana ha assegurat que el model turístic «a l’interior està donant grans resultats i és perfectament combinable amb el desenvolupament industrial. Els ajuntaments poden prendre per a sòl industrial àrees pròximes a l’Autovia A-3 i deixar l’interior per al turisme ».

Encara que per a finalitzar va ironitzar amb que «la solarina és el monocultiu, la marca de la taronja que més es conrea» per aquesta zona de l’interior, en al·lusió a la quantitat de terrenys que podrien convertir-se en industrials i que actualment estan destinats a cultius o són solars.

Unificació de la CEV

En la seva trobada amb les dotze capçaleres de l’entitat, Salvador Navarro va revelar quines han estat les claus per aconseguir en un any una cosa impensable dècades enrere: la unificació de totes les patronals valencianes, enfront de la dispersió i fragmentació que havien patit històricament les diferents patronals de la Comunitat Valenciana, excessivament dividides en províncies. El següent pas, va explicar Salvador Navarro, és posicionar a la Comunitat Valenciana a Madrid ia Brussel·les.

De fet, Salvador Navarro ha estat figura clau en la reestructuració del panorama empresarial valencià, que ha passat de tenir una patronal autonòmica (CIERVAL), tres provincials i les seves homòlogues dedicades a les PIMES, a tenir una sola, de caràcter autonòmic i sota la marca CEV.

Descentralització

La superació de la divisió provincial «s’ha eliminat en gran mesura», va explicar Salvador Navarro, «perquè cada vegada prenen més importància les associacions comarcals, les sectorials i fins i tot les que aglutinen als polígons. Les diferències que hi pugui haver hem de solucionar a la mateixa taula ».

La creació d’una comissió de l’aigua i la comissió comarcal, presidida aquesta última pel president de COEVAL, Javier Cabedo, són altres de les iniciatives que Salvador Navarro ha impulsat per vertebrar l’entitat.

Aquesta descentralització és compatible amb una CEV que actualment és la que té la representativitat davant la Generalitat Valenciana «perquè som 510 associacions, 150 empreses, estem en tots els sectors i tots els territoris. No hi ha cap associació que tingui aquestes característiques ».

Actualment, la CEV compta amb 18 comissions de treball, de les quals 6 estan situades en diferents províncies. I aquest mes de maig, UEPAL (Unió Empresarial de la Província d’Alacant) s’unirà a la CEV.

Presents a Madrid

Unificada la patronal en una única entitat autonòmica el següent pas, anuncia Salvador Navarro, és tenir més pes i visibilitat a la CEOE, «perquè a Madrid és on es prenen les decisions». Per posicionar la Comunitat Valenciana a Madrid ia Brussel·les, Salvador Navarro afirma que és fonamental tenir una persona a les dues ciutats un cop passi tot el període electoral. «Fins ara no és que Madrid ens odiés o no ens volgués, simplement, no estàvem». De fet, el president ha sol·licitat estar a la Comissió de mercat interior, «perquè no pot ser que tinguem 17 lleis per a cada cosa». Salvador Navarro i la seva directiva ja s’han reunit i seguiran fent-ho «amb tots els representants polítics, amb un assumpte de cabdal importància en l’agenda: el finançament autonòmic».

Col·laboració pública-privada

El president de CEV no dubta a defensar que, en sectors com la sanitat i l’educació, «pot haver mecanismes de col·laboració amb les empreses privades, sempre amb control, avaluació i transparència; i més en un Consell que té problemes de liquiditat. La propera legislatura s’ha d’apostar per la col·laboració publicoprivada. No pot ser que quan el model d’Alzira s’ha revertit al púbic, en vuit mesos hagi 460 empleats públics més, sense haver millorat res. Quejémonos del sistema de finançament autonòmic, però no creiem més despeses dels necessaris ».

I també ha expressat el seu desig que els empresaris, «com a part de la societat civil, siguin proactius». En aquest sentit, no descarta repetir la manifestació que ja van organitzar juntament amb els sindicats mesos enrere en defensa d’un finançament just.

Salvador Navarro

Salvador Navarro és un empresari vinculat al sector de la logística i el transport, un àmbit que va viure de petit a casa. Va iniciar la seva marxa professional el 1980 a CAP Logística i des dels seus inicis va ser assumint més responsabilitats. En 2014 va liderar la integració de la franquícia i creació de CLB Logística, un grup líder en àmbit nacional. La direcció de diferents empreses li proporciona un ampli coneixement de la realitat empresarial valenciana i espanyola.

Al mateix temps va començar en l’àmbit de l’associacionisme empresarial com a representant del sector del transport i logística, fins arribar a la presidència de la CEV. També és un dels vicepresidents de la CEOE (Confederació Espanyola d’Organitzacions empresarials), vicepresident del Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València, membre del comitè executiu de Fira València i vicepresident del Consell Social de la Universitat Politècnica de València, entre d’altres càrrecs.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*