Ximo Puig destaca que el pase a la fase 1 del conjunto de la Comunitat Valenciana obliga a “más protección, más prevención y más prudencia”

Post també disponible en: Castellano

Apel·la al llegat de Juan Genovés per a demanar en la conferència de presidents i presidentes un “nou abraç” que faça front al “odio” que “algunos volen inocular” en els carrers

Demana un “espacio Schengen sanitario” i que es reprenga l’activitat judicial i valora que tant l’aeroport de Manises com el de l’Altet estiguen operatius per a vols internacionals

Anuncia un acord amb els bancs perquè puguen cobrar les 39.000 persones afectades per ERTE que tenien pendent la seua prestació després que haja cobrat el 92%

Aposta per una “normalidad mejorada” que arreplegue, com a lliçons d’esta crisi, la necessitat de millors servicis públics, producció local, protecció social, respecte al planeta, suport a la ciència i europeisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la incorporació del conjunt de la Comunitat Valenciana a la fase 1 a partir d’aquest dilluns obligarà a “més protecció, més prevenció i més prudència”. “Aquest és el camí que ens portarà a tots i a totes, abans i amb més seguretat, a la fase 2, després a la fase 3 i, finalment, a la normalitat definitiva”, ha remarcat el president.

Puig ha traslladat aquest missatge durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda amb el president de Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que, amb el canvi de fase, “ha arribat l’hora” de sortir de la hibernació i de començar la primavera de la recuperació. “A partir de demà, tenim l’obligació moral de seguir endavant, tenim l’obligació de situar a la nostra terra en el camí de el progrés i el benestar”, ha manifestat.

Des del punt de vista sanitari, s’entra, però, en una nova fase “amb més llibertat de moviments, més activitat social i més possibilitats de reunió”. “Això ens obliga a més protecció, més prevenció i més prudència, perquè canviar de fase no significa canviar d’hàbits”, ha remarcat.

Per això, ha advertit el “gran perill” de caure en un “excés de confiança” després del “gran esforç realitzat”. “Això no és un esprint, sinó una carrera de fons, i volem arribar bé a la fi de la pandèmia”, ha dit el president.

Tal com ha emfatitzat, a partir d’aquest dilluns, València “queda com la principal ciutat espanyola que entra a la fase 1, i la conurbació d’Alacant-Elx serà una de les 5 més grans d’Espanya en fase 1”, la qual cosa exigeix ​​a la Comunitat Valenciana “més responsabilitat en el procés general de desescalada”.

“No podem tornar a la part més fosca de l’túnel. No podem donar passos enrere. Seria un error imperdonable després de tant d’esforç de la ciutadania”, que ha demostrat ser “immensament responsable”, ha assenyalat el president.

Ximo Puig ha al·ludit en aquest sentit al fet que l’estudi de mobilitat realitzat per la Generalitat indica que el 92% de la població valenciana no s’ha mogut de la seua àrea de residència, cosa que ha evitat, en dos mesos, 400.000 contagis i 42.000 defuncions . “Les víctimes mortals s’hagueren multiplicat per 30 sense la responsabilitat individual de la ciutadania”, ha indicat.

Un “nou abraç” enfront dels que volen “inocular odi”

El president ha apel·lat a més a el llegat de l’pintor valencià Juan Genovés, autor de l’obra icònica “L’abraç” i mort aquesta setmana, per demanar a la conferència de presidents i presidentes un “nou abraç” que faci front a l’ “odi” que ” alguns volen inocular “als carrers, en al·lusió a les manifestacions que s’han produït a la capital d’Espanya. “Mai és moment per l’odi, però ara encara menys”, ha assenyalat Puig.

S’ha referit també a la Comissió per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana, constituïda aquesta setmana a Les Corts, i ha demanat que prengue l’exemple del personal sanitari i actuï amb “responsabilitat, sacrifici, i visió col·lectiva”. “Per què han de ser menys la representació pública, els representants de el poble valencià?”, S’ha preguntat el president.

