Veïns i veïnes de Xest d’origen estranger expliquen la seva cultura materna al II Festival de Llengües del Món

Vecinos y vecinas de Cheste de origen extranjero explican su cultura materna en el II Festival de Lenguas del Mundo.
Vecinos y vecinas de Cheste de origen extranjero explican su cultura materna en el II Festival de Lenguas del Mundo.

Post també disponible en: Castellano

Dissabte passat, 26 d’octubre, les aules del Centre de Formació de Persones Adultes van acollir la segona edició del Festival de Llengües del Món, una iniciativa de l’esperantista i políglota reconegut internacionalment, Dennis Keefe, que han tornat a posar en marxa el grup esperantista de Xest, Lum Ràdio, i el de València, amb la col·laboració de la regidoria d’Educació.
Des de les 10 a les 19 hores es van succeir classes de 45 minuts a càrrec de veïns i veïnes de Xest d’origen àrab, rus, armeni, polonès o xinès, entre d’altres, que van compartir amb les persones assistents curiositats sobre la seva llengua i cultura materna. El festival també va comptar amb classes a càrrec de persones coneixedores d’idiomes i cultures diferents a les seves, com el japonès, el francès, l’anglès o l’alemany; d’idiomes clàssics, com el llatí, el grec o els jeroglífics; i de llengües oficials d’Espanya, com el basc i el valencià. En total 18 idiomes entre els quals també va estar l’esperanto.

Des dels grups esperantistes s’ha treballat tant en la captació de professors i professores com en la difusió de la informació sobre el festival per augmentar l’assistència. “D’una banda hem fet un esforç especial per impulsar la participació de les famílies, informant personalment als centres educatius i parlant amb les AMPA”, explicava Rosa Zanón, de Lum Ràdio. “L’altra part que ens correspon és la recerca i contacte amb les persones que fan el paper de professors, un treball ardu però molt gratificant, ja que la majoria d’ells rep la proposta de participar amb il·lusió”.
La idea original del festival va sorgir a la ciutat francesa de Tours, de la mà de Dennis Keefe, fa 24 anys i es va estendre a països com Espanya, Finlàndia, Rússia, Anglaterra o la Xina, on va arribar a sumar 100 idiomes, 600 participants i prop de 400 classes al llarg de cinc dies. Així, aquests esdeveniments han despertat l’interès dels mitjans de comunicació, arribant a obrir edicions d’informatius de màxima audiència en canals com la BBC. A Espanya, Xest és l’única localitat on s’ha celebrat.

“L’objectiu d’aquesta jornada és fomentar entre els veïns i veïnes de Xest l’interès per les diferents llengües, cultures i persones que conviuen a la localitat, sent una oportunitat per conèixer-se, relacionar-se i perquè no, per fer-se amics; una iniciativa com aquesta és normal que estigui liderada pels i les esperantistes, ja que els seus cors els diuen que tots els idiomes són interessants “, apuntava Keefe.
Les persones que van participar en el paper de professors i professores van seguir certes pautes ofertes per Keefe per desenvolupar les seves classes: parlar en l’idioma, parlar de la geografia, de l’origen, de les curiositats gramaticals, ensenyar algunes frases útils, les paraules “t’estimo “i, finalment, oferir informació sobre on es pot aprendre l’idioma.
“Des de molt petita m’ha cridat l’atenció la cultura japonesa, sobretot per la combinació que tenen les seves grans ciutats de tradició i modernitat, així que quan em va convidar Rosa a participar em va fer molta il·lusió”, apuntava Vanesa Forner, professora durant la jornada. “He explicat la quantitat de matisos que té la llengua japonesa per expressar sentiments i frases útils per viatjar; se m’han passat volant els 45 minuts “.

Així, durant tot el dia van acudir veïns i veïnes de totes les edats, que van passar per diferents classes segons els horaris establerts. “Em vaig assabentar d’aquesta iniciativa pel grup esperantista de València i he vingut perquè em sembla una manera interessant d’aprendre el més curiós de cada idioma, així com el seu context cultural; repetiré segur “, assenyalava Raúl Salinas, assistent a les classes de llatí, grec, àrab, japonès i euskera.
“Considero que el festival de llengües és una valuosa iniciativa per donar a conèixer el ventall de llengües que parlen persones del nostre entorn proper; mostrar-les i donar-les a conèixer és sens dubte una manera de posar-les en valor que afavoreix la convivència en diversitat “, apuntava la regidora d’Educació, Mª Ángeles Llorente, durant la seva visita. “Agraeixo al grup esperantista de Xest el seu treball en aquesta iniciativa i el seu esforç per mantenir viu l’esperanto a Xest”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*