Ximo Puig destaca que el sistema de salut valencià oferix totes les garanties perquè la Comunitat passe a la fase 1 de desescalada

Post també disponible en: Castellano

El president subratlla que es disposa de les estructures, xarxes i equips per a respondre a la crisi sanitària

Planteja adaptar les franges horàries establides per a les eixides en la desescalada a la “realidad climatológica” de la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que les dades que la Generalitat ha ofert a el Govern central acrediten que el sistema valencià de salut ofereix totes les garanties d’assistència sanitària perquè el conjunt de la Comunitat Valenciana puga passar a la fase 1 de desescalada a partir del pròxim dia 11 de maig.

Ximo Puig s’ha pronunciat en aquests termes en la roda de premsa per donar a conèixer la signatura d’un protocol d’actuació amb el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, la presidenta de l’CSIC, Rosa Maria Menéndez, i el president de Global Omnium , Eugenio Calabuig, per a desenvolupar a la Comunitat Valenciana la ferramenta SARS, que permet detectar els rastres gènics de l’CoV2 en aigües residuals.

Puig ha informat en aquest sentit que la Comunitat Valenciana té capacitat per albergar 965 llits de crítics, entre l’àmbit públic i el privat, així com capacitat per assolir 18.992 llits d’aguts, comptant les disponibles en hospitals públics i privats, hospitals de crònics i hospitals de campanya.

A més, en Atenció Primària, entre altres recursos, es disposa de 13.400 professionals en plantilla i s’han realitzat 746 contractes de reforç durant la pandèmia, als quals se sumen mesures per incorporar a residents, així com a estudiants que estiguen en últim any de carrera d’infermeria.

En atenció hospitalària, tal com ha exposat el president, es disposa de 37.000 professionals, i s’han realitzat 4.107 contractes nous. D’altra banda, a l’igual que a Primària, s’ha obert un procés extraordinari per permetre la continuïtat en l’exercici de 595 facultatius i facultatives i de 80 professionals d’infermeria. A més, a hores d’ara, en atenció hospitalària ha una ocupació de l’51% en llits d’aguts.

Per al diagnòstic, tal com ha exposat el president, a l’inici de la pandèmia es van instal·lar 7 laboratoris en les tres províncies (a l’Hospital General de Castelló, Clínic, La Fe, Doctor Peset, General de València, General d’Alacant i Elx ). En l’actualitat s’ha estès la xarxa de laboratoris a l’Hospital Arnau de Vilanova-Llíria, La Ribera, Gandia i Xàtiva Ontinyent, i l’objectiu és disposar de laboratoris en tots els departaments de salut, començant pròximament amb Dénia i Alcoi.

A més, s’han acreditat per a l’anàlisi de mostres FISABIO, l’Institut de Recerca La Fe, Sanitat Animal i la Universitat Jaume I. I estan en procés d’acreditació el Centre d’Investigació Príncep Felip, la Universitat Miguel Hernández i Isabial.

Així mateix, segons ha precisat, actualment hi ha una capacitat de realització de 5.700 PCR a el dia a través dels departaments, 2.000 PCR a el dia amb fundacions i, de acreditar-se els laboratoris pendents, 1.500 més.

“Estem en condicions d’abordar aquesta transició cap a la fase 1”, ha conclòs el president, que també s’ha referit a la necessitat de “flexibilitzar” les franges horàries establides per a les sortides de la població durant la desescalada per atendre les “singularitats “de comunitats com la valenciana.

En aquest sentit, ha indicat que “l’horari s’ha de compassar a la realitat climatològica”, de manera que no s’expose a la població infantil a les hores de més calor. D’altra banda, el president també ha mostrat la seua intenció de negociar amb el Govern per permetre més aviat possible el bany a la platja amb les mesures de prevenció i distanciament social adequades.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*