Xest participa en la segona reunió a Malta, emmarcada dins el programa “Europa per als ciutadans i ciutadanes”

Reunión de la delegación de Cheste con la concejala Mª Ángeles Llorente.
Reunión de la delegación de Cheste con la concejala Mª Ángeles Llorente.

Post també disponible en: Castellano

Delegación de Cheste en Malta.
Delegació de Xest a Malta.

La delegació de Xest que participa en el projecte europeu de llarg recorregut emmarcat dins el programa “Europa per als ciutadans i ciutadanes”, a proposta de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament, a càrrec de Mª Ángeles Llorente, acaba de tornar de la segona cita emmarcada en aquest projecte. Aquesta vegada s’ha celebrat al municipi de Gharb (Malta). Sota el lema “Vells problemes, noves solucions”, representants de set poblacions europees segueixen treballant per posar en marxa iniciatives per combatre l’euroescepticisme. Els municipis que participen en aquest projecte són Xest (Espanya), Alimos (Grècia), San Cassiano (Itàlia), Lisboa (Portugal), Gharb (Malta), Novo Mesto (Eslovènia) i Iasi (Romania). L’equip de professionals que representa Xest està format per Desiré Cortés, en representació del Centre de Formació de Persones Adultes; Román Sáez, educador social de l’Ajuntament; José Casas, per part de la Fundació cajacheste i Laura Cubí, directora de l’escola de Música de l’Associació Musical La Lira.

“Durant tres dies s’han celebrat diferents sessions de treball per crear una xarxa de cooperació sostenible entre els països i una estratègia d’actuació, amb objectius com remetre algunes idees negatives sobre la Unió Europea esteses entre la població i crear consciència sobre els processos de presa de decisions. Durant una d’aquestes sessions de treball, la delegació de Xest vam presentar un escrit que descrivia la visió que es percep d’Europa des del nostre municipi. Es van respondre a qüestions com ‘¿quins són els efectes de l’euroescepticisme al nostre país ?, Què s’està fent per abordar aquest problema? “O Què podem fer per promoure més la inclusió dels pobles a la UE?’ I es van debatre les propostes presentades pels altres membres participants en el programa “, va explicar Roman Sáez.

El programa té com a objectiu contribuir a millorar la comprensió de la Unió als ciutadans i ciutadanes, de la seva història i de la seva diversitat, a més de fomentar la ciutadania europea i millorar les condicions per a la participació ciutadana i democràtica. Es persegueix per tant sensibilitzar sobre la memòria històrica, la història i els valors comuns i la meta de la Unió de promoure la pau, els seus valors i el benestar de la seva gent, estimulant el debat entre els representants dels municipis participants i promovent oportunitats de compromís social i intercultural i voluntariat.

“En aquesta segona trobada, es va començar amb una exposició per part del coordinador de la delegació de Gharb en què va parlar de dues línies de treball. En primer lloc va exposar les propostes que s’estan duent a terme al seu municipi, per fomentar i promoure l’accés de la joventut a les institucions democràtiques de la Unió Europea. Ha subratllat també el treball necessari per connectar amb aquest col·lectiu, a través de les xarxes socials. I, en segon lloc, van voler posar en comú la manca d’atenció i invisibilitat de municipis rurals de la mida de Gharb, per part de la Unió Europea i fins i tot del seu propi país, Malta. A través d’aquest programa, esperen posar el focus en el seu municipi i d’altres amb les mateixes característiques i els problemes urgents que pateixen com la despoblació, la creació de treball urgent per als i les joves i l’increment en els preus de l’habitatge “, relatava José Casas, en la reunió amb la regidora.

“Des de la delegació de Gharb van explicar les diferents propostes que estan en marxa en el seu municipi per implicar la joventut en l’àmbit polític. Amb l’objectiu d’implicar els joves i als menors de 18 anys, se’ls ha donat veu i vot per decidir i participar en les pròximes eleccions municipals en un procés semblant als pressupostos participatius de la iniciativa d’#ChesteDecide “, apuntava Desiré Cortés . “Aquest programa ens està permetent teixir una xarxa de contactes perquè en el futur es puguin fer intercanvis culturals des de Xest, a nivell europeu”.

Per la seva banda, la regidora ha subratllat la necessitat de “tenir en compte totes les conclusions i intercanvis d’experiències que s’han compartit en aquestes trobades” per poder treballar sobre elles activament. “Cal obrir els ulls a Europa i als ciutadans i ciutadanes perquè siguin conscients dels problemes que afecten les zones rurals i els seus municipis. Problemes com la despoblació, la falta d’ocupació juvenil i la turistificació d’algunes zones, que ha provocat l’increment dels preus dels habitatges per als residents “, va comentar Llorente.

El proper esdeveniment posarà el focus en la joventut i se celebrarà a Lisboa (Portugal), els dies 3, 4 i 5 de juny de 2019. Les delegacions que participen en aquest projecte es citaran a Xest els dies 20, 21 i 22 de novembre de 2019 per participar en unes jornades centrades en el concepte del “associacionisme”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*