Xest acull una jornada per donar a conèixer les propostes de mitigació i adaptació del Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible

Cheste continúa avanzando en el Plan de Acción para el Clima y la Energía Sostenibles (PACES).
Cheste continúa avanzando en el Plan de Acción para el Clima y la Energía Sostenibles (PACES).

Post també disponible en: Castellano

Xest continua avançant en el Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenibles (PAUS). Divendres passat, 30 d’agost, es va realitzar una jornada de participació pública en la qual, des Ecoterrae, la consultora que treballa al costat de l’Ajuntament de Xest en l’elaboració del PAUS, es va exposar la metodologia i les dades recollides per elaborar el Pla i es van presentar mesures de mitigació i adaptació propostes per a la localitat chestana.

El PAUS integra la Iniciativa Europea de mitigació del canvi climàtic i la d’adaptació a aquest. Sorgeix de la proposta de 2008 del Pacte dels Alcaldes per l’Energia Sostenible (PAES), on es plantejava com a objectius de mitigació per al 2020 la disminució de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle (GEH) en un 20%, l’augment del 20 % de l’eficiència energètica i l’augment de les energies renovables, també en un 20%; i dels objectius fixats des de “Mayors Adapt”, el 2014, per contribuir a una Unió Europea més resilient, on s’emmarcava el Pacte d’Alcaldes i el suport local per mitigar el canvi climàtic. Així, el PAUS preveu reduir les emissions de CO2 i altres GEH en un 40% per al 2030 i augmentar un 27% tant l’eficiència energètica com l’ús d’energia procedent de fonts renovables. Finalment, l’adhesió al pacte, implica compartir una visió europea de futur per a 2050, amb un nivell zero d’emissions i la limitació de l’augment de la temperatura a 1,5 graus.

Aquest Pacte, que suma 7.755 municipis signants de 53 països, està coordinat a nivell provincial per la Diputació de València, des d’on es facilita la intervenció de consultors que treballen al costat dels Ajuntaments per desenvolupar els seus plans d’acció. Xest va formalitzar la seva adhesió al juliol de 2016 i recentment ha elaborat l’inventari d’emissions de referència amb el qual es realitza l’avaluació de riscos i vulnerabilitats derivats del canvi climàtic per establir les mesures de mitigació i adaptació del pla. En aquest aspecte, la participació ciutadana en les jornades és essencial, ja que els veïns i veïnes van poder ajudar a definir la visió a llarg termini que permetrà al municipi reduir els impactes del canvi climàtic i adaptar-se a un futur d’energia sostenible.

Després de la sessió realitzada el divendres, queda la següent fase, que contempla la redacció del Pla d’Acció per al Clima i l’Energia Sostenible per a Xest, “amb el compromís que el 2030 es redueixi un 40% l’emissió de GEH i hi hagi un augment de la resiliència, prenent com a referència els valors del 2010 “, tal com apuntava la consultora, Núria Sánchez.

mesures proposades

Durant la sessió, es va tractar per separat l’àmbit municipal i el no municipal, en base a les dades recopilades i als riscos climàtics de la zona en la qual està situada Xest: calor extrema, precipitacions extremes, inundacions, sequera i incendis forestals.

Pel que fa a les propostes de Ecoterrae per a la mitigació o reducció i adaptació en l’àmbit municipal, es van centrar en l’eficiència energètica en enllumenat públic, equipaments i instal·lacions municipals i transport públic i municipal. Es va plantejar la possibilitat de dur a terme auditories energètiques en edificis municipals i, tal com van manifestar tant la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament, Ana Miquel, com el regidor de Medi Ambient, David Pujals. “Des de l’Ajuntament ja s’ha fet un diagnòstic energètic per conèixer els consums dels edificis municipals, amb dades recents i més reals, que ha servit per posar sobre la taula on hi ha major consum de manera que puguem estudiar alternatives per reduir-; tot i que és un procés llarg i costós a nivell econòmic “. Així mateix, des de l’Ajuntament van informar que hi ha plaques solars instal·lades en edificis municipals, com la biblioteca i les dependències de la Policia Local, i que s’estan substituint a poc a poc les lluminàries per LED a la via pública. D’altra banda, el 2018 l’Ajuntament va instal·lar un punt de recàrrega per a vehicles elèctrics, a través d’una subvenció de la Diputació i recentment, al juliol de 2019 s’ha instal·lat el segon punt al pàrquing del Mercat Municipal. “L’Ajuntament disposarà aviat d’un vehicle elèctric per a usos municipals, que també hem pogut adquirir gràcies a una subvenció”, explicava Escriche.

La consultora, a més, va proposar la realització de jornades de conscienciació i sensibilització per promoure bones pràctiques relacionades amb l’eficiència energètica als edificis municipals i va plantejar altres propostes, com la possibilitat de crear més espais amb ombra dins el municipi o zones de vianants; animant a la població a reduir l’ús de vehicles a motor per fer trajectes dins del nucli urbà.

Entre les mesures proposades per Ecoterrae l’àmbit domèstic figuraven l’assessorament en matèria d’energia i canvi climàtic, a través de xerrades, jornades, fires, conferències o esdeveniments similars, així com campanyes de conscienciació ciutadana. També es va plantejar el foment d’auditories energètiques en el sector serveis.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*