“Això no va de partidismes. Això va de salvar vides i de salvar el nostre futur”, ha indicat Puig, que ha afegit que “no veure-ho així, per miopia històrica o manca de patriotisme, seria un immens error”. “Si obrim una confrontació entre el present i el passat, podem córrer el risc de perdre el futur”, ha indicat Puig, que ha realitzat una crida a l’entesa.

Acord amb els bancs per al cobrament de prestacions per ERTO

El president ha assenyalat també que la protecció dels treballadors i les treballadores afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació ha de ser un “repte fonamental” per a la Generalitat, i referent a això ha avançat que, dels 459.000 valencians en aquesta situació, ” el 92% ja ha cobrat la seva prestació “. “Només falten per rebre-39.000 persones, i hem arribat a un acord amb els bancs perquè la cobrin tots abans d’aquest dimecres, dia 20”, ha precisat.

A més, ha destacat els contractes de suport realitzats per a la Sanitat pública valenciana, especialment per reforçar l’Atenció Primària per tal de fer front a la pandèmia.

Espai Schengen sanitari i represa de l’activitat judicial

Ximo Puig ha insistit que “el turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals”, sinó que s’ha d’apostar per un marc europeu de seguretat sanitària, per un “espai Schengen sanitari”, ha indicat el responsable de la Generalitat, que ha valorat que, després d’l’anunci fet pel Ministeri de Foment aquest diumenge, l’aeroport de Manises vagi a estar operatiu també per a vols internacionals, al costat de l’Altet, de manera que gaudiran d’aquesta condició les dues principals instal·lacions aeroportuàries de la Comunitat.

Puig ha sol·licitat a més reprendre l’activitat judicial. “La justícia és un servei essencial i no podem limitar més aquest dret dels ciutadans”, ha assenyalat el cap de l’Consell, que ha xifrat en 20.000 els judicis suspesos que s’acumulen als jutjats valencians. En aquest sentit, ha precisat que la Generalitat ja està incorporant les mesures de seguretat per al funcionariat i per a la ciutadania que permetin donar continuïtat a aquest servei.

El president ha exposat aquesta reivindicació en la reunió amb Pedro Sánchez, on ha incidit en la necessitat de fer front a 10 reptes, entre els quals destaca també la importància d’aprofundir en la codecisió i aplicar el principi de subsidiarietat i la importància de comunicar bé als i les joves, i pels canals que més utilitzen, les normes de cada fase.

Dins d’aquests reptes, també ha remarcat en la reunió que les platges no representen perill, atès que són un espai ventilat en què es poden mantenir les distàncies exigides, i ha demanat, així mateix, que, “aplicant el sentit comú”, es flexibilitzin els criteris per poder fer senderisme i anar en bicicleta o altres activitats individuals.

De la mateixa manera, ha subratllat “la indústria de la mobilitat, la de l’automòbil o l’aèria necessita ajuda”, i ha valorat les mesures anunciades pel Govern per a la renovació de parc automobilístic i la transició ecològica.

“Normalitat millorada”

Puig ha afegit que no es pot renunciar a tornar a una “normalitat millorada”, assumint les lliçons d’aquesta crisi, amb “millors serveis públics, especialment sanitaris, major producció local en aspectes estratègics, més protecció social, més gran pel que fa al planeta, més suport a la ciència, a la innovació i la investigació i més Europa “. “No busquem una nova normalitat, sinó la normalitat millorada”, ha declarat.

Respecte a l’evolució de la pandèmia, Puig ha exposat dades “esperançadors”, com els que reflecteixen que, al llarg d’aquest mes, les persones ingressades per coronavirus s’han reduït un 45% i les ingressades a les UCI han caigut a la meitat. A més, com també ha destacat, en un mes s’han triplicat les altes hospitalàries i es registra la sisena part de les hospitalitzacions que existien en el pitjor moment de l’expansió de COVID-19.

No obstant, ha recordat que la pandèmia ha ocasionat la mort de 1.384 persones a la Comunitat, “que són moltes, massa, i, en ocasions, en unes circumstàncies finals difícils”, ha indicat també el president, que s’ha mostrat partidari que de flexibilitzar el nombre de persones que poden assistir a tanatoris i enterraments.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